Forssan Rantasipi oli yksi niistä paikoista, joihin turvapaikanhakijoita viime syksynä majoitettiin. (Kuva: Paavo Taipale)

Karkeasti ottaen kolmannes vastustaa ja kolmannes hyväksyy. Ja loput eivät ole kantaansa muodostaneet, kun turvapaikanhakijoista puhutaan. Mielipiteiden jakautuminen käy selkeästi ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön TNS Gallupilta tilaamasta verkkokyselystä.

Kun kyselyyn vastanneilta kysyttiin kantaa vastaanottokeskuksen perustamiseen omaan kotikuntaan, niin vain reilu neljännes eli 28 prosenttia kannatti asiaa. Vastustajia löytyi 26 prosenttia. 43 prosentilla vastaajista ei ollut asiaan kantaa.

Eniten niskavillat olivat pystyssä vastaanottokeskusten perustamisen suhteen 41-50-vuotiailla, joista 44 prosenttia vastusti ajatusta. Alueittain katsottuna pääkaupunkiseudulla kolmannes oli suopea asialle, kun taas maaseudulla kannattajia löytyi vain viidennes.

Kuntapaikkoja ei haluta antaa

Sama prosenttijako pienillä vaihteluilla eteni läpi tutkimuksen. Kysymyksestä riippuen suhtautumisen ääripäistä löytyy lähes sama määrä vastustajia ja kannattajia. Tosin oleskeluluvan saaneiden kuntapaikoista kysyttäessä vastustajien määrä nousi 43 prosenttiin. Vain 31 prosenttia oli sitä mieltä, että omaan kotikuntaan tulisi ottaa lisää turvapaikan saaneita.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Vastaanottokeskusta kuntaan perustettaessa ei kunnalta tarvitse kysyä mielipidettä asiaan. Vastanneista 41 prosenttia piti nykyistä käytäntöä hyvänä, mutta lähes puolet eli 46 prosenttia oli sitä mieltä, että kunnan tulisi saada sanoa asiassa viimeinen sana.

Aiheesta KAKS:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*