Kuntapäättäjät epäilevät kuntauudistuksen aikataulua
Yli puolet vastaajista arvioi, että kuntauudistukselle asetettu aikataulu ei ole oman kunnan kannalta realistinen. Vain neljäsosa vastaajista arvioi kuntauudistuksen olevan tarpeellinen lyhyellä aikavälillä eli seuraavien viiden vuoden aikana.
– Mielipiteet hajoavat, kun vastaajat arvioivat uudistuksen tarpeellisuutta pitkällä aikavälillä eli seuraavan kymmenen vuoden aikana. Vastaajista reilu 40 prosenttia pitää uudistusta tarpeellisena, ja sama määrä taas ei, Kuntaliiton Uusi kunta 2017 -ohjelman projektipäällikkö Sini Sallinen tiivistää.
Kuntauudistuspuntarin mukaan kuntajohtajat ovat huolissaan lähipalvelujen saatavuudesta. Reilu kaksi kolmasosaa pelkäsi, että suurempi kuntakoko uhkaa kuntalaisten lähipalveluja eikä kuntauudistus turvaa pitkällä aikavälillä kuntalaisten tasavertaisia palveluja. Reilusti yli puolet arvioi myös, ettei uudistuksella kyetä vähentämään kunnallisten palvelujen kustannuksia.
Kyselyyn vastasi yhteensä 618 kuntien päättäjää. Vastaajista 251 oli valtuustojen puheenjohtajia, 207 hallitusten puheenjohtajia ja 160 kuntajohtajia.
Rakenteiden uudistaminen ei riitä
Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma muistuttaa, että kunnat ovat tehneet paljon hyvää kehittämistyötä jo Paras-hankkeessa. Tätä työtä ei saa kuntauudistuksessa unohtaa.
– Kunnalla on tärkeä rooli alueen elinvoiman kehittämisessä ja palveluissa. Kauaskantoinen kehittäminen edellyttää, että kunnilla on riittävästi aikaa pohtia oman alueensa lähtökohdista nousevia strategisia valintojaan, Mäki-Lohiluoma toteaa.
Kuntauudistuspuntarin mukaan yli puolet johtavista kuntapäättäjistä arvioi, ettei kuntauudistus ole luonteva jatko Paras-uudistukselle. Yli puolet vastaajista pitää Paras-uudistuksen aikana kuntien tekemiä valintoja tulevaisuuden kannalta riittävinä. Kuitenkin vain 44 prosenttia vastaajista on tyytyväisiä Paras-uudistuksen tavoitteiden toteutumiseen.
Pienten ja suurten kuntien kuntajohdon mielipiteet valmisteilla olevasta kuntauudistuksesta eroavat huomattavasti toisistaan. Etenkin vahvan peruskunnan muodostamista ja kuntaliitoksia pidetään epätodennäköisimpinä pienten kuntien edustajien keskuudessa.
– Tehokkaampien palvelujen järjestämiseksi tarvitaan myös palvelujen ja palveluprosessien kehittämistä kuntalais- ja asiakaslähtöisesti, pelkkä rakenteiden uudistaminen ei riitä. Kuntien toimintaympäristöt ja olosuhteet ovat tässä suhteessa niin erilaisia, että kunnat itse pystyvät parhaiten arvioimaan oikeat ratkaisut, Mäki-Lohiluoma vakuuttaa.
Kuntauudistuspuntarissa selvitettiin kuntapäättäjien mielipiteitä Paras-uudistuksesta ja valmisteilla olevasta kuntauudistuksesta. Kysely lähetettiin kuntien päättäjille joulukuussa 2011.
Asenteiden muuttumista seurataan jatkokyselyllä seuraavan kerran huhtikuussa.
(KL)