ICLEI-järjestön (Local Governments for sustainability) varapuheenjohtajana Minna Arve edustaa ilmastokokouksessa Bakussa (19.-21.11.) maailman kaupunkeja ja on mukana Suomen virallisessa delegaatiossa. Kuva: Sami Kilpiö 

Turun pormestari Minna Arve (kok.) osallistuu parhaillaan YK:n COP29-ilmastokokoukseen Bakussa, Azerbaidžanissa. Arve on kutsuttu pitämään avauspuheenvuoroa ilmastokokouksen kaupunkipoliittiseen ministerikokoukseen, Turun kaupunki tiedottaa.

Bakun ilmastokokouksen pääteemoina ovat ilmastorahoitus ja investoinnit. Kaupungit, jotka kohtaavat lämpenevän ilmaston vaikutukset ensimmäisinä, tarvitsevat suoraa ja vaikuttavaa rahoitusta ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen.  

– Nykyinen rahoitus ei riitä eikä ole tarpeeksi vaikuttavaa. Kaupungit, erityisesti haavoittuvilla alueilla, saavat vain murto-osan tarvitsemastaan tuesta, pormestari Arve painottaa. 

Lämpimin vuosi

Kokouksen alla Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi State of the Climate 2024 Update -raportin, jonka mukaan vuodesta 2024 on tulossa mittaushistorian lämpimin vuosi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Raportti kuvaa, kuinka äärimmäiset sääilmiöt ovat tänä vuonna aiheuttaneet tuhoja ympäri maailman: Pohjois-Amerikan ja Chilen tuhoisat maastopalot, laajoja tulvia aiheuttaneet Sahelin rankkasateet, taifuuni Yagin aiheuttama hävitys Etelä-Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa sekä vakavat äkkitulvat Keski-Euroopassa ja Espanjassa.  

– Muutama vuosi sitten emme ehkä halunneet uskoa, että ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyisivät näin nopeasti myös Euroopassa. Olimme ummistaneet silmämme, mutta esimerkiksi yli 200 ihmisen hengen vaatineet Espanjan viimeaikaiset tulvat ja yhä jatkuvat rankkasateet osoittavat karun todellisuuden, Arve painottaa tiedotteen mukaan. 

Kaupungit vaativat resurseja

Kaupunkien merkitys ilmastonmuutoksen hillinnässä ja sopeutumisessa on kriittinen, mutta Pariisin ilmastosopimuksen toimet ovat toistaiseksi keskittyneet lähes yksinomaan valtiotasolle.

Bakun ilmastokokouksessa kaupunkiverkostot pyrkivät varmistamaan, että kaupungit ovat mukana neuvottelupöydissä, kun valtiot päivittävät ensi vuoden aikana Pariisin sopimuksen mukaisia toimenpiteitään. 

Tiedotteen mukaan Turun kaupunki on edistänyt aktiivisesti kaupunkien ja valtioiden monitasoista yhteistyötä ilmastotoimissa.

Suomi liittyi CHAMP-aloitteeseen YK:n tulevaisuushuippukokouksen ja New Yorkin ilmastoviikon alla aiemmin syksyllä. Aloite korostaa, että paikallisyhteisöt eivät ainoastaan kohtaa ilmastonmuutoksen seurauksia ensimmäisinä, vaan ne ovat myös aktiivisia ratkaisujen kehittäjiä.  

– COP29-kokouksessa vaadimme tämän monitasoisen yhteistyön tiivistämistä ja ilmastorahoituksen lisäämistä, jotta kaupunkien käytössä olisi riittävät resurssit. Kaupungit on tunnustettava ratkaisevina kumppaneina ilmastostrategioiden ja -toimien suunnittelussa ja toteutuksessa, Arve toteaa. 

Keskustelu Hoekstran kanssa

Pormestari Arve puhuu kaupunkien ilmastotyön merkityksestä ministerikokouksen lisäksi myös useissa muissa ilmastokokouksen tapahtumissa, joiden järjestäjinä toimivat muun muassa YK:n Ilmastosihteeristö ja muut YK-järjestöt.

Arve tapaa Bakussa muun muassa uuden EU:n ilmastotoimista vastaavan komissaarin Wopke Hoekstran.

Lisäksi Turku tiedottaa, että pormestari Arveen lisäksi ilmastokokoukseen osallistuvat Suomen neuvotteludelegaation tukena ympäristöministeriön päätöksellä myös Turun ilmastojohtaja Risto Veivo ja vs. yhteysjohtaja Karoliina Hidén

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*