Kuntavaalit järjestetään 28.10.2012.

Edellisissä kuntavaaleissa vuonna 2008 valittiin kaikkiaan 10 412 kunnanvaltuutettua. Vaaleissa äänesti noin 61 prosenttia äänioikeutetuista.

Ahvenanmaalla käytiin kuntavaalit syyskuussa 2011. Tuolloin äänestysprosentti tippui edellisistä vaaleista kaksi prosenttiyksikköä reiluun 64 prosenttiin.

Nuoret ja ikäihmiset aliedustettuina

Vuoden 2008 vaaleissa Manner-Suomessa valittujen valtuutettujen keski-ikä oli 49 vuotta. Keski-ikä vaihteli kunnittain Halsuan noin 42 vuodesta Luhangan lähes 56 vuoteen.

Kunnanvaltuustoissa nuoret ja ikäihmiset ovat aliedustettuina. Kuusi prosenttia kaikista valtuutetuista oli alle 30-vuotiaita. Kaikkiaan 57 kunnan valtuustoissa ei ollut yhtään nuorta vuoden 2009 alussa. Suomessa on kuntia, joissa valtuuston nuorin edustaja on täyttänyt 40 vuotta.

– Ehdokkaina nuoria oli kahta kuntaa lukuun ottamatta kaikissa kunnissa. Kun koko väestöstä nuoria on 15 prosenttia, on selvää, ettei nuorten ääni kuulu riittävästi maan valtuustoissa, Kuntaliiton kehitysjohtaja Kaija Majoinen sanoo.

Nuori puheenjohtaja on kuntien luottamustehtävissä todellinen harvinaisuus. Vain viidessä kunnassa oli valtuustokauden alussa nuori valtuuston puheenjohtaja, ja nuoria varapuheenjohtajiakin oli vain kahdeksassa kunnassa.

Valtuutetuista 65-vuotiaita ja sitä vanhempia oli noin kahdeksan prosenttia. Ikäihmiset ovat lisänneet osuuttaan valtuutetuista ja ehdokkaista jo useissa vaaleissa. Samaan aikaa yli 65 vuotta täyttäneiden osuus väestössä on kasvanut reiluun 17 prosenttiin.

– Ikäihmisten osuus valtuutetuista on siten edelleen pienempi kuin mitä heidän osuutensa väestöstä, Majoinen vertaa.

Kuntaliiton tilastoista löytää tietoa niin valtuustoista, hallituksista, lautakunnista kuin myös luottamushenkilöistä sekä luottamushenkilötyön edellytyksistä, kuten palkkioista.

Kuntademokratiatietoja löytyy Kuntaliiton verkkosivuilta www.kunnat.net/tilastot alasivulta Kuntavaali- ja demokratiatilastot.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä