Sote 15.2.2017 - 14:28
(1)
Facebook (6)

Maakuntien liitot voivat hakea maakuntauudistuksen esivalmisteluun pientä avustusta

Maakunnat ovat huolissaan muun muassa valtavista ICT-kustannuksista, joita tuleva uudistus edellyttää.

Maakunnat ovat huolissaan muun muassa valtavista ICT-kustannuksista, joita tuleva uudistus edellyttää.

 

Maakuntien liitot voivat nyt hakea valtiovarainministeriöltä pienehköä avustusta maakuntauudistuksen esivalmisteluun. Hakemus on tehtävä 9. maaliskuuta mennessä.

Avustusten määrä kullekin maakunnalle on 20 000–80 000 euroa. Avustuksessa otetaan huomioon viime vuoden elokuun alun ja tämän vuoden kesäkuun mennessä syntyneet kustannukset. Avustuksessa otetaan huomioon valmistelutehtävän laajuus, vaativuus, syntyneet kustannukset ja tehdyt selvitykset.

Yhteensä kaikkien maakuntien avustuspotti on enintään 800 000 euroa. Summasta päätettiin joulukuussa, kun eduskunta päätti valtion vuoden 2017 talousarviosta.

 

Maakunta- ja muutosjohtajat
ärähtivät miljoonien menoista

 

Kuntalehti uutisoi perjantaina, että maakuntajohtajat ja maakuntauudistuksen muutosjohtajat lähettivät sote- ja maakuntauudistuksesta vastaaville ministereille Juha Rehulalle, kesk., ja Anu Vehviläiselle, kesk., sekä keskeisille virkamiehille tiukkasävyisen kirjeen valmistelun rahoituksesta.

Maakuntajohtajien ja muutosjohtajien mielestä valtio rahoitus on riittämätön ja uhkaa osassa maakuntia pysäyttää koko käynnistämistyön jo ensi syksynä.

Maakunnista kerättyjen tietojen mukaan tämän vuoden valmistelujen osalta kustannukset ovat jopa noin 22 miljoonaa euroa, josta väliaikaishallinnon osuus heinäkuun alusta vuoden loppuun asti on noin 17 miljoonaa euroa.

Lisäksi tulee noin 8 miljoonaa euroa tietotekniikkamenoja ilman Uuttamaatakin. ICT-järjestelmien muutokset eivät ole summassa mukana.

Valtion tämän vuoden budjetissa on varattu 800 000 euron esivalmisteluvaiherahan lisäksi vain 9 miljoonaa väliaikaishallinnon rahoitukseen.

 

Pöysti: Mitään höveliä
tarjousta ei ole tulossa

 

Sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti myönsi tiistaina Kuntalehdessä, että maakuntien huoli maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelun ja siirtymäajan rahoituksesta on aiheellinen. Rahoitusta on luvassa.

– Mitään höveliä tarjousta ei kuitenkaan ole tulossa. Valtiontaloudessa ei ole paljon liikkumavaraa.

Pöystin mukaan vuosille 2018–2019 valmistellaan rahoitusta yhteistyössä maakuntien kanssa. Tämän vuoden siirtymävaiheen rahoitusta käsitellään kevään ensimmäisen lisäbudjetin valmistelussa.

Maakuntajohtajat ja maakuntien muutosjohtajat kiinnittävät huomiota tietohallinnon haasteisiin. Myös niihin valtiovalta valmistelee Pöystin mukaan vastaantuloa.

Lähetä toimitukselle juttuvinkki.

  1. Tuomas Pöysti voisi lukea seuraavaksi perustuslain. Kunnille ei voida antaa uusia tehtäviä kuin lailla. Sen jälkeen mennään kuntalakiin, jossa on rahoitusperiaate. Kun tätä tavaa, niin ehkä löytyy se ajatus siitä, että millä ihmeen perusteella maakuntien valmistelu olisi kuntien vastuulla. Kyse on valtion keskittämis- ja omaisuuden sosialisointiohjelmasta, jonka valtion pitäisi itse maksaa.

Kirjoita oma kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.