Sote 22.3.2017 - 10:25
Facebook (14)Twitter (12)

Sote-uudistus voi sotkea kansanedustajien kesälomat

Sote-maakuntauudistuksen äärimmilleen pingotettu aikataulu voi pitää niin kansanedustajat kuin maakuntien päättäjät töissä läpi kesän. (Kuva: Ville Miettinen)

Sote-maakuntauudistuksen äärimmilleen pingotettu aikataulu voi pitää niin kansanedustajat kuin maakuntien päättäjät töissä läpi kesän. (Kuva: Ville Miettinen)

Eduskunta varautuu istumaan vielä heinäkuussa, jos sote- ja maakuntalakipakettia ei saada valmiiksi juhannukseen eli 24. kesäkuuta mennessä.

Eduskunnan puhemiesneuvoston päivittämässä istuntosuunnitelmassa viimeiselle kevätistuntokauden täysistunnolle on merkitty kokousvaraus perjantaiksi 7. heinäkuuta kello 10. Viikoille 26 ja 27 maanantaista perjantaihin on merkitty ”Täysistunto tarvittaessa”.

Täysistuntojen pitäminen juhannuksen ei ole vielä varmaa, vaan riippuu täysin siitä, miten eduskunta ehtii käsitellä lakipaketin valinnanvapauslakineen. Valinnanvapauslakiesitystä odotetaan eduskuntaan viimeistään toukokuun alussa.

Jos eduskunta ei ehdi käsitellä lakipakettia ennen kesäkuun loppua, muutosvalmistelusta vastaava väliaikaishallinto ei voisi aloittaa suunnitellusti heinäkuun alussa. Kuntalehden tietojen mukaan mahdollisena aloitusajankohtana on jo väläytetty elokuun alkua.

Sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti sanoi Kuntalehden haastattelussa (3/2017), että väliaikaishallinnon lykkääntyminen liikaa heikentäisi uudistuksen voimaantuloa.

Istuntosuunnitelmaa
voidaan vielä muuttaa

Puhemiesneuvosto voi päivittää istuntosuunnitelmaa vielä monta kertaa kevätistuntokauden aikana. Puhemiesneuvostoon kuuluvat puhemies, varapuhemiehet ja valiokuntien puheenjohtajat.

Aiemmin kansanedustajat pääsivät kesälaitumille aina ennen juhannusta, mutta viime vuosina on varauduttu siihen, että myös juhannuksen jälkeisellä viikolla voi olla istuntoja.

Britannian brexit-päätöksen takia eduskunta kutsuttiin viime vuonna koolle vielä juhannuksen jälkeen. Pääministeri Juha Sipilä, kesk., antoi silloin pääministerin ilmoituksen asiasta.