Sote 10.2.2017 - 18:34
(1)
Facebook (1054)

Maakunta- ja muutosjohtajat ärähtivät: Rahoitusvaje uhkaa pysäyttää sote-uudistuksen käynnistämisen

Anu Vehviläinen (2. oikealta) ja Juha Rehula (keskellä) ovat saaneet muutosta valmistelevilta johtajilta tiukkasävyisen kirjeen, jossa muun muassa muisutetaan mahdollisista juridisista pulmista uudistuksen valmistelun rahoitusvastuussa. (Arkistokuva: VNK / Laura Kotila).

Anu Vehviläinen (2. oikealta) ja Juha Rehula (keskellä) ovat saaneet muutosta valmistelevilta johtajilta tiukkasävyisen kirjeen, jossa muun muassa muisutetaan mahdollisista juridisista pulmista uudistuksen valmistelun rahoitusvastuussa. (Arkistokuva: VNK / Laura Kotila).

Ministereille lähti perjantaina kipakka kirje väliaikaishallinnon kustannuksista. Myös ensi vuoden rahoitus huolettaa.

 

Maakuntajohtajat ja maakuntauudistuksen muutosjohtajat ovat lähettäneet kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle, kesk., sekä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle, kesk., jyrkkäsävyisen kirjeen sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun rahoituksesta.

”Maakuntajohtajien ja maakuntauudistuksen muutosjohtajien mielestä valtion rahoitus on riittämätön ja uhkaa osassa maakuntia pysäyttää koko sote- ja maakuntauudistuksen käynnistämistyön jo syksyllä 2017”, kirjeessä sanotaan.

Kirjeessä vaaditaan, että valtion määrärahan on katettava lakisääteisen väliaikaishallinnon kustannukset.

”Valtiovarainministeriölle” perjantaina osoitettu kirje on lähetetty ministereiden lisäksi esimerkiksi sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtajalle, alivaltiosihteeri Tuomas Pöystille sekä sote-uudistuksen muutosjohtajalle Sinikka Salolle sekä maakuntauudistuksen muutosjohtajalle Pauli Harjulle.

 

Uudistuksen toteutus on jo vaikeutunut
rahapulan takia

 

Maakunnista kerättyjen tietojen mukaan vuoden 2017 valmistelujen osalta kustannukset ovat jopa noin 22 miljoonaa euroa, josta väliaikaishallinnon osuus heinäkuun alusta vuoden loppuun asti on noin 17 miljoonaa euroa.

Edellä mainittuihin kustannuksiin eivät sisälly väliaikaishallinnon tietotekniikkamenot, jotka on arvioitu noin 8 miljoonaksi euroksi ilman Uuttamaata. Lisäksi tulee kuluja ICT-järjestelmien muutoksista.

Valtion tämän vuoden talousarviossa on varattu vain 9 miljoonaa euroa väliaikaishallinnon rahoitukseen ja noin 800 000 euroa esivalmisteluvaiheeseen.

Kirjeessä tähdennetään, että tälle vuodelle varatusta 10 miljoonan budjettirahoituksesta on saatava kiireellisesti tieto maakuntiin.

”Samalla on arvioitava, miten loppu maakuntien itse arvioimasta noin 20 miljoonan euron rahoitusvajeesta rahoitetaan valtion toimesta”, maakuntajohtajat ja muutosjohtajat kirjoittavat.

He muistuttavat, että tämän vuoden rahoitusvastuu on käytännössä sairaanhoitopiireillä, maakuntaliitoilla ja kunnilla.

Koska kuntayhtymien rahoitusvastuu on kunnilla, maakunta- ja muutosjohtajien mielestä ei ole juridisesti oikein, että kuntayhtymien toimintamenoista katetaan lakisääteisen maakuntauudistuksen valmistelutyöt.

”Uudistuksen toteutus on useassa maakunnassa vaikeutunut, koska kunnat eivät osoita rahoitusta kuntayhtymien kautta toteutettavaan uudistustyöhön”, kirjeessä sanotaan.

Maakuntaliitossa ja sairaanhoitopiireissä uudistustyötä joudutaan tekemään talkoilla ja karsimalla muita töitä.

”Tilanne kuormittaa avainhenkilöitä kohtuuttomasti.”

 

Ensi vuonna kulut jopa 100 miljoonaa,
lisäksi valtavat ICT-menot

 

Maakuntajohtajat ja muutosjohtajat muistuttavat, että ensi vuoden kustannukset ovat arviolta 80–100 miljoonaa euroa.

Sen lisäksi pitäisi sopia, miten ICT-järjestelmien muutoksista aiheutuvat ”vähintään 150–200 miljoonan euron kustannukset katetaan”.

He huomauttavat kirjeessään, että maakuntaliittojen ja sairaanhoitopiirien kehittämisrahoitusta ei juurikaan ole käytössä vuoden 2018 kehittämiskuluihin, koska vapaat varat joudutaan käyttämään jo tänä vuonna.

 

Kuntia ei voi velvoittaa rahoitusvastuuseen ilman lakivelvoitetta

 

”Vuoden 2018 rahoituksen ainoa mahdollisuus on valtion budjettirahoitus, koska kuntia ei voi velvoittaa rahoitusvastuuseen ilman lakivelvoitetta ja lisärahoitusta”, kirjeessä todetaan.

Maakunta- ja muutosjohtajat vaativat, että heinäkuun alussa perustettaville maakunnille on osoitettava vuodelle 2018 täysimääräinen rahoitus maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpanoon.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen vaati keskiviikkona Kuntalehden haastattelussa, että valtion on tultava kuntia vastaan sote-tehtävien siirrossa. Myös Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina on varoittanut kunnille koituvista mittavista kuluista.

Lue ministereille lähetetty kirje alla olevasta linkistä:

Muutos- ja maakuntajohtajien kirje ministereille