Sipoon kunta on noin 50 työntekijän voimin viettämässä tänään kansallista etätyöpäivää. Kaikkiaan kunnassa on tehty etätyösopimus noin 70 työntekijän kanssa.

– Etätyötä meillä tekevät ainakin johtoryhmän jäsenet, kääntäjät, kaavoittajat, eri asiantuntijatehtävissä toimivat, it-puoli ja tiedottaja, luettelee itsekin etätyöpäivää tänään viettävä Sipoon henkilöstöpäällikkö Anne Iljalainen.

Sipoon kunnan etätyösopimuksissa on kuukausittain tehtävän etätyön määrää rajoitettu 2-3 työpäivään.

– Siinä voidaan tarvittaessa kyllä käyttää maalaisjärkeä. Jos on jotain isoja kirjoitustehtäviä työn alla, niin etätöitä voi tehdä satunnaisesti enemmänkin, Iljalainen toteaa.

Henkilöstöpäällikön havaintojen mukaan etenkin nuoret kuntatyöntekijät tarttuvat mieluusti etätyömahdollisuuteen.

– Ehkä vanhalla työntekijäpolvella suhtautuminen etätyöhön on vielä varovaista, mutta nuoremmat työntekijät ovat siitä kiinnostuneita, Sipoon kunnan henkilöstöpäällikkö Anne Iljalainen arvioi.

Riihimäki lähtökuopissa

Kun Sipoossa on tehty peräti 70 etätyösopimusta, niin suurin piirtein samaa kokoluokkaa kuntatyönantajana olevalla Riihimäellä etätyösopimuksia on kasassa vain puoli tusinaa. Asia on kaupunkiorganisaatiossa uusi, sillä viime vuonna toimintaa pyöritettiin vielä kokeiluluontoisesti.

– Viime vuoden kokeilussa mukana oli viisi henkilöä ja silloin määrä oli rajoitettu 10 etätyöpäivään vuodessa. Mitään ongelmia toiminnassa ei ilmennyt työntekijöiden, eikä esimiesten taholta. Nyt toiminta on vakinaistettu ja etätyötä voi tehdä 22 päivää vuodessa. Sopimus asiasta on kuudella henkilöllä, kertoo Riihimäen henkilöstöpäällikkö Taina Köninki.

Raporttien laadintaa, esitysten valmistelua ja puhelinpalveluita on Riihimäellä hoidettu etätyönä.

– Täällä on lyhyet etäisyydet ja Riihimäellä asuvilla kaupungin työntekijöillä on niin lyhyet työmatkat, että usein halutaan tulla rauhassa tekemään työt työpaikalle. Meillä on myös jonkin verran ohjelmia käytössä, joita ei voi etänä käyttää, arvioi Köninki syiksi etätyön vähäisyydellä.

Toki kaikki kaupungin työntekijät ovat omassa kunnassa asu. Etätyön ohella kauempaa kulkeville on tarjolla mahdollisuus hyödyntää työmatkaa työntekoon.

– Vuodesta 2007 lähtien meillä on käytössä mobiili joustotyö, jossa osan työmatkasta voi hyödyntää työaikana, Taina Köninki kertoo.

Kansallisessa etätyöpäivässä ovat kuntasektorilta mukana tänään ainakin Espoo (90 etätyöntekijää) Jyväskylä (5), Kerava (10), Porvoo (22), Sipoo (50) ja Tampere (250). Kuntaliiton työntekijöistä 300 on tänään etätöissä. Lisäksi monet oppilaitokset ja kunnalliset yhtiöt ovat mukana etätyöpäivän vietossa.

 

Lisätietoa Kansallisesta etätyöpäivästä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä