Päätöksenteko 10.3.2017 - 11:10
Facebook (8)

Nuorten ehdokkaiden osuus pieneni edelleen

Kuntavaalien ehdokasasettelu vahvistettiin torstaina. Ulkomainonta suositellaan aloitettavaksi 22. maaliskuuta. (kuva: Ville Miettinen)

Kuntavaalien ehdokasasettelu vahvistettiin torstaina. Ulkomainonta suositellaan aloitettavaksi 22. maaliskuuta. (kuva: Ville Miettinen)

Huhtikuun 2017 kuntavaaleissa on yhteensä 33 616 ehdokasta. Edellisiin vaaleihin verrattuna nuorten ehdokkaiden määrä laski ja naisten nousi.

Alle 30-vuotiaita ehdokkaista on 8,9 prosenttia. Nuorten osuus on alhaisin kahteenkymmeneen vuoteen. Seitsemässä kunnassa ei ole yhtään alle 30-vuotiasta ehdokkaana. Nämä kunnat ovat Enonkoski, Hartola, Kuhmoinen, Luhanka, Posio, Salla ja Taivassalo.

– Paljon puhutaan nuorten ehdokkaiden hankkimisesta, mutta silti nuorten osuus putoaa vaali vaalilta. Se on suorastaan masentavaa. Puolueilla on todella kova työ, jotta tämä kehitys saadaan käännettyä, sanoo Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom.

Kuntavaaliehdokkaiden keski-ikä on 49,5 vuotta. Ehdokkaiden keski-ikä nousi edellisistä vaaleista noin puolellatoista vuodella.

Keski-iältään nuorimmat ehdokkaat ovat piraattipuolueella ja eläinoikeuspuolueella, niiden ehdokkaat ovat keskimäärin 34-vuotiaita. Kommunistinen työväenpuolue on toisessa ääripäässä keskimäärin 61-vuotiailla ehdokkailla.

Ehdokkaiden ikä ei erota suuria puolueita. Keskustan ehdokkaiden keski-ikä on 50 vuotta, SDP:n 51 vuotta ja kokoomuksen 49 vuotta.

Naisia suhteellisesti eniten vihreillä ja feministipuolueella

Naisten osuus ehdokkaista on 39,9 prosenttia. Lisäystä edellisiin vaaleihin tuli 1,1 prosenttiyksikköä.

Viime vaaleissa mukana olleista puolueista vihreillä naisehdokkaiden osuus on selvästi suurin, 58 prosenttia. Perussuomalaisten ehdokkaista 25 prosenttia on naisia.

Uusista pienpuolueista feministipuolueella on suhteellisesti eniten naisehdokkaita: 40 ehdokkaasta 36 on naisia.

Oikeusministeriön tulospalvelusivulta löytyvät ehdokkaiden lukumäärä koko maassa ja kuntakohtaisesti.  Kuntasivuilla on ehdokastiedot ehdokasnumerojärjestyksessä.