Palvelu 22.3.2017 - 13:24
Facebook (66)Twitter (8)

Päiväkotibussi herättää tunteita Kouvolassa

Kouvola on hankkimassa käyttöönsä päiväkotibussia. Ruotsissa ja Norjassa busseja on käytössä jo kymmeniä. (Kuva: Kalle Ylimäki)

Kouvola on hankkimassa käyttöönsä päiväkotibussia. Ruotsissa ja Norjassa busseja on käytössä jo kymmeniä. (Kuva: Kalle Ylimäki)

Kouvolan kaupungin suunnitelma paikata päiväkotipulaa päiväkotibussilla on saanut aikaan ankaraa liikehdintää niin perinteisessä, kuin sosiaalisessa mediassa. Onpa maakuntalehden sivuilla esitetty harkittavaksi jopa viranhaltijabussin hankkimista.

Kouvolassa päiväkotipaikoista on huutava pula ja päiväkotibussi on valittu yhdeksi keinoksi, jolla päivähoitoa tullaan järjestämään. Toimintamallissa päiväkotibussi on tukikohta lapsiryhmälle ja sen kulkusäde on alle 20 kilometriä. Suurin osa päivästä kuluu kuitenkin bussin ulkopuolella luonnossa, liikuntapaikoilla ja kulttuuritiloissa.

Bussihankinnan kilpailutus on käynnistymässä ja leasing-hankinnan arvoksi on arvioitu noin 350 000 euroa.

-Elokuussa päiväkotibussi aloittaa toimintansa. Päivähoidon tarve vaihtelee kausittain eri puolilla Kouvolaa muun muassa eskareiden määrän mukaan. Liikkuva päiväkoti antaa erinomaisen mahdollisuuden viedä lisäpaikkoja sinne, missä niitä tarvitaan, kertoo Kouvolan kaupungin varhaiskasvatuksen päällikkö Helena Kuusisto.

Kuusisto uskoo bussi-ideaan, vaikka arvostelua asiasta on tullut runsain mitoin. Päiväkotibussi ei ole mikään vanha kirjastoauto tai linjalla loppuun ajettu kaupunkiliikenteen vanha työjuhta.

-Kuormitustilanteissa joudutaan usein etsimään väistötiloja, jotka eivät kunnolla sovellu päiväkodin tarpeisiin. Bussi on hieno vaihtoehto. Sitä voi myös hyödyntää, kun tarvitaan lisätilaa peruskorjausten yhteydessä, Kuusisto kertoo.

Kouvolan lasten ja nuorten lautakunnan jäsen Kalle Ylimäki (kesk.) uskoo ideaan, vaikka perin kriittistäkin palautetta uuden ajatuksen tiimoilta on tullut.

-Uudet asiat herättävät aina keskustelua ja se on hyvä asia. Päiväkotibussi on paljon muutakin kuin retkibussi. Ajatus on, että ryhmät ovat pääsääntöisesti luonnossa. Bussilla vain kuljetaan paikasta toiseen. Meillä on jo nyt useampia metsäeskareita, kertoo ideaa puolustava varavaltuutettu.

Naapurit menevät jo bussilla

Päiväkodin siirtäminen rattaille ei ole mikään uusi idea Pohjoismaissa. Tanskassa 2000-luvun alussa syntynyt ajatus on levinnyt Ruotsiin ja Norjaan, joissa käytössä on jo kymmeniä päiväkotibusseja.

-Ruotsissa on kunnilla käytössä yli 50 päiväkotibussia. Useimmiten ne ovat luontopäiväkotien tukikohtia. Busseihin on sisustettu keittiöt, vaatteiden kuivaustilat, lepopaikat, leikkitilat ja kaikki muut paikat, joita päiväkoti-ikäiset lapset tarvitsevat, Kiitokori Oy:n markkinointijohtaja Olli Aarnio.

Aarnio kiersi viime vuonna varhaiskasvatuspäiviä eri puolilla maata ja kiinnostus ideaa kohtaan oli ammattilaisten keskuudessa suuri. Yhtiö on toimittanut erikoisvarusteltuja päiväkotibusseja jo ulkomaille.

-Idea on uusi ja kaikilla ei vielä ole käsitystä siitä, mitä mahdollisuuksia päiväkotibussi tarjoaa. Hintaluokaltaan ne ovat turistibussin hintaisia investointeja eli noin 400.000 euroa, Aarnio kertoo.

Kouvolan kaupungin tiedote päiväkotibussista

Kiitokori Oy:n Olli Aarnion esitys päiväkotibusseista Pohjoismaissa, Varhaiskasvatuspäivät 2016