Tekniikka 26.1.2017 - 13:49

Haminan-Kotkan satama eroaa Satamaliitosta

Haminan-Kotkan satama jättää jälleen Satamaliiton. (kuva: Ville Miettinen)

Haminan-Kotkan satama jättää jälleen Satamaliiton. (kuva: Ville Miettinen)

Haminan-Kotkan satama eroaa jälleen Satamaliitosta. Satamayhtiön eli HaminaKotka Satama Oy:n  (HKS) hallituksen puheenjohtaja Tapio Lepistö sanoo, että yhtiö on täysin menettänyt luottamuksensa Satamaliiton toimintaan.

Luottamuksen menetyksen taustalla on liiton sääntöjen uudistaminen, joka ei ole edennyt Haminan-Kotkan sataman edustajien haluamalla tavalla.

– Satamaliiton säännöt olivat vuosikymmeniä vanhat ja olemme halunneet uudistaa ne. Halusimme muun muassa politiikan kokonaan pois Satamaliiton hallituksesta ja ammattilaiset tilalle, Lepistö sanoo.

Haminan-Kotkan satama erosi jo kesällä 2014 Satamaliitosta, koska liiton sääntöjen uudistaminen ei edennyt.  Myöhemmin liitto aloitti sääntöjen uudistamisen, ja uudet säännöt hyväksyttiin syksyllä 2015. HKS liittyi takaisin Satamaliittoon vuoden 2016 alussa.

– Sitten Satamaliitto ja sen toimitusjohtaja ilmoittivat, että säännöt astuvat voimaan vasta vuoden 2017 alussa, vaikka uusissa säännöissä ei ollut mitään siirtymäsäännöstä. Liitto halusi järjestää liittokokouksen viime joulukuussa vielä vanhoilla säännöillä, Lepistö kertoo.

Joulukuun liittokokous peruttiin, mutta ylimääräinen liittokokous ilmoitettiin pidettäväksi 20. tammikuuta.

– Silloin päätimme, että mikäli ylimääräisessä liittokokouksessa käsitellään ja päätetään asioista uusien sääntöjen vastaisesti, eroamme Satamaliitosta.

Satamaliiton ylimääräinen vuosikokous pidettiin 20. tammikuuta. Kokouksessa muun muassa valittiin liitolle uusi hallitus.

– Pidämme näitä päätöksiä laittomina. Näin ollen eroamme liitosta emmekä maksa myöskään vuoden 2017 jäsenmaksua. Satamaliiton jäsenmaksu, 80 000 euroa vuodessa,  on aika iso raha ja sillä löytyy varmasti parempaakin edunvalvontaa kuin mitä liitosta on saatavissa , Lepistö sanoo.