Veturinkuljettajat lakossa maanantaina – Myöhemmin viikolla lakko laajenee päiväkoteihin ja suurten kaupunkien paikallisliikenteeseen
Poliittiset lakot vaikuttavat viikolla 7:n muun muassa junaliikenteeseen, suurimpien kaupunkien paikallisliikenteeseen ja joidenkin kuntien varhaiskasvatukseen. (Kuva: Laura Oja)
Rautatiealan Unionin (RAU) poliittinen lakko pysäyttää junaliikenteen maanantaina 12. helmikuuta. Kaikki kauko- ja lähijunavuorot on peruttu lakon ajalta. Lakko vaikuttaa myös kaukoliikenteen yöjuniin, joita ei myöskään ajeta.
Ennen veturinkuljettajien lakkoa liikennöidään normaalisti sunnuntain 11.2. puolella lähtevät yöjunat sekä vuorot kello 4.00 saakka.
Tiistaina kauko- ja lähijunavuorot pyritään ajamaan heti aamusta lähtien. Yksittäisiä peruutuksia lähiliikenteen osalta saattaa esiintyä, kertoo Fintraffic Rataliikennekeskus.
Fintraffic yhdessä Väyläviraston kanssa muistuttaa, että kaikki liikenne ei kuitenkaan lopu rataverkolla maanantaisen lakon vuoksi. Vaikka henkilöliikenne ei kuljekaan ja tavaraliikennettäkin vain jonkin verran, niin esimerkiksi kunnossapito- ja ratatyökalustoa liikkuu rataverkolla normaaliin tapaan. Nämä on syytä huomioida esimerkiksi tasoristeyksissä.
VR tiedottaa osaltaan tarkemmin lakon vaikutuksista kaukojunien liikennöintiin ja lipunperuutuskäytännöistä.
Pääkaupunkiseudulla muut julkiset liikennevälineet liikennöivät maanantaina normaalisti lähijunia lukuun ottamatta. Lisätietoja HSL:n verkkosivuilta.
Lakko laajenee viikon edetessä
Ammattiliitto JHL järjestää viikolla 7 poliittisia lakkoja useilla aloilla. Lakkojen kesto vaihtelee. Suurimmat vaikutukset näkyvät varhaiskasvatuksessa sekä myöhemmin viikolla Helsingin, Turun ja Tampereen joukkoliikenteessä.
Lakko iskee paikallisliikenteeseen Helsingissä, Turussa ja Tampereella keskiviikkona 14.2. ja torstaina 15.2.2024. Lakko pysäyttää kokonaan raitiovaunu- ja metroliikenteen ja vaikuttaa laajasti bussivuoroihin.
JHL ja muut ammattiliitot järjestävät energia-alalla lakon, joka keskeyttää sähköntuotannon useissa voimalaitoksissa 14.– 16.2.2024. JHL:n lakon piirissä ovat Kuopio Energia Oy, Enersense IN Oy (Helen Oy:n toiminnot) sekä Helen Oy.
Kaukolämpöä tuotetaan niin kutsutuissa huippulämpökeskuksissa, joten asiakkaille pystytään toimittamaan kaukolämpöä myös lakon aikana. Kuopion Energian lakon ajaksi toinen Haapaniemen voimalaitoksista jätetään valmiustilaan ja toinen ajetaan kokonaan alas. Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.
Päiväkodit ja muu varhaiskasvatus menevät kiinni kahdeksi vuorokaudeksi useassa kunnissa välillä tiistaina ja keskiviikkona 13.–14. helmikuuta. Lakko koskee sekä julkista ja yksityistä varhaiskasvatusta näissä kunnissa: Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen, Vaasa, Mustasaari, Rovaniemi, Tampere, Jyväskylä, Kuopio, Joensuu, Oulu, Turku ja Pori.
Lakossa ovat mukana kaikkia varhaiskasvatuksen muodot. Käytännössä lakko sulkee valtaosan lakkokaupunkien päiväkodeista. Myös perhepäivähoitajat ovat mukana lakossa.
Lakossa on mukana myös yrityksiä ja liikelaitoksia, jotka vastaavat kaupunkien ruoka- ja tilapalveluista. Ruokapalveluiden osalta lakko koskee vain varhaiskasvatukseen tehtävää ruokaa.
Ammattiliitto JHL sanoo jatkavansa lakkoja, koska hallitus aikoo edelleen murtaa suomalaisten lakko-oikeutta ja kurjistaa työelämää.