Toivakan valtuusto valitsi Touko Aallon Toivakan uudeksi kunnanjohtajaksi 12. kesäkuuta. (Kuva: Laura Oja)

Touko Aalto on aloittanut elokuun alussa työskentelynsä Toivakan kunnanjohtajana. Toivakan valtuusto valitsi Aallon uudeksi kunnanjohtajaksi 12. kesäkuuta täpärän äänestyksen jälkeen. Aalto sai valtuuston virkavaalissa 11 ääntä ja Pihtiputaan kunnansihteeri Perttu Sonninen 10 ääntä.

Virkavaalista on tehty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle, joten vaali ei ole tullut lainvoimaiseksi. Aalto työskentelee vt. kunnanjohtajana, kunnes valinta saa lainvoiman.

Valinnasta valittivat Toivakan perussuomalaiset kunnanvaltuutetut Mika Mäkelä ja Topi Saarelainen. Kunnanjohtajalta vaadittiin kokemusta kunnallishallinnon johtohtehtävistä, ja valittajien mielestä Aallon toiminta kuntapolitiikan puolella ei tee hänestä kelpoista tehtävään. Aalto on ollut Jyväskylän kaupunginvaltuutettu vuodesta 2008 ja Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuutettu vuodesta 2022. Lisäksi hän on toiminut kansanedustajana 2015–2019 ja vihreiden puheenjohtajana 2017–2018.

Toivakan valtuusto äänesti valintakokouksessa Aallon kelpoisuudesta, ja lukemin 15–6 valtuusto totesi Aallon kelpoiseksi. Perussuomalaisten valtuutettu Juha Juusola sanoi äänestyksen jälkeen, että kelpoisuusehdot eivät ole mielipidekysymys, eikä valtuuston päätös tee Aallosta kelpoista tehtävään. Virkavaalin jälkeen viisi perussuomalaisten valtuutettua ja yksi kristillisdemokraattien valtuutettu jätti valintapäätökseen eriävän mielipiteensä.

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä