Professori ei innostu laitoshoidon leikkauksista
Vanhuspalvelulain muutos ja laitospaikkojen vähentäminen herättävät ristiriitaisia odotuksia.
Gerontologian professori Marja Jylhä oikoo Yleisradion Yle1:n Ykkösaamussa yleistä väitettä, että vanhukset haluavata asua kotona.
Hänen mukaansa vanhukset haluavat pysyä niin hyvässä kunnossa, että voivat asua kotona mahdollisimmanpitkään ja sen jälkeen päästä hyvää hoitopaikkaan. Hän vetosi tutkimustietoon aiheesta.
Eduskunta aloittaa tiistaina keskustelun vanhuspalvelulain muutoksesta niin, että ympärivuorokautisen hoidon kriteerit tiukentuvat.
Uudistus on osa hallituksenrakennepakettia, ja sen on määrä tuoda kunnille 300 miljoonan euron säästöt.
Muun ohella lakimuutoksessa poistetaan nykyisessä laissa oleva maininta arvokkaasta elämästä hoitoon pääsyn kriteerinä.
Neuvotteleva virkamies Satu Karppanen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoi Ykkösaamussa, että tarkoitus on vähentää muutenkin jo vähentyneitä vanhainkoteja sekä pitkäaikaista hoitoa terveyskeskusten vuodeosastoilla.
Omaishoitajien liiton toiminnanjohtaja Marja Tuomi huomautti, että uudistus edellyttäisi ehdottomasti omaishoidon tuen kehittämistä.
Ongelmana siinä ovat yhtenäisten kriteerien puuttuminen sekä puutteelliset ja epätasaiset resurssit.
Omaishoidon tuen kehittämisestä valmistui aiemmin tänä vuonna suunnitelma, mutta lakia asiasta ei ole tämän vaalikauden aikana tulossa.
Avo- ja tukipalveluja tarvitaan
Keskustelussa oltiin yksimielisiä siitä, että uudistus edellyttää avo- ja tukipalvelujen kehittämistä ja toimimista.
Yksimielisiä oltiin myös siitä, että uudistus tuo säästöjä.
Säästöjä tulee sitä enemmän, mitä vähemmän kunnat käyttävät rahaa avo- ja tukipalvelujen järjestämiseen.
Professori Jylhä tosin huomautti, että sairaalapalvelujen tarve lisääntyy, kun vanhukset siirtyvät hoitopaikoista koteihin.
Hän katsoi myös, että lakia valmisteltaessa ei ole otettu huomioon sitä, että kaikkein vanhimpien ikäryhmien määrä kasvaa nopeasti.
Avo- ja tukipalveluiden avulla vanhuksemme pystyvät asumaan kotonaan mahdollisimman pitkään. On eriarvoisen tärkeää, että kotipalvelun eri henkilöstöä lisätään ja sekin pitäisi taata lailla kun kuntien päättäjät sitä eivät ymmärrä.
Pitkäaikaislaitospaikkoja tarvitaan edelleen juuri niille turvattomille, vähävaraisille ja yksinäisille vanhuksille joilla ei ole omaisia tai ystäviä puolustamassa heidän oikeuksiaan.
Valtiovalta riistää heikompiosaisilta puolustuskyvyttömiltä vanhuksilta. Lapsiperheet pystyvät puolustamaan oikeuksiaan mutta ikäihmiset eivät siihen kykene. Hävettää ihan vanhusten puolesta.
Siksi olen työstänyt kansalaisaloitteen Arvokas vanhuus jotta heidän asuinolojaan pitää saada korjattua jopa lain voimalla!
Allekirjoita kansalaisaloite Arvokas vanhuus http://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1282 pankkitunnuksilla suoraan linkistä.