Aurinkovoimaloita rakennetaan eri puolille Suomea. Juupajoelle suunniteltu voimala johti siihen, että kunnanjohtajan tekemisistä kanneltiin eduskunnan oikeusasiamiehelle. (Kuva: Soila Puurtinen)

Juupajoelle suunniteltu aurinkovoimalahanke vei kunnanjohtaja Riku Sirenin tekemiset eduskunnan oikeusasiamiehen syyniin. Kantelijoiden mielestä kunnanjohtaja oli painostanut heitä muuttamaan kantaansa aurinkovoimalalle suotuisampaan suuntaan. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin ei kuitenkaan saatujen selvitysten ja lausuntojen perusteella lähtenyt kunnanjohtajan toimia moittimaan. Muistutus objektiivisuusvaatimuksesta tosin päätöksestä löytyy.

Kunnanjohtajan toiminnasta kannelleen pariskunnan mukaan he saivat ensimmäisen kerran tiedon aurinkovoimalahankkeesta, kun kunnanjohtaja oli soittanut 3.11.2023 ja keskustellut aurinkovoimalahankkeesta. Kaksi viikkoa myöhemmin pariskunta oli kutsuttu kunnantalolle tapaamiseen, joissa olivat läsnä useampia henkilöitä.

Kantelijoiden mielestä kunnanjohtaja oli pyrkinyt saamaan heidät antamaan suostumuksensa hankkeelle. Oikeusasiamiehelle kannelleiden mielestä tapaamisen ilmapiiri ja kunnanjohtajan käytös olivat tuntuneet uhkaavilta ja painostavilta.

Kantelijoiden mielestä kunnanjohtaja oli pyrkinyt auktoriteettiasemaansa hyväksi käyttäen vaikuttamaan kantelijoiden asiassa muodostamaan kantaan. Tapaamisella ei ollut toivottua vaikutusta ja kantelijat jättivät hankkeesta marraskuun lopulla 2023 muistutuksen ja huomautuksen rakennuslupa-asiaa koskien.  

Yhteydenottoja jo aiemmin

Kunnanjohtajan menettelystä tehdyn kantelun perusteella kunnalta pyydettiin lausunto ja kunnanjohtajalta selvitystä asiaan liittyen. Selvityksestä kävi ilmi, että osapuolet olivat olleet tekemissä kantelijoiden naapuristoon suunnitellun aurinkovoimalan osalta jo aiemmin lokakuussa. Myös kantelijoiden asiamies oli ollut kuntaan yhteydessä ennen kiisteltyä keskustelua. Kunnanjohtajan mukaan hän oli kyseisenä päivänä käynyt kutsuttuna kantelijoiden kotona puhumassa asiasta.

Kunnanjohtajan antaman selvityksen mukaan keskusteluja kantelijoiden ja kunnanjohtajan välillä oli käyty myös marraskuun alun ja kunnantalon tapaamisen välisenä aikana. Aurinkovoimalan rakennuslupahakemus oli tullut vireille kunnassa 16.11.2023, eikä kunnanjohtaja ollut osallistunut lupa-asioiden käsittelyyn esittelijänä. Selvityksen mukaan Riku Siren oli kunnanjohtajan roolissa tutustunut kunnan kannalta merkittävän hankkeen valmisteluun ja esittänyt siitä näkemyksensä.

-Kunnan viranhaltijalain mukaan kunnanjohtajan on toimittava tehtävässään tasapuolisesti ja käyttäydyttävä asemansa ja tehtävänsä edellyttämällä tavalla. Tämä tarkoittaa kaikin puolin asiallista käyttäytymistä. Tasapuolisen menettelyn vaatimus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kunnanjohtaja ei saisi esittää omaa näkemystään, apulaisoikeusasiamiehen antamassa ratkaisussa todetaan.

Objektiivisuus muistettava

Tarkkana on kuitenkin syytä olla, kun kunnanjohtaja kertoo omista näkemyksistään.

-Totean kuitenkin, että näin toimiessaan kunnanjohtajan on tullut kiinnittää huomiota hallintolain 6 §:ssä säädettyyn objektiivisuusvaatimukseen, erityisesti kun hänellä on ollut tiedossa, että hänen virkatehtäviinsä voi myöhemmin kuulua käsitellä asiaa muutoksenhaun johdosta kunnanhallituksen esittelijänä, ratkaisussa korostetaan.

Kantelijoiden ja kunnanjohtajan Riku Sirenin kuvaus tapahtumien kulusta ja käydystä keskustelusta oli ristiriitainen, eikä varmuutta keskustelun sisällöstä ja luonteesta voitu jälkikäteen saada. Päätöksessä todetaan, että eri osapuolet voivat kokea saman keskustelun hyvin eri tavalla.

-Käsitykseni mukaan asiaan ei ole kirjallisessa kantelumenettelyssä saatavissa enemmälti sellaista selvitystä, jonka perusteella minulla olisi edellytyksiä puolueettomasti arvioida käytyjen keskustelujen sisältöä ja tapahtumia. Tämän vuoksi kantelu ei johda toimenpiteisiini, Maija Sakslin toteaa ratkaisussaan.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Oriveden Sanomat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*