Kuva: Ville Miettinen

Helsingin opetuslautakunta käsittelee tiistaina lausuntoa kaupunginhallituksen esitykseen, jonka mukaan koulun ja oppilaitoksen perustamista ja lakkauttamista koskeva toimivalta siirretään opetuslautakunnalle.

Tähän asti päätökset on tehty kaupunginvaltuustossa.

Helsinki on uusinut ja tulee uusimaan ahkerasti kouluverkkoa. Opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston tiistain kokouksen esityslistalla on useita koulujen yhdistämisiä. Jos kaupunginhallituksen esitys toteutuu, kouluverkkopäätösten tekeminen nopeutuu oleellisesti.

Päätäntävallan siirtämistä kannattavan opetuslautakunnan lausuntoehdotuksen perustelujen mukaan nykyinen palveluverkkoa koskeva päätösprosessi on raskas kuntalaisille, päätöksentekijöille ja opetusvirastolle, sillä samoja asioita käsitellään monta kertaa eri päätöselimissä.

Opetusvirasto toteutti sähköisen kyselyn palveluverkon päätöksenteon kehittämisestä. Johtokuntien jäseniltä ja oppilaskuntien puheenjohtajilta kysyttiin koulujen yhdistymistä ja lakkauttamista koskevan päätöksenteon siirtämistä kaupunginvaltuustolta opetuslautakunnalle. Syyskuussa tehty kysely lähetettiin suomenkielisten ja ruotsinkielisten koulujen rehtoreille, jotka toimittivat kyselyn eteenpäin johtokuntien jäsenille ja oppilaskuntien puheenjohtajille.

Vastanneista kolmannes suhtautui ajatukseen myönteisesti, viidennes kielteisesti, ja loput eivät ottaneet kantaa.

Helsinkiläisten vanhempainyhdistysten yhdistys HELVARY ilmaisi kannanotossaan huolensa kuntalaisen osallisuuden ja demokraattisen päätöksenteon kaventumisesta.

HELVARY myös vetoaa Kuntaliiton muistioon (10.7.2012), jossa todetaan että kunnanvaltuustot eivät yleensä delegoi valtaa kouluverkkoasioissa.

– Kuntaliitto suosittelee myös laaja-alaista vaikutusten ennakkoarviointia kouluverkkotarkasteluissa, koska päätöksillä on moniulotteisia lapsi- ja sosiaalisia vaikutuksia. Niin arvioinnin laaja-alaisuuden, kunnan kokonaisedun kuin kuntalaistenkin edun mukaista on, että vaikutuksia arvioidaan useammassa elimessä, HELVARYn lausunnossa todetaan.

Helsingin kouluverkkotarkastelu vie opetuslautakunnan perustelujen mukaan kauan, päätöksen keskimääräinen käsittelyaika on yksi vuosi.

HELVARYn näkemyksen mukaan käsittely sujuisi kunnollisella valmistelulla neljässä kuukaudessa.

Helsingin opetuslautakunnan puheenjohtaja Minerva Krohn, vihr., piti Helsingin Uutisten (30.9.) mukaan ehdotusta päätösvallan siirtämisestä hyvänä.

Opetuslautakunnan jäsen Ville Jalovaara, sd., on toista mieltä.

– Olen itse edelleen henkilökohtaisesti tässä lautakunnan jäsenenä ja kaupunginvaltuutettuna, sitä mieltä, että valtaa ja vastuuta ei pitäisi tässä asiassa nyt siirtää pois valtuustolta, Jalovaara kommentoi Facebookissa.

– Laajempi hallinnonuudistus on tulossa Helsinkiin lähivuosina ja en ymmärrä, että mistä kiire muuttaa johtosääntöä tämän asian osalta nyt nousee. Haastavassa yleisessä taloudellisessa tilanteessa on mielestäni hyvä, että kaupungissa otetaan korkeimmassa päättävässä elimessä, valtuustossa, kantaa kouluverkkoon, Jalovaara kirjoitti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä