Kai Mykkänen on Petteri Orpon hallituksen ympäristö- ja ilmastoministeri. (Kuva; Lauri Heikkinen / Valtioneuvoston kanslia)

Kokoomuksen kansanedustaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen siirtyy Espoon kaupunginjohtajaksi.

Mykkänen sai maanantaina Espoon valtuuston virkavaalissa toisella kierroksella 44 ääntä ja koulutuskuntayhtymä Omnian johtaja Tuula Antola 31 ääntä.

Ensimmäisellä kierroksella Mykkänen sai 32 ääntä, Antola 25, Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mervi Katainen 16 ja Espoon elinvoimajohtaja Mervi Heinaro ja Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola molemmat yhden äänen.

– Tässä samassa pöntössä aloitin tähänastisen elämänurani 1997, kun pyrin Espoon nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi. Synnyinkaupunkini asia on ollut aina minulla keskellä sydäntä. Vetää todella nöyräksi, että sain teiltä luottamuksen. Rakkaus Espooseen yhdistää meitä kaikkia puolueisiin tai muihin jakolinjoihin katsomatta. Uskon, että sen pohjalla voimme rakentaa yhteistyön, Mykkänen sanoi valintansa jälkeen valtuutetuille.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Mykkänen totesi, että Espoon vauhdikas kasvu kertoo menestyksestä, mutta se herättää myös paljon kysymyksiä.

– Mitä se tarkoittaa kaupungille, jossa luonnon pitäisi olla aina lähellä? Mitä se tarkoittaa palvelujen kestokyvylle, segregaatiolle ja turvallisuudelle? Näihin kysymyksiin meidän on pystyttävä vastaamaan.

Vuonna 1979 Espoossa syntynyt Mykkänen on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri. Hän on toiminut aiemmin Juha Sipilän hallituksessa ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä 2016–2018 sekä sisäministerinä 2018–2019. Vaalikaudella 2019–2023 Mykkänen johti kokoomuksen eduskuntaryhmää. Kansanedustajana hän toiminut keväästä 2015.

Espoon kaupunginvaltuutettuna Mykkänen on toiminut 2001–2008 sekä uudelleen vuodesta 2017 lähtien. Ennen poliitikkouraansa hän toimi muun muassa Elinkeinoelämän Keskusliitolla johtajana, ekonomistina ja toimitusjohtajan sijaisena East Officella ja rahoituspäällikkönä Sampo Pankilla Pietarissa.

Kaupunginjohtaja valittiin seitsemän vuoden määräaikaiseen virkaan, jonka jälkeen valtuusto voi päättää enintään neljän vuoden jatkokausista. Virka täytetään helmikuun 2025 alusta alkaen. Espoota vuodesta 2011 johtanut Jukka Mäkelä jää eläkkeelle tammikuun lopussa.

Juttua täydennetty 21.10. klo 20.33.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*