Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta hakeneiden kuntien määrä kasvoi nyt selkeästi viime vuoteen verrattuna
Tuoreet tiedot valtiovarainministeriöstä kertovat, että kunnissa on jouduttu lisääntyvissä määrin huolehtimaan talouden kestävyydestä. Kuva: Pixabay
Kuntien harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta hakee tänä vuonna 72 kuntaa, ja haettu avustussumma on yhteensä 86,7 miljoonaa euroa, valtiovarainministeriö tiedottaa.
Kuntien hakemat summat vaihtelevat 175 000 eurosta 5,2 miljoonaan euroon. Asukaskohtaisesti summat vaihtelevat 22 eurosta 1 152 euroon.
Keskimäärin korotusta haetaan 127 euroa asukasta kohden. Korotukseen on käytettävissä enintään 10 miljoonaa euroa.
Hakijakuntien väestömäärä vaihtelee hieman alle 700 asukkaasta noin 80 000 asukkaaseen.
Hakeneista 72 prosenttia on alle 10 000 asukkaan kuntia. Viidessä hakijakunnassa asukasmäärä on yli 40 000.
Vuonna 2023 korotusta haki vain 56 kuntaa, mikä oli koko 2000-luvun pienin määrä. Vuosi 2023 oli kuntataloudessa kertaluonteisten tekijöiden vuoksi poikkeuksellisen vahva, mutta kuntien talousnäkymät ovat heikkenemässä selvästi kuluvasta vuodesta lähtien, mikä selittää osaltaan hakijamäärän kasvua.
Kuntien harkinnanvaraisesta korotuksesta päättää valtioneuvosto kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen esityksestä. Valtiovarainministeriö tiedottaa, että korotukset maksetaan kunnille tämän vuoden loppuun mennessä.
Harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta voidaan lain mukaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi.
Valtio voi asettaa avustusten myöntämiselle ja käytölle kunnan talouteen liittyviä ehtoja. Korotuksen myöntäminen perustuu pääosin tilinpäätöksistä saataviin talouden tunnuslukuihin.
Lisäksi ministeriö tiedottaa, että myöntämisen ehtona on kunnan hyväksymä suunnitelma talouden tasapainottamiseksi toteutettavista toimenpiteistä.
Lue myös: