Hallitus pääsi sopuun soten linjauksista – nopea eteneminen herätti kysymyksiä lausuntojen todellisesta huomioimisesta
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, sd., johti neuvotteluja sote-uudistuksen lakiesityksen viilauksista lausuntokierroksen jälkeen. (Kuva: Laura Kotila /VNK)
Sote-ministerityöryhmä on saanut poliittiset linjaukset käsiteltyä eduskuntaryhmille esiteltäväksi, sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti Twitter-tilillään perjantai-iltana.
Kiitos sinulle! Vedit neuvotteluja jämäkästi ja määrätietoisesti! Huumoriakin riitti. #sote
— Maria Kaisa Aula (@AulaMK) October 9, 2020
Valtiovarainministeri Matti Vanhasen, kesk., valtiosihteeri Maria Kaisa Aula kiitteli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua, sd., neuvottelujen vetämisestä.
Ministerityöryhmän linjaukset käsitellään seuraavaksi edustkuntaryhmissä ensi viikona alussa.
Lakiluonnosten lausuntoaika päättyi kaksi viikkoa sitten. Lausuntoja tuli yli kahdeksansataa. Lausunnot oli luvattu ottaa huomioon jatkolinjauksissa. Linjausten valmistuminen kahdessa viikossa herätti sosiaalisessa mediassa keskustelua siitä, onko lausuntoja todella ehditty lukea ja huomioida.
Minusta lausuntoja oli ainakin 801. Mulla meni 1204 sivun lakipaketin läpilukemiseen 2 viikkoa. Jos joka lausunto olisi vaikka 3 sivun mittainen (eikä vain rakseja ruutuun), olisi sivuja luettavana 2403 – hauska nähdä aikanaan niistä lausuntoyhteenveto?
— Lasse Lehtonen (@lasleh) October 9, 2020
HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen twiittasi, että häneltä meni kaksi viikkoa sote-lakiluonnoksen lukemiseen. Siis saman verran, kuin hallitus käytti aikaa lausuntojen läpikäymiseen ja niiden pohjalta esityksen viilaamiseen.
Yli 800 lausuntoa #sote-uudistuksesta. Ministeriön koostetta ei saatavilla, puhumattakaan että lausuntojen ehdotuksia olisi ehditty järkevästi arvioida. Silti hallituksella on kiire tehdä päätöksiä. https://t.co/8wv9v4Kaht
— Mikko Kautto (@Mikko_Kautto) October 9, 2020
Hallituksen kiireeseen päästä eteenpäin kiinnitti huomiota myös Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto.
Hallitus haluaa sote-lakiesityksen eduskuntaan tämän vuoden puolella, jotta lait voisivat tulla voimaan kesällä 2021.
Siikalatvan kunnanjohtaja Pirre Seppänen kritisoi tuoreeltaan valmistelua Twitterissä ja arveli lausuntojen olleen ”vain pakollinen paha”:
Tämä #sote kierros jää kyllä historiaan olemattoman julkisen keskustelun uudistuksena. Kuntia ei ole kuultu valmistelun aikana ja lausunnotkin näyttää olleen vain pakollinen paha. https://t.co/92CmLirK2L
— Pirre Seppänen (@Pirresepp) October 9, 2020
Toisin kuin Sipilän hallituksen sote-uudistusyrityksessä, nykyinen hallitus ei ottanut kuntia mukaan lakiluonnoksen valmisteluun lukuun ottamatta Uudenmaan erillisratkaisun valmistelua.
Kuntaliitto on kritisoinut kuntien sivuuttamista useaan otteeseen, ja keskiviikkona sote-palvelunsa ulkoistaneet kunnat kritisoivat hallitusta ankarasti siitä, että valmistelussa ei ole arvioitu ulkoistuksen vaikutuksia palvelujen laatuun, saatavuuteen ja talouteen.
Kaikki sote-uudistuksen asiat on nyt käsitelty. Ministeriryhmä on käsitellyt viimeiset kaksi viikkoa lausuntopalautetta ja esityksen muutostarpeita lähes täyspäiväisesti. Paketti viedään nyt eduskuntaryhmien arvioitavaksi ja tämän jälkeen arviointineuvostolle. #soteuudistus
— Annika Saarikko (@AnnikaSaarikko) October 9, 2020
Långa dagar och sena nätter bakom. Nu går vårdreformen vidare. Som följande går paketet till riksdagsgrupperna. Målet är att trygga en god och jämlik vård i vårt land. #sote #soteuudistus #vårdreform https://t.co/ckl1HO4KHY
— Thomas Blomqvist (@ThomasBlomqvis7) October 9, 2020
Tänään sote-uudistus eteni jälleen yhden etapin. Viimeinen viikko on työskennelty tiivisti päivät ja välin yötkin @KristaKiuru johdolla yhdessä @AnnikaSaarikko @sirpa_paatero @liandersson @ThomasBlomqvis7 @AulaMK kanssa tämän äärellä. #sote https://t.co/c9non4dW7M
— Krista Mikkonen (@MikkonenKrista) October 9, 2020
Muutkin ministerit kehuivat yötä päivää tehtyä työtä.
Lisää uutisia sote-uudistuksesta