Kuva: Pixabay

Sotkamo päätyi nykyisessä kuntataloustilanteessa harvinaiseen ratkaisuun ja alentaa tuloveroprosenttiaan 1,5 prosenttiyksikköä. Ensi vuonna Sotkamon tuloveroprosentti on Kainuun alhaisin, 19,75. Sotkamon kunnanvaltuusto päätti asiasta tänään.

Päätös oli kunnanhallituksen esityksen mukainen. Valtuustossa tehdyssä vastaesityksessä esitettiin paljon maltillisempaa, 0,25 prosenttiyksikön, alenemaa veroprosenttiin, mutta kunnanhallituksen esitys sai valtuuston taakseen äänin 22-5.

Veroprosentin laskemisen mahdollistaa taseeseen hyvää tuonut sähköyhtiökauppa, Sotkamon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jouko Korhonen, vas., kertoo. Sotkamo ja Kajaani päättivät keväällä, että ne myyvät osan kokonaan omistamastaan sähköyhtiö Loiste Oy:stä. Kauppa toi kunnille yhteensä 200 miljoonaa euroa, joka jakautui omistussuhteen mukaan, eli Kajaani sai kolme neljäsosaa ja Sotkamo loput.

Jouko Korhosen mukaan sähköyhtiökaupan ansiosta kunnan tulot näyttävät olevan kasvussa, vaikka veroprosenttia alennetaan.

– Sotkamo on aina ollut Kainuussa erilainen kunta, joka tekee rohkeita päätöksiä, ja sellaisen se teki nytkin, Korhonen sanoo Kuntalehdelle.

Korhonen kertoo, että työllisyystilanne on hyvä, työttömyysprosentti on runsaat 6.

– Kaivokset ja matkailu vetävät hyvin, elinkeinoelämä on vilkkaanpuoleista.

Veroprosentin reilua alennusta kunnanhallitukselle esittäneen talousjohtaja Heidi Pyykkösen esityksessä ennakoidaan nykyistä huomattavasti alemman tuloveroprosentin lisäävän kuntalaisten ostovoimaa alueella ja houkuttelevan uusia kuntalaisia muualta maasta. Ostovoiman paraneminen puolestaan hyödyttää paikallisia yrityksiä.

– Sotkamon kuntakuva paranee niin paikallisesti, maakunnallisesti kuin valtakunnallisesti entistä parempana paikkakuntana asua, tehdä työtä ja yrittää, esittelytekstissä todetaan.

Ihan haasteettomalta Sotkamon tulevaisuus ei sentään näytä, Jouko Korhonen muistuttaa.

Kuntaan rakennetaan uusi yläkoulu, ja sote-kulut ylittyivät reilusti, kun kuntayhtymältä tuli noin kolmen miljoonan euron lisälasku.

– Se on iso asia, joka meidän pitäisi saada yhteisesti Kainuussa hoidettua, että päästäisiin hillitsemään sotekuluja, Jouko Korhonen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Sotkamon veroprosentin alennuksen kattamisen maksavat Kainuun muiden kuntien asukkaat Loisteen sähköverkkoyhtiön ylisuurilla siirtomaksuilla ja ennen kaikkea ylisuurilla kiinteillä perusmaksuilla.

  2. Sähköyhtiön ostaja oli kai ulkomaalainen sijoittaja? Miksiköhän? Nopeiden voittojen vuoksi, jotka otetaan kainuulaisten sähkönkäyttäjien kukkaroista. Loiste myös kaapeloi tarpeettomasti sähköverkon arvon nostamiseksi. Maaseudulla edullisinta olisi linjan siirtäminen ilmajohtoina teiden viereen, kaapelointi ainoastaan taajamissa. Sotkamoon ja Kajaanin tuotot maksavat jälleen muut Kainuulaiset.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä