Kittilän hissijupakassa rajoitettu valituslupa korkeimpaan oikeuteen
Korkeimman oikeuden kautta mennään Kittilän kuntapäättäjiä koskevassa virkarikosepäilyjutussa. KKO myönsi jutun syyttäjille rajoitetun valitusoikeuden. (Kuva: Ville Miettinen)
Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt syyttäjille rajoitetun valitusluvan Kittilän kunnan luottamushenkilöitä koskevassa virkarikosasiassa. Valituslupa koskee sitä, olivatko kunnan luottamushenkilöt rikkoneet virkavelvollisuutensa hankkiakseen hyötyä kuntakonserniin kuuluvan hissiyhtiön entiselle toimitusjohtajalle.
-Syyttäjät olivat vaatineet kunnanhallituksen jäsenille ja varajäsenille rangaistusta ensisijaisesti virka-aseman väärinkäyttämisestä sillä perusteella, että he olivat päättäneet peruuttaa kunnan nimissä tehdyn tutkintapyynnön hissiyhtiön entisestä toimitusjohtajasta. He olivat myös ilmoittaneet kunnan edustajille omistajaohjauksena kunnan kannaksi, että entinen toimitusjohtaja nauttii edelleen kunnan luottamusta ja että hänet on kutsuttava takaisin yhtiön toimitusjohtajaksi. Syyttäjien mukaan luottamushenkilöt olivat näin rikkoneet virkavelvollisuutensa, KKO:n tiedotteessa todetaan.
Jutussa on kyse Kittilän ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelän kohtelusta hänen poliisille loppuvuodesta 2013 tekemänsä tutkintapyynnön jälkeen, joka koski kunnan omistaman hissiyhtiön toimitusjohtajan toimia uuden hissihankinnan yhteydessä. Mäkelä ja valtaosa kunnan päättäjistä ajautui asian tiimoilta jyrkästi eri linjoille ja lopulta kunnanjohtaja erotettiin virasta.
KKO ei myöntänyt valituslupaa jutussa asianomistajana olevalle Mäkelälle. Syyttäjien valituslupahakemus hylättiin siltä osin, kun se olisi koskenut muun muassa luottamushenkilöiden päätöksenteosta ja sen valmistelusta muissa asioissa.
Jutussa syytettynä on kaikkiaan 28 henkilöä, joista 27 Kittilän kunnan luottamushenkilöitä. Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet jutussa kesällä 2019 ja samaan lopputulokseen tuli myös Rovaniemen hovioikeus toukokuussa 2021 antamassaan ratkaisussa.
Alemmat oikeusasteet katsoivat, että syytteessä olleet kunnanhallituksen jäsenet ja varajäsenet eivät olleet päätöksissään ylittäneet heille kuulunutta harkintavaltaa, kun he peruuttivat kunnanjohtajan loppuvuodesta 2013 tekemän tutkintapyynnön Levi Ski Resort Ltd:n entisestä toimitusjohtajasta. Rikosta ei ollut tapahtunut myöskään siinä vaiheessa, kun hissiyhtiön kunnan nimeämille yhtiökokousedustajille/hallituksen jäsenille annettiin omistajaohjausta.
Olisi asiallista uutisoida, että Kittilän kunnanvaltuuston jäsenet ja tilapäinen valiokunta menettelivät kj:n erottamisprosessissa aivan oikein. Valtuustossa tosin tehtiin valiokunnan esitykseen lisäesitys, josta kj:aa ei kuultu, joten siihen syntyi muotovirhe. Sen vuoksi päätös hallinto-oikeudessa kumottiin. Muotovirhe ei kuitenkaan ole rikosoikeudellisesti rangaistava virkavirhe, vaikka tällaista näkemystä syyttäjät ja eräät professorit ovat jatkuvasti yrittäneet tuputtaa.
Vuosia kestänyt juttu on päättymässä hallinto- ja rikosoikeuden kannalta enimmältään absurdiksi. Oikeusjärjestelmälle ja syytetyille on aiheutettu kohtuuttomat kustannukset!
SK:n uutisointi ja yli maan mediaan levinnyt, kirjaksi sanoitettu prosessiaineisto on leimannut luottamushenkilöt joukolla rikoksiin syyllisiksi. Syytteiden taakse asettuneet ennakolliset mielipiteet ja tahot ovat edustaneet korkeita julkisia henkilöitä ja oikeusoppineita professoreja. Syytteitä on ajettu median välityksellä.
Näyttävä julkisuus on vahvistanut kansalaisten käsitystä rikollisesta toiminnasta Kittilän kunnan päätöksenteossa, leimannut yleisesti kuntien päätöksentekoa!
Luottamushenkilöiden halu osallistua ja edustaa näkemyksiään rohkeasti on maan paikallishallinnolle ja kunnalliselämälle perustavanlaatuista kasalaistoimintaa. Kuntien itsehallinto on demokratiaa ja kilpailevien näkökulmien päätöksentekoa paikallisen poliittisen kulttuurin kehyksessä. Rikos, kollektiivisessakin päätöksenteossa, vaatii yksilökohtaisten syyksiluettavuuden kriteereiden osoittamista. Kittilän maineen ja syytettyjen kunnian palautus vaatii vapauttavien tuomioiden jälkeen tutkivaa huomiota.
Kittilä -case ansaitsee yleisen akateemista tarkastelua useista näkökulmista! Tapauksen juurisyy on kuntaministeriön ajama lex Kittilä; kunnallisoikeuden tutkijoiden soisi ottavan sen arvion kohteeksi.