Yli kolme vuosikymmentä kunta-alan johtotehtävissä toimineella Esko Rautiaisella tuli maanantaina mitta täyteen. Suomi24-palstan henkilökohtaisuuksiin menevät nimettömät kirjoittelut saivat miehen tekemään tutkintapyynnön poliisille. Oulun poliisilaitokselta vahvistettiin tiistaina Kuntalehdelle tutkintapyyntö vastaanotetuksi.

– Viranhoitoani voidaan toki arvostella, mutta henkilökohtaisuuksiin ja seksuaalisuuteen ynnä muuhun sellaiseen meneminen täyttää mielestäni kunnianloukkauksen kriteerit. Katson, että kirjoittelulla yritetään tuhota minut, Esko Rautiainen arvioi.

Tuoreimmat netin paskaryöpyt keväällä Puolangan kunnanjohtajan tehtävästä eronnut Rautiainen on saanut hakiessaan uusia työpaikkoja. Asiattomat kirjoittelut koskevat miehen tekemisiä, ulkoista olemusta ja seksielämää.

– Puolangalla eräs kuntalainen otti elämäntehtäväkseen solvata kunnan viranhaltijoita minä mukaan lukien. Nyt kun olen hakenut uusia paikkoja, niin minua solvataan kyseisten kuntien Suomi24-sivuilla tavalla, joka ei liity millään tavalla viranhoitoon tai työhöni.

– Minä en jaksa enää olla kohtelias ja sulattaa kaikkea. Minä olen pienikokoinen ja olen kuullut siitä jo lapsena. Olen myös kahden alaikäisen lapsen isä. Vaikka he eivät asu kanssani, niin nykypäivänä maailma on pieni ja hekin voivat joutua kantamaan tästä osansa, Esko Rautiainen pohdiskelee.

Nimettömänä netissä

Esko Rautiaisen tapaus on vain yksi esimerkki kunnissa työskentelevien viranhaltijoiden kohtaamasta netti-ilmiöstä. Suurin osa haukkumisesta ja vihjailusta tapahtuu nimenomaan nimettömänä netissä, harvalla on kanttia tulla kertomaan mielipiteensä päin naamaa.

– En muista, että minua olisi koskaan haukuttu kasvotusten. Minun osaltani solvaaminen on tapahtunut nimenomaan netissä. Minä epäilen, että näiden kirjoitusten takana on yksi ainoa ihminen, joka kirjoittaa tuonne eri nimimerkeillä. Pari vuotta tuli Puolangalla tuota kirjoitustyyliä opeteltua, joten vahva epäilys asiasta on, Rautiainen huokaa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Esko Rautiainen on joutunut vakavan häirinnän kohteeksi kunnallisten työtehtäviensä johdosta. Askolan 2000-luvun alun tapahtumasarja päättyi lopulta kotisivuillaan viranhaltijoita solvanneen kunnanvaltuutetun saamaan sakkotuomioon ja mittavaan oikeudenkäyntikuluista ja vahingonkorvauksista muodostuneeseen laskuun.

Liian tuttu juttu

Suomen Kuntajohtajien puheenjohtaja Heidi Rämö on törmännyt vuosien saatossa turhankin monta kertaa tapauksiin, joissa juorut ja perättömät puheet leviävät nettimaailmassa. Monta kertaa julkista virkaa hoitava kuntajohtaja vain nielee haukut, mutta välillä tapaukset ovat edenneet poliisitutkintaan. Tosin aina ei juttu leivättömän pöydän ääreen päädy, sillä tutkintapyynnön tekeminen ei automaattisesti tiedä oikeusprosessin käynnistymistä.

– Tarkkaa määrää en osaa sanoa, mutta kyllä näitä tapauksia on. Ongelma näissä kunnianloukkaus-tapauksissa on vain siinä, että näytön pitää olla vahva ja lisäksi julkisen puolen virkamiehen pitää kestää enemmän arvostelua, kuin yksityisen puolen työntekijöiden, Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö toteaa.

Rautiaisen tapauksessa nettivainoaja tai -vainoajat ovat seuranneet henkilön työnhakua ja parhaan kykynsä mukaan levittävät törkyä juuri niiden paikkakuntien keskustelupalstoille, jonne hakupapereita on lähetetty. Keskustelun avaukset palstoilla osuvat aina hetkeen, jolloin hakijoiden nimet on julkaistu.

– Siinä on ihmisen aika mahdoton työllistyä, jos näihin netissä levitettyihin juoruihin lähdetään päätöksenteossa uskomaan. Ainakin meillä Lempäälässä on kielletty rekrytointien yhteydessä googlaamasta henkilöitä. Jos tuota lähdetään tekemään, niin silloin ollaan samalla asteella, kuin uskottaisiin juoruihin, Rämö toteaa.

Tuomioitakin löytyy

Yksi tunnetuimmista kuntajohtajaan ja -päättäjiin kohdistuneista tapauksista on Liperistä vuosilta 2010–2012. Syksyllä 2014 Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi Liperin Uutiset -sivuston ylläpitäjänä toimineen yrittäjän puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen kahdeksasta törkeästä kunnianloukkauksesta. Asianomistajia oli kunnanjohtaja lisäksi kolme kunnan johtavaa virkamiestä ja kaksi luottamushenkilöä.

Korvauksia yrittäjä joutui tekemistään maksamaan pitkästi noin 130 000 euroa vahingonkorvausten ja vastapuolen oikeudenkäyntikulujen muodossa. Yrittäjä oli valtuuston varavaltuutettu ja hänet erotettiin tehtävästä tuomion saatua lainvoiman keväällä 2015. Viime kuntavaaleissa hänet valittiin uudelleen varavaltuutetuksi.

Lue myös: Joka toinen kuntajohtaja miettii alan vaihtoa

Aiemmin aiheesta: Kiusattu sysätään ulkoraiteelle – myös huono hallinto voi olla kiusaamista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ei pidä enää ihmetellä, jos monet kunnanjohtajat pitävät yllätyksettömänä sitä, että noin puolet kunnanjohtajista harkitsee alanvaihtoa.
    Alanvaihtoaikeet kävivät ilmi vastikään julkaistusta kuntajohtajien työhyvinvointikyselystä.

  2. Tässä tapauksessa ehkäpä tuo johtajasopimus parin vuoden välein on aiheuttanut kimppuun käymisen. Ja jos joka pikku kunnan on se tarjottava niin kyllä siinä miettii kenet ottaa töihin. Ulkonäkö ei varmaa ole se ensimmäinen juttu jolla palkataan hyvä työntekijä. Nyt tämän henkilön kohdalla juttu meni pois varsinaisesta asiasta.
    Eiköhän se paikka löydy jostain.

  3. Kuntalain mukaan tehtävä johtajasopimus. Sopimuksen sisältöön ehdottomasti Oikeusturvavakuutus 12.000 euroa.

  4. Ehkä oikeampi kysymys on, miksi Esko Rautiaista ei valittu hänen maaliskuusta 2018 lukien hakemiinsa kuntiin. Suomussalmelle, Pyhärantaan, Kinnulaan, Pekosenniemelle.
    Erään kunnan puhelinhaastattelussa kertonut hiljattain, että hänellä on vihamiehiä Puolangalla. Siis monikossa vihamiehiä. Miksi Rautiainen hankki vajaassa kahdessa vuodessa itselleen vihamiehiä kotikunnastaan?

  5. Kyllähän kunnat ottaa kilvan hyvän talousmiehen ja visiönäärin, ei ne anna
    mitään arvoa jollekin nettikeskustelulle. Johtajissa on aina ollut ristiriitaisia ihmisiä. Pienet kunnat kärvistelee olemassaolostaan ja toivovat löytävänsä hyvän johtajan. Jos tuo on totta että kertoo haastattelussa hänellä olevan vihamiehiä niin kyllä siinä uusi mahdollinen työnantaja jarruttaa.

  6. Kyllä kuntajohtajien oman etujärjestön eli Suomen Kuntajohtajat ry:n pitää heti puuttua tähän tapaukseen. Uudella pj Kari Karjalaisella ja hallituksella on töitä.

  7. Tietysti Suomen Kuntajohtajat ry:n hallitus joutuu puntaroimaan sitä, asettaako työ -ja aikapanokset vähäisen marginaalin -ollipekkasalmisten tai eskorautiaisten asioiden ajajiksi, vaiko ylivoimaisen enemmistön -kuntajohtajien- jotka puurtaa päivästä toiseen kunnan/kaupungintaloilla, asioiden ja etujen ajamiseen.

  8. Onko Lars pudonnut mönjältä? Näiden virkaveljiemne asioita hoidetaan Suomen Kuntajohtajat ry:n ottaman oikeusturvavakuutusten avulla. Lakimiehet osaavat hommansa.

  9. Lars ole pudonnut ”mönjältä”, eikä edes möljältä.

    Käsittääkseni yhdistyksen hallituksella on rajallinen aika yhdistystoimintaansa oman työnsä ohella.
    Mikäli Suomen Kuntajohtajat ry haluaa profiloitua jo edellä sanotun olemattoman marginaalin puolesta riitelyyn, sitten se on yhdistyksen stateginen valinta. Lisäksi oikeusturvavakuutuksen hyödyntäminen pelkän riitelyn vuoksi ole sekään kovin kunniallista tai arvokasta.

    Todettakoon sekin, että muutkin seuraavat herkeämättä yhdistyksen startegisia valintoja, kuin pelkästään yhdistyksen maksavat jäsenet.

  10. Suomen Kuntajohtajat ry on ammatillinen yhdistys. Jäsenmaksu verovähennyskelpoinen.
    Tavoitteena apu toinen toiselle. Toiminnan ydin olemme me itse.

    On päivän selvää, että nämä koskevat meitä kaikkia. Myöskin Lars ”mönjältä” melkein pudonnutta. Katsele vain horisonttiin ja ole hiljaa.

  11. Ei muuta kuin käräjille nämä Puolangan nettikirjoittajat Liperin kunnan malliin. Lakitermillä: tarkoituksenhakuisen kunnanjohtajan kiusaaminen. Suomen Kuntajohtajat ry:n hallituksen pitää ryhdistäytyä. Herätys pj Kari Karjalainen ja kumppanit.

  12. Nyt parivaljakko O-P Salminen ja E Rautiainen olivat vastakkain Savukosken vajaan vuoden pestistä kilpailtaessa. Esko Rautiainen voitti 4-3.

  13. Haaveet ja todellisuus ovat joskus kaukana toisistaan. Esko Rautiainen tavoitteli 2015 Mikkelin kaupunginjohtajaksi, päätyen va. Savukosken kunnanjohtajaksi 2019.

  14. Tuli sitten Kuntalehdestäkin orja valhemedialle. Koko tutkintaa ole käynnistetty Esko Rautiaisen ilmoituksesta. Ei mikään ihme, että Rautiaiselle tuli äkkilähtö Askolasta ja heti perään Puolangalta.
    Kai sitä julkisuutta pitää yrittää hankkia keinolla millä hyvänsä?

  15. Ei käynnistynyt rikostutkinta Rautiaisen uhoilusta huolimatta. Kummeksun lehden tapaa nostaa ylös ilmeisen hairahtaneiden ex-ex-kunnajohtajien omia hölynpölysepitteitä. Aivan kuin niissä olisi edes hiukan totuutta. Tutkintailmoituksen lisäksi täytyy olla relevanttia näyttöä ilmeisestä rikoksesta. Aineellinen totuuden selvittäminen ja huolellisuusvelvoite vaatii muutakin, kuin epäonnistuneiden kunnajohtajarautiaisten tuuleen huutamista, taikka säälin kerjäämistä Kuntalehdessä.

  16. ex-Municipal manager, eMBA, HTM, novadays long term unemployee sanoo:

    Esko Rautiainen haki julkisten tietojen mukaan syksyn 2018 ja helmikuun 2021 välisenä aikana lähes kolmeenkymmeneen (30) kuntaan. Niin, luitte aivan oikein. Kunnanjohtajaksi tai hallintojohtajaksi. Ei tullut valituksi. Haastattelun jälkeen. Onko sittenkin tosiasia niin, että kun henkilö avaa suunsa kaikki menee pieleen? Nyt Esko pitkäaikaistyötön Puolangalla. Ansiosidonnaisia päiviä lienee käytetty jo yli 300 päivää.

    Mikäli henkilö on aikuisten oikeasti osaava, kyllä työpaikka löytyy. Yleensä useampikin.

  17. Omasta mielestään voi olla ”ammattilainen”. Valittaakin voi päätöksestä, mutta perusteet tulee kestää. Tässä esimerkki tekaistusta valituksesta…ja jälleen samainen Esko asialla!

    Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, joka koski Juuan kunnanjohtajan valintaa. Valtuusto valitsi Henri Tanskasen yksimielisesti kunnanjohtajaksi joulukuussa 2020.

    Valtuuston päätöksestä valitti Esko Rautiainen, joka oli yksi viran tavoittelijoista. Päätös sisälsi Rautiaisen mukaan hänen ikäänsä perustuvaa lainvastaista syrjintää. Rautiainen oli viranhaun aikaan 60-vuotias, Tanskanen 35-vuotias.

    Hallinto-oikeus totesi, että kunnanvaltuusto oli tehnyt valinnan harkintavaltansa rajoissa. Kunta oli osoittanut, ettei työkokemukseltaan ansioituneemman Rautiaisen syrjäyttäminen virkavalinnassa johtunut hänen iästään, vaan kunnalla oli Tanskasen henkilökohtaisiin ominaisuuksiin perustuva hyväksyttävä peruste valita Tanskanen kunnanjohtajaksi.

    Rautiainen katsoi myös, että Tanskanen ei täytä viran kelpoisuusehtoja. Kunnanjohtajalta edellytettiin kokemusta julkishallinnon johtavista tehtävistä, ja Rautiaisen mielestä Tanskasen työ Maahanmuuttoviraston ylitarkastajana oli asiantuntijatehtävä, joka sisälsi hieman esimiestehtäviä, mutta ei ollut kelpoisuusvaatimuksissa edellytetty johtava tehtävä. Hallinto-oikeus oli saanut selvityksen tiiminvetäjän tehtävänkuvasta ja sen perusteella arvioi, että kunta oli voinut katsoa Tanskasen täyttävän kelpoisuusvaatimuksen.

    Lisäksi Rautiainen piti edellistä kunnanjohtajaa Markus Hirvosta esteellisenä valmistelemaan valintaa. Rautiainen päätteli sosiaalisen median perusteella, että Tanskanen on Hirvosen opiskelukaveri ja jonkinasteinen ystävä. Hallinto-oikeus totesi, ettei Tanskasen ja Hirvosen välillä ollut sellaista sidonnaisuutta, joka olisi vaarantanut luottamuksen Hirvosen puolueettomuuteen. Tanskanen kertoi vastineessaan, että hän oli tavannut Hirvosen sattumalta yli puoli vuosikymmentä sitten Itä-Suomen yliopiston kurssilla. Tanskanen oli yksi Hirvosen yli 2000 Facebook-kaverista, ja tähän joukkoon lukeutui myös Rautiainen.

    Henri Tanskanen aloitti työskentelynsä Juuan kunnanjohtaja tammikuussa. Markus Hirvonen siirtyi Pohjois-Karjalan maakuntajohtajaksi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä