Päätöksenteko 14.2.2017 - 08:29
Facebook (9)Twitter (3)

Jyväskylän nuva haluaa mukaan perusturvalautakuntaan

Jyväskylän nuorisvaltuusto koolla joulukuussa. (Kuva: Petteri Kivimäki)

Jyväskylän nuorisvaltuusto koolla joulukuussa. (Kuva: Petteri Kivimäki)

Jyväskylän nuorisovaltuusto jätti huippukokouksessaan 13.2.2017 aloitteen pysyvän lautakuntapaikan saamisesta perusturvalautakuntaan. Tällä hetkellä nuorisovaltuuston edustaja on voinut osallistua kaikkiin iltakouluihin ja yhteen kokoukseen keväällä ja syksyllä.

Jyväskylän nuvan mukaan paikan puuttuminen perusturvalautakunnasta on ongelma, koska nuorilla on vähän vaikutusvaltaa perusturvaan liittyvissä asioissa ja perusturva on myös nuorille kuuluva asia.

– Haluamme päästä mukaan lautakuntatyöskentelyyn, koska alle 18-vuotiaat eivät voi äänestää kuntavaaleissa, eivätkä sitä kautta pääse vaikuttamaan heitä koskeviin asioihin. Kaipaamme päätöksiin nuorten näkökulmia, jotka jäävät aikuisilta huomaamatta, Jyväskylän nuvan lausunnossa todetaan.

Lausunnossa muistutetaan, että uuden kuntalain 26 § mainitsee erikseen, että nuorisovaltuuston on voitava vaikuttaa asukkaiden hyvinvointiin ja terveyteen liittyviin asioihin.

– Perusturvalautakunta käsittelee muun muassa kyseisten aihepiirien asioita ja tekee niihin liittyviä päätöksiä. Tällä hetkellä nuorisovaltuusto kokee, että kuntalaki toteutetaan vain osittain.

Tulevalla valtuustokaudella kaikilla kunnilla tulee kuntalain mukaan olla nuorisovaltuusto tai vastaava elin, jonka ääntä on kuunneltava päätöksenteossa.

 

Aiheesta aiemmin:

Nuorten kuuleminen on taitolaji