Kansalaisaloite vaatii nopeampaa pääsyä mielenterveyspalveluihin – Toisi 340 miljoonan vuotuiset säästöt, Terapiatakuun laatijat uskovat
Kuva: Erkka Finér
Terapiatakuu takaisi hoitoon pääsyn kuukaudessa terveyskeskuskäynnistä.
Mielenterveysjärjestöt vaativat kansalaisaloitteella nopeampaa pääsyä mielenterveyspalveluihin.
Helmikuun 20. päivänä julkistettu Terapiatakuu-kansalaisaloite ehdottaa mielenterveyslakiin muutosta, jolla varhaista mielenterveyshoitoa tarjottaisiin jo perusterveydenhuollossa.
Kansalaisaloitteen tavoitteena on varmistaa kaikille nopea pääsy psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen.
Hoidon tarve tulisi arvioida välittömästi apua haettaessa. Oireen mukainen psykoterapiahoito tai muu psykososiaalinen hoito alkaisi kuukauden sisällä siitä, kun asiakas on hakenut apua. Hoidon alkamiseksi ei tarvittaisi erikoislääkärin tekemää diagnoosia.
24 mielenterveysjärjestön muodostaman Mielenterveyspoolin mukaan julkisessa tervydenhuollossa ei ole tällä hetkellä riittävästi varhaista psykososiaalista hoitoa.
Hoitoon pääsy on monimutkaista ja toteutuu kunnissa vaihdellen.
Potilaan matka terveyskeskuksesta kuntoutuspsykoterapian alkamiseen voi kestää jopa vuoden.
Monessa kunnassa avun saaminen vaatii lähetettä psykiatriselle poliklinikalle, josta potilaan on saatava erikoislääkärin lausunto, minkä jälkeen potilasta seurataan kolme kuukautta. Sitten hoitoonpääsy siirtyy Kelan harkittavaksi. Sen jälkeen henkilön täytyy löytää itselleen terapeutti.
Palvelut maksavat itsensä takaisin
Vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa.
Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck arvioi, että vain 10 prosenttia masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneistä on saanut psykoterapiaa.
– Muut ovat jääneet vaille vaikuttavaa hoitoa, eli ongelmat ovat monimutkaistuneet ja työkyky on mennyt, Wahlbeck sanoo Hämeen Sanomien haastattelussa.
Se tulee kalliiksi.
OECD on arvioinut mielenterveyshäiriöiden kustannuksiksi Suomessa noin 11 miljardia euroa vuodessa.
Tutkimusten mukaan mielenterveyspalveluiden parantaminen maksaisi itsensä moninkertaisesti takaisin, koska se vähentäisi sairausetuuksien käyttöä ja laskisi työnantajien sairauspoissaolokustannuksia ja muita työelämäkustannuksia.
Varhainen hoito ennaltaehkäisee oireen tai häiriön syvenemistä.
Takuun toteuttaminen maksaisi kansalaisaloitteen laatijoiden mukaan noin 35 miljoonaa euroa vuodessa. Hinta muodostuu psykososiaalista hoitoa antavien ammattilaisten henkilöstökustannuksista ja täydennyskoulutuksesta.
Mielenterveysjärjestöt kuitenkin uskovat, että terapiatakuu tuottaisi vuosittain jopa 340 miljoonan euron säästöt.
Ne arvioivat, että jopa 7500 ihmistä voisi kuntoutua työelämän ulkopuolelta veronmaksajiksi, jos perusterveydenhuolto tarjoaisi varhaista hoitoa myös koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville. Se yhtäältä laskisi etuuksien käyttöä ja toisaalta kasvattaisi ansioverotuloja.
Siten terapiatakuuseen sijoitettu euro palautuisi lähes kymmenenä eurona, järjestöt laskevat.