Vaikka kuntavaalit ovat vasta tämän vuoden lokakuussa, käydään suuntaa antava ensimmäinen kierros jo nyt. Kokeneet puoluekoneiden käyttäjät sanovat, että ehdokaslistojen täyttymisestä voi noin 70-prosenttisesti ennustaa vaalien tuloksen. Eli mitä täydempi lista on, sitä parempi vaalitulos. Ja tietysti toisinpäin; jos ei löydy ehdokkaita, ei löydy äänestäjiäkään.

Totuuden paikka on varsinkin eduskuntavaaleissa huonosti menestyneillä keskustalla ja sosiaalidemokraateilla. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen on avoimesti kehottanut ehdokkaiden etsimisessä ”kalastamaan myös naapurien vesillä”. Laaninen kehottaa pyytämään ehdokkaita etenkin kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien vesiltä. Omaa kenttää kiertämään on valjastettu mm. presidentinvaaleissa hyvin menestynyt Paavo Väyrynen. Nyt hän kuitenkin pelaa puolueensa rahoilla kaksaria puheenjohtajavaalien ja kuntavaalien kanssa. Puolue on kesäkuun puoluekokoukseensa asti kuitenkin ”rampa ankka”. Vasta kun tiedetään uuden puoluejohtajan nimi, voi kuntavaalitaistelukin kunnolla alkaa.

Sosiaalidemokraatit puolestaan lähtivät ehdokasjahtiin näyttävällä ilmoituskampanjalla. Helsingin Sanomissa julkaistiin Jutta Urpilaisen puolen sivun kuvalla ilmoitus, jossa etsitään kuntavaaliehdokkaita. Koko maan kattava ”rekrykiertue” on meneillään; 75 päivää, 320 kuntaa ja 7 000 ehdokasta on tavoitteena! Helsingin Työväentalolla pidettyyn ilmoittautumistilaisuuteen houkuteltiin ehdokasehdokkaita paitsi Jutta Urpilaisella, myös kahvi- ja sämpylätarjoilulla. Urpilaisella on edessä tiukka paikka. Hänen johdollaan SDP on hävinnyt jo neljät vaalit peräkkäin.

Lehdet tekevät kuntavaaleilla vielä hyvän tilin. Ensin puolueet kauppaavat itseään näyttävillä ilmoituksilla ehdokkaita saadakseen, ja kun sitten ehdokkaat ovat kasassa, he puolestaan kauppaavat itseään vaalikansalle tullakseen valituiksi.

Suurin puolue kokoomus on kehittänyt netissä olevalle pääsivulleen näppärän laskurin. Klikkaamalla saat tietää, montako ääntä tarvitaan kuhunkin kunnanvaltuustoon pääsemiseksi. Homma menee niin, että laskuri kysyy esim. ”Mitä tekee 56 kaverilla Loimaalla? Saa paikan valtuustossa. Entä sinun kunnassasi?” Eli niin helpolta se näyttää! Kokoomus on kuitenkin profiloitunut – oman puolueensakin rivejä hajottavan – kuntauudistuksen vetäjäksi, mikä varmasti mietityttää ehdokkuutta harkitsevia. Peli kovenee, ja kokoomus onkin keskittänyt kuntavaalikampanjansa puoluesihteeri Taru Tujusen ohjaukseen. Puolueensa ”rautarouvaksikin” tituleerattu Tujunen vastaa nyt kaikesta, ja takavuosien ”kuntakonkari” Matti Kankare on siirretty varapuhemies Pekka Ravin erityisavustajaksi eduskuntaan.

Jytkypuolue perussuomalaisilla menee nyt huonosti. Ay-vaaleista odotettiin paljon, onhan siellä ”työmiehenä” Metallityöväen liiton entinen tiedotuspäällikkö Matti Putkonen, Hakaniemen dobermanniksikin kutsuttu pelimies. Mutta tulos lähenteli nollaa. Myös kannatusgallupit ovat lerpahtaneen pysyvään laskuun. Edellisiin kuntavaaleihin verrattuna perussuomalaisia odottanee kuitenkin varma vaalivoitto. Suurin ongelma Timo Soinilla onkin ehdokkaiden seulonta. Liikkeellä on monenkirjavaa väkeä. Ilmiö on tuttu jo takavuosilta, kun omaa puoluettaan vetänyt Risto Kuisma joutui toimimaan ovimiehenä, ettei puolueesta toiseen vaeltava ryhmä olisi vallannut hänen puoluekokoustaan.

Perussuomalaisilla on puoluetukirahaa nyt niin, ettei ”paskalle taivu”. Puoluetoimistoksi ostettiin 450 neliömetrin suuruinen arvohuoneisto Helsingin kalleimmalta paikalta. Hinta n. 2,5–3 miljoonaa euroa. HS:n Unto Hämäläinen on käynyt katsomassa hienoa taloa Erottajalla, Diana-puiston kupeessa. Komea on, ja perussuomalaisten seinänaapurina oleilee upporikas ruotsinkielisen kirjallisuuden tukisäätiö! Hämäläinen kysyykin, mitä järkeä on siirtää köyhien puolueen pääkonttori kulmille, joilla perussuomalaiset tuskin edes käyvät. Hän epäilee, että puolue elää edelleen poliittisessa pikkuhuppelissa.

Edellä mainitut neljä puoluetta kahmivat vuoden 2008 kuntavaaleissa valtaosan, eli noin 8 000 valtuustopaikkaa. Kaikkiaan valtuutettuja valittiin 10 412. Ehdokkaita oli melkein 40 000. Menossa on siis varsin massiivinen operaatio. Ehkä viimeinen laatuaan, jos kuntauudistus edes puoliksikin toteutuu.

Lopuksi täytyy esittää vielä ikävä kysymys: kuka viitsii lähteä sellaiseen valtuustoon, joka joutuu ehkä kuntansa lopettamaan?

Hannu Lehtilä

Antti Pulkkinen
anttipulkkinen@fake.kunta.fi
Jaa artikkeli
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Mitä kaikkea kunnissa tehdään? Työstään kertoo mm. kunnanjohtaja ja pehtoori.

Ilmoitus