EU:n ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden määrä jatkaa kasvuaan Suomessa – vain myönteisiä päätöksiä tekevä automaatio nopeuttaa hakemusten käsittelyä
Suomessa on lukioita, joissa on saatu uutta toivoa tulevaisuuteen, kun opiskelijoita EU:n ulkopuolelta on saapunut myös pieniin kuntiin. Kuva: Pixabay
Opiskelijoiden ensimmäisten oleskelulupahakemusten määrän kasvu on jatkunut, maahanmuuttovirasto tiedottaa.
Eniten hakemuksia ovat jättäneet Nepalin, Bangladeshin, Kiinan, Intian ja Sri Lankan kansalaiset.
Heinäkuun 2024 loppuun mennessä hakemuksia on jätetty 9 293 kappaletta, kun vastaava luku vuonna 2023 oli 8 762.
Oleskelulupaa hakevat Euroopan unionin ulkopuolisten maiden kansalaiset. Ensimmäistä oleskelulupaa haetaan yleensä ulkomailta, kun opiskelija on saanut opiskelupaikan ja haluaa muuttaa Suomeen.
Heinäkuun 2024 loppuun mennessä on ratkaistu 8 159 opiskelijan ensimmäistä oleskelulupahakemusta, joista 96 prosenttia on ollut myönteisiä.
Noin 94 prosenttia opiskelijoista, jotka hakevat ensimmäistä oleskelulupaa, saa päätöksen 30 vuorokaudessa tai nopeammin.
Vuonna 2023 käsittelyaika oli keskimäärin 38 vuorokautta.
Lupakäsittely kehittyy
Erityisesti automaattiset päätökset ovat nopeuttaneet opiskelijoiden lupakäsittelyä.
Automaattinen päätös tarkoittaa päätöstä, jonka viraston järjestelmä tekee hakemukseen automaattisesti, jos hakija täyttää laissa määritetyt edellytykset.
Automaatio tekee vain myönteisiä päätöksiä.
Hakemuksen käsittelyyn sisältyy myös viranomaisen tekemiä vaiheita, vaikka itse päätös voi muodostua automaattisesti, maahanmuuttovirasto tiedottaa.
– Automaattisia päätöksiä on tehty tänä vuonna noin 19 prosenttia kaikista myönteisistä päätöksistä, mikä on nopeuttanut merkittävästi hakemusten käsittelyä, kertoo opiskelijoiden ja tutkijoiden oleskelulupien käsittelyä johtava prosessinomistaja Anu Tarén.
– Automaattisten päätösten ansiosta asiantuntijoidemme aikaa voidaan käyttää enemmän sellaisten hakemusten käsittelyyn, jotka vaativat enemmän selvittämistä, ja joihin automaatiota ei vielä voida käyttää. Näin kaikkien opiskelijoiden hakemuksia voidaan käsitellä entistä sujuvammin, Tarén jatkaa tiedotteen mukaan.
Lue myös: