Talous 6.3.2017 - 11:42
(2)
Facebook (9)Twitter (11)

Reina Karjalaisessa: Maakuntien kriisiytyminen erittäin todennäköistä

Kaikki maakunnat eivät tule selviämään tiukasta vaatimustasosta ja niukasta rahoituksesta, Timo Reina sanoo Karjalaisen haastattelussa. (Kuva: Henri Salonen)

Kaikki maakunnat eivät tule selviämään tiukasta vaatimustasosta ja niukasta rahoituksesta, Timo Reina sanoo Karjalaisen haastattelussa. (Kuva: Henri Salonen)

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina sanoo sanomalehti Karjalaisen haastattelussa olevan erittäin todennäköistä, sote- ja maakuntauudistuksessa syntyviä maakuntia joutuu kriisimenettelyyn rahan riittämättömyyden vuoksi.

Reinan mukaan maakuntien kriteerit ovat erittäin tiukat ja rahoitus riittämätön verrattuna hoidettaviin tehtäviin.

– Kaikki maakunnat eivät tule niistä selviämään, Reina sanoo.

Maakunta voi joutua kriisimenettelyyn muun muassa silloin, jos sen kyky järjestää sote-palveluja on ilmeisen vaarantunut tai sote-palvelujen saatavuus on merkittävästi huonompi kuin muissa maakunnissa, tai maakuntakonsernin erilaisten taloudellisten vaikeuksien myötä.

Maakuntien rahoitusta valtiovarainministeriössä valmisteleva neuvotteleva virkamies Virpi Vuorinen sanoi viime viikolla Kuntalehdelle, että taloudellisiin vaikeuksiin joutuvaa maakuntaa voitaisiin auttaa useammalla eri tavalla riippuen vaikeuksien luonteesta, laajuudesta ja ajankohdasta. Avun muotoja olisivat mm. valtion laina tai takaus maksuvalmiusongelmien korjaamista varten, valtionavustus tai tilapäinen hätärahoitus.

Reina arvioi Karjalaiselle, että ongelman ratkaisemiseksi maakunnilla pitäisi olla sen omassa päätösvallassa olevia, valtion budjettirahoituksesta riippumattomia tuloja.

– Lisäksi pitäisi keskustella kriisimaakuntakriteerien tiukkuudesta ja tarkastelujakson pituudesta, pitäisikö sen olla pitempi, Reina sanoo.

Lähetä toimitukselle juttuvinkki.

  1. ”Kriisimaakuntauudistus” on jo sovittu. Naapureihin yhdistämällä niitä jää 12 kuten alunperin oli ynnätty !!
    Pidemmän kaavan kautta. Sitä on (puolue)politiikka. Timo Reina (nuor. Kesk) sen jo näköjään arvaakin!

  2. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina esittää yllä puheenvuoron, mikä ansaitsisi tulla vakavasti huomioon otetuksi. Nyt tulee julki monia muitakin asiantuntijoiden puheenvuoroja uudistuksiin liittyen. Koen, että ne on haluttu esittää rakentavassa mielessä. Näin Reinakin tekee.

    Ongelma on liiallinen puoluepolitisointi. Tulisi katsoa asioita ennakkoluulottomasti ja omata asianäkökohdat ja niiden pohjalta tehdä sitten arvovalintoja. Korostan, että jo nytkin sairaanhoitopiirit toimivat varsin kustannustehokkaasti. Edullisimmin on hyvin vaikea enää toimia palvelutasoa tai palvelutarjontaa heikentämättä.

Kirjoita oma kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.