Sote 9.4.2017 - 20:05
(1)
Facebook (22)

Pöysti: Vaaleissa kärjistyksiä sote-uudistuksesta

Tuomas Pöysti Kuntalehden tuottajan Martta Niemisen haastattelussa. (Kuva: Kari Långsjö)

Tuomas Pöysti Kuntalehden tuottajan Martta Niemisen haastattelussa. (Kuva: Kari Långsjö)

Sotesta ei ole puhuttu kuntavaalien alla liikaa, arveli sote-uudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kuntavaalien tulosiltaan saapuessaan.

Pöystin mielestä vaalien alla on puhuttu monipuolisesti kuntia koskevista aiheista. Sotesta on puhuttu sekä oikein että väärin.

– Julkisuudessa on ollut väittämiä, joiden totuuspohja ei ole ihan pitävä, mutta on puhuttu myös oikeista asioista.

– Poliittiseen debattiin kuuluu aina kärjistykset, ja on paljon huolia että sote-palveluja ollaan rajusti yksityistämässä ja että ne kokonaan keskittyvät – minusta kummastakaan ei ole kysymys.

Katso Tuomas Pöystin haastattelu kokonaisuudessaan Kunta.tv:stä:

 

Lähetä toimitukselle juttuvinkki.

Jaa artikkeli
 1. Vaalipiiri sosiaali- ja terveyspalveluista on asukkaan oma kunta.

  Kristallin kirkasta on, että Tuomas Pöystin malli on erittäin kaukana perustuslaillisesti siitä, että keskeinen, perinteinen kuntien asukkaiden itsehallintoon kuuluva lähipalvelu ja 100-prosenttinen perustuslain 2 §:ssä säädetty kansanvalta sosiaali- ja terveyspalveluista (sote) on perustuslain 6 §:n mukaan yhdenvertaisesti kansanvalta kaikilla Suomen kunnilla, kuntien asukkailla: vaalipiiri oma kunta: täysi perustuslain kirjaimessa säädetty itsehallinto. Tämä ei ole kärjistys.

  Pöystin sote-malli on enemmän kuin kärjistys, oikeusjärjestelmän häpäisy, sanoo tunnettu oikeusoppinut. Pöysti sotkee lähidemokratian aluedemokratiaan laskelmoivasti: puoluepoliittinen Raha ja Valta.

  Sama kuin laitetaan kaikki kuntien lähipalvelut 18 maakunnalle ja väitetään, että suora maakuntavaali on kansanvaltainen. Mitä ne perustuslakiasiantuntijat tekevät käydessään perustuslakivaliokunnassa ”kuultavana”? Voiko pelkällä julkisella manipuloinnilla muuttaa perustuslakia kirjoittamatta perustuslain 2 §:ää ja 6 §:ää ja 121.1 §:ää uudestaan. Korkea asema ei siihen oikeuta, päinvastoin.

  Onko Pöystin mielestä Keravan asukkailla ollut kymmeniä vuosia perustuslaissa säädetty kansanvalta omista lähipalveluista? On hyvä, ettei Pöysti enää kärjistä asioita. Keravalaisilla on ollut kymmeniä vuosia ja tulee olemaan kymmeniä vuosia kansanvalta lähisosiaali- ja terveyspalveluista. Keskussairaalat eivät kuulu tähän kategoriaan, eikä niiden vuoksi perustuslaki muutu.

  Pääministerin on otettava tiedotusvastuu pois poliitikko Pöystiltä, jolla ei ole ministerivastuuta.

  Pääministeri vastaa soten tiedottamisesta ministerivastuulla. Pääministeri ja ministerit puhuvat vain totta. On käynyt joskus niin, etteivät ole puhuneet totta.

  Parlamentaarinen työryhmä lopetettiin, että maan nykyinen hallitus saa perustuslain kieroksi kuin korkkiruuvi.

  Perustuslakiasiantuntijoiden jargon ei enää herätä luottamusta.
  Perustuslakiasiantuntijat eivät ole Suomen perustuslaki eikä perustuslakituomioistuin.

  Ministerivastuulla: ”Sote on pakko ottaa pois kuntapohjasta (PeL 2 §)”. Onko tämä totta?

  Kuntien asukkaat, vaalipiirinä oma sote-kunta, ovat perustuslain protokollassa n:o 1.

Kirjoita oma kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.