Koulun kasvisruoalle tukea Turussa
Kouluruoka herättää monenlaisia mielikuvia ja suuria tunteita. (Kuva: Seppo Haavisto)
Kasvisruoka saa tukea Turusta kovasti tunteita kuohuttavassa keskustelussa kouluruoasta ja kasvisruon osuudesta siinä. Helsingissä valtuusto on äänestänyt ainakin kaksi kertaa siitä, voiko koulussa olla yksi kasvisruokapäivä viikossa.
Turun kaupungin muun muassa ruokapalveluja tuottava yhtiö Arkea sekä Food & Fun Turku -festivaali pyysivät koululaisia, heidän vanhempiaan sekä kaikkia asiasta kiinnostuneita kertomaan, millaista kouluruoka on tulevaisuudessa.
350 vastauksessa painottuivat kasvis- ja vegaaniruoka, lähiruoka sekä etniset maut. Vastaajat halusivat myös lisää valinnanmahdollisuuksia. Yksittäisissä vastauksissa mainittiin hyönteiset proteiinin lähteinä ja myös ruoan korvaaminen pillerillä.
Tulevaisuuden kouluruokamenu
Kyselyn vastausten perusteella Arkea toteuttaa Turussa Martin koulussa Food & Fun ‑festivaalin aikana tulevaisuuden kouluruokamenun, johon sisältyy japanilainen nuuelikeitto sekä nyhtöhernee-juurespasta.
Lisäksi kouluissa Aurassa, Paimiossa ja Turussa on tapahtuman yhteydessä tortillapäivä.
– Rakensimme kouluruokamenun, jossa korostuvat nimenomaan kyselyssä esiin nousseet trendit. Kouluissa on normaalisti yksi kasvisruokapäivä viikossa. Food & Fun -viikolla niitä kaksi. Lisäksi yksi ateria on vegaaninen nyhtöherne-juurespata. Etnisiä makuja edustaa japanilainen ramen-nuudelikeitto, kertoo palvelujohtaja Paula Juvonen.
Lähi- ja luomuruoka kiinostavat
Kyselyn vastauksissa nousi esiin myös lähi- ja luomuruoka.
– Olemme pyrkineet lisäämään lähi- ja luomuruoan käyttöä mahdollisuuksien mukaan. Koska nämä teemat nousivat kyselyssä voimakkaasti esiin, järjestämme yhdessä EkoCentrian kanssa Food & Fun -viikolla lähiruokatapaamisen sekä elintarviketuottajille ja -yrittäjille.
Hyvän ruoan festivaali Food & Fun Turku tuo syksyllä Turun ravintoloihin keittiö- ja baarimestareita ympäri maailmaa jo neljättä kertaa kansainvälistämään ruokakulttuuria. Arkea Oy on ollut mukana tapahtumassa alusta asti nostaen esiin arkiruoka-aspektin.