Kehu kilpailijaa

Kunnanvaltuutetut ja jotkut kuntajohtajat ovat kovia kehumaan omaa kuntaansa. Jotta itsetyytyväisyys pysyisi oikeissa mitoissa, kannattaa tunnistaa myös naapurikunnan ja kilpakumppanin vahvuudet.

Kuntalehti pyysi muutamien kuntien edustajia kehumaan kilpakumppaneitaan.

Liippaako naapurin vahvuuksien tunnistaminen lähelle kateutta?

merja ojansivu

Kauniaisten eläkkeelle jäänyt kaupunginjohtaja Torsten Widén yllätti kaikki kehumalla Helsingin Sanomien läksiäishaastattelussaan vuolaasti Helsinkiä. Hän totesi, ettei Kauniainen olisi niin erityinen paikka elää ilman Helsingin läheisyyttä.

”Aina kun kuljen Helsingissä, mietin mielessäni: I love this city, gee I love this city”, Widén, syntyperäinen helsinkiläinen totesi. Hän muuttaisi heti Helsinkiin, jos vaimo suostuisi siihen.

Hyvällä kaupungilla on oma grilliherkku

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski ei voi olla muistuttamatta, että Poria voi kadehtia muun muassa siitä, että sillä on hieno, noin 50 kilometriä Porista etelään sijaitseva naapurikaupunki.

Mutta on muutakin. Raumalaiset kadehtivat Yyterin hiekkarantaa, dyynejä, Pori Jazzeja, Kirjurinluotoa ja Pelle Hermannin leikkipuistoa.

Raumalaiset saa vihertämään myös se tosiseikka, että jostain syystä Pori on saanut nimensä grilliruokaan. Kaikkihan tuntevat Porilaisen. Oikeaoppisesti valmistettuna siinä on kahden paahtoleipäviipaleen välissä sipulimakkaraa, kyytipoikina raakaa sipulia ja kurkkusalaattia.

Raumalaiset tykkäävät herkutella porilaisilla ja miettivät samalla, miksei heillä ole mitään vastaavaa.

Raum o häävi kaupunki – ainoana maailmassa

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kehuu Raumaa vuolaasti. Raumalaisilla on Rauman murre eli giäl.

- Sehän on raumalaisen identiteetin kannalta keskeinen. Raumalaiset lapset ja nuoretkin puhuvat rohkeasti murretta eivätkä yritä puhua esimerkiksi Stadin slangia.

Raumalaiset myös ainoana maailmassa käyttävät sanaa häävi myönteisessä merkityksessä: snuul o häävi farku – Raum o häävi kaupunki.

Myös raumalainen merimieskulttuuri ja -perinne on lähellä avomerilaivuri Luukkosen sydäntä.

Luukkosen mielestä vanha Rauma on aina kävelyn arvoinen.

- Ja raumlainen pitä ain raumlaisen pualt, oli siten kyseessä jääkiekko tai mikä tahansa muu inhimillisen elämän lohko.

- Kirjallisuuden saralla Raumalaise jaaritukse ja tänä päivänä vaikkapa Tapio Koivukarin tuotanto ovat lukemisen arvoisia.

Luukkonen huomauttaa, että Hjalmar Nortamo oli Rauman lahja Porille, sillä hän toimi vuosikymmeniä Porin piirilääkärinä ja vaikutti aktiivisesti niin kaupungin kunnallis- kuin kulttuurielämässäkin.

Rauma ja Pori tulevat ihan fyysisestikin toisiaan lähemmäksi ensi vuoden alusta, kun kaupungit erottaa enää vain Eurajoki.

Jopa tamperelainen viihtyy Aurajoen rannoilla

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin, sd., paljastaa, että vaikka Tampere ja Turku ovat nokitelleet toisiaan ja kilpailleet keskenään, niin todellisuudessa ne ovatkin salarakkaat.

- Kaupunkien välit ovat lämpimät ja läheiset. Monessa suhteessa Turku on suurista kaupungeista Tampereelle läheisin ja luottamushenkilöjohto ja viranhaltijajohto tapaavat toisiaan säännöllisesti.

- Turussa on paljon nähtävää ja koettavaa. Kaupungin historia on pitkä ja onhan Turku satoja vuosia Tamperetta vanhempi.

- Aurajoen ranta on ehdottomasti Turun hienoimpia alueita. Se on rennon ajanvieton, ruokailun ja elävän kulttuurin keskus.

Marinin mukaan jopa tamperelainen saa aikansa kulumaan mukavasti niin täl pual jokke kuin tois pual jokke. Se on paljon se.

Tamperelaiset vievät vettä Turkuun

Marinin turkulainen kollega, Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen, sd., kehuu Turun saaneen innostuksen pormestari-malliin Tampereelta. Se on niin hyvä, että turkulaiset jopa kadehtivat sitä.

- Tampereen kaupunki voi henkisesti paremmin kuin Turku, koska Tampereella valtuusto pystyy paremmin ottamaan vastaan hyvät ja huonot asiat kuin me. Pormestarimalli tuo vastuunkannon. Se ei ole mikään henkilökysymys, vaan järjestelmä edellyttää vastuunkantoa.

Turku ja Tampere antavat toisilleen vierailujen yhteydessä lahjoja. Kun turkulaisilla on vähän vettä, tamperelaiset veivät mukanaan vettä.

- Kadehdittavaa on Näsinneula.

Espoo älysi houkutella menestyvät yritykset

Espoon kehuminen on helppoa, sanoo Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen, kok.

- Espoo on hieno ja menestyvä kaupunki! Ehkä kuitenkin eniten espoolaisille olen kateellinen heidän 50 kilometriä pitkästä merenrantaviivastaan sekä heidän noin sadasta järvestään.

- Espoo oivalsi jo yli neljäkymmentä vuotta sitten, että terve ja elinvoimainen kuntatalous on täysin riippuvainen kunnan alueella olevien ja uusien yksityisten työpaikkojen määrästä. He tekivät vahvaa elinkeinopolitiikkaa samaan aikaan kun pääkaupunkiseudun asukasmäärä kasvoi 70-luvulla aluerakentamissopimusten myötä kymmenillä tuhansilla ihmisillä vuodessa.

- Vantaalla keskityttiin tuolloin vain ihmisten asuttamiseen. Espoo toimi toisin ja on pystynyt hyödyntämään sitä terveen kuntatalouden toteuttamiseen ja siten siirtämään sen tuoman lisäarvon suoraan laadukkaisiin palveluihin.

Mäkinen toteaa, että Espoosta tulee usein ensimmäisenä mieleen tekninen korkeakoulu. Espoo on luonut Aalto-yliopiston ympärille vertaansa vailla olevan innovaatioympäristön.

- Määrätietoinen työ ja panostus tutkimukseen ja tuotekehittämiseen korkeakouluklusterissa on poikinut satoja uusia innovatiivisia yrityksiä Suomeen. Yliopisto ja kaupunki yhdessä on suuri mahdollisuus ja espoolaiset ovat siinä onnistuneet loistavasti. Tästä menestyksestä en luonnollisestikaan ole kateellinen, yliopistosta kyllä, Mäkinen huomauttaa.

Vantaa osaa brändätä taitavasti alueitaan

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki, kok., vakuuttaa Vantaan olevan erinomainen naapuri.

- Vantaa on pystynyt tekemään vaikeita strategisia päätöksiä, joita on myös pantu toimeen. Vantaa on hyvä taloudenpitäjä ja se on hyödyntänyt luontaiset vahvuutensa, kuten logistiset yhteydet, erityisesti lentokentän ja tällä tavalla se on saanut merkittäviä investointeja.

- Vantaa on yksi nopeimmin kasvavia kaupunkeja ja kasvusta huolimatta kaupunki on pystynyt turvaamaan palvelut kuntalaisille ja tekemään tarpeelliset investoinnit kohtuullisin kustannuksin.

Kadehtimisen kohteita ovat kansainvälinen lentokenttä ja Aviapoliksen alue, Pyhän Laurin kirkko, joka on mahdollisesti pääkaupunkiseudun vanhin rakennus.

- Jos ei sitä olisi, vanhin rakennus olisi Espoon tuomiokirkko.

- Kehuttava on myös Kartanonkoskea, koska se on viihtyisä klassismiin perustuva ja perinteitä kunnioittava asuinalue lähellä palveluita ja työpaikkoja.

- Kaiken lisäksi Vantaa on onnistunut brändäämään keskeiset aluekehityshankkeet siten, että kunkin alueen ominaispiirteet ja luontaiset vetovoimatekijät tuodaan esiin.

Lahden johtavan poliitikon vene tuli Heinolaan vain hinaamalla

Lahden ja Heinolan välinen kissanhännänveto on jatkunut vuosikymmeniä. Lahti pitää pientä naapuriaan joskus kiusanhenkenä ja yhteistyön jarruna. Heinola puolestaan epäilee naapurin ylivaltapyrkimyksiä.

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt, kok., sanoo, että Heinolassa parasta on kesä, vesistöt ja kesäteatteri.

Veneilijänä Rostedtilla on mukavia muistoja kahdelta viime kesältä, jolloin hän saapui pelastusaluksen avustamana Heinolaan.

- Vene ei ilmeisesti halunnut vapaaehtoisesti saapua Heinolaan.

Rostedt kadehtii Heinolalta Vierumäen urheiluopiston aluetta, joka on Heinolan helmi. Vierumäki tarjoaa liikunnallisille ihmisille ja monelle muullekin kaikkea mitä voi kuvitella.

Matkakeskus ja Sibeliustalo nostaa heinolalaisten peukut

Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raili Hildén, sd., kehuu Lahtea hyvistä junayhteyksistä ja paremmista opiskelumahdollisuuksista. Jos Heinolalla olisi vastaavasti oppilaitoksia, nuorten ei tarvitsisi niin usein muuttaa muualle opiskelemaan.

- Lahdessa on hienoa uusi matkakeskus, joka vihdoinkin saatiin valmiiksi. Maakunnan kunnathan ovat sitä pitkään odottaneet, koska se tuo junayhteydet myös muiden kuntien ulottuville.

Hildén ihailee myös Lahden Sibeliustaloa, jota myös ympäristökuntien asukkaat käyttävät ahkerasti.

- Ja tietysti positiivista Lahdessa on se, että sillä on hyvä naapurikunta Heinola.

Seinäjoki tuottaa ruokaa ja jalkapallomestareita

Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand, r., toteaa, että kokee Seinäjoen hyvänä kumppanina ja sanoo, että ei ”oikeastaan kadehdi siltä mitään”.

- Täydennämme toisiamme erinomaisesti. Meillä on maan vahvin vientiteollisuus ja Pohjoismaiden vahvin energiaklusteri ja Seinäjoki on äärimmäisen vahva ruokaprovinssina. Siellä on hyviä tapahtumia ja tietysti SJK:n (Seinäjoen Jalkapallokerhon) hurja ja nopea nousu Suomen mestariksi on kunnioitettava osoitus kaupungin draivista ja työnteosta.

Tarkemmin ajatellen Strand kadehtii yhtä asiaa.

- Seinäjoella on ymmärretty kuntaliitoksen merkitys, toisin kuin meillä. Kuntaliitos on tuonut Seinäjoelle lisäpotkua. Sille nostan hattua!

Vaasa on aurinkoinen ja hyvin menestyvä

Seinäjoen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kati Ojaniemen, kesk., mieleen tulee Vaasasta aurinko, meri, saaristo ja valo.

- Siksi varmasti myös Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim on niin aurinkoinen ja lämmin.

Vaasasta mieleen tulevat dynaamisuus, vahva pyrkimys eteenpäin, jatkuva liikkeessä olo ja kehittäminen. Vaasassa on vahvaa teollisuutta ja energistä, sähköistä osaamista, aivan omanlaistaan draivia, voimaa ja tulisuutta.

Ojanen kehuu Vaasan kansainvälisyyttä ja Vaasan yliopistoa, jossa on itsekin opiskellut. Vaasassa on osattu tehdä oikeita ratkaisuja niin työllisyyden kuin esimerkiksi myös maahanmuuton hoidossa.

- Erityisen upeita ja kunnioitettavia ovat Vaasan vanhat rakennukset, jotka tekevät kaupungista mahtipontisen ja ”kuninkaallisen”. Tämä kaikki tekee Vaasasta myös kiehtovan ja hiukan salaperäisenkin, taianomaisen kaupungin.

Ojaniemi summaa, että kaiken edellä mainitun perusteella Vaasa on hyvä paikka.

- Melkein yhtä hyvä kuin Seinäjoki.

Riksussa riittää julkkiksia ja kansanedustajia

- Ei meillä ainakaan virkamiestasolla ole enää Riihimäen kanssa mitään nokkimisasetelmaa, sanoo Hyvinkään kaupunginjohtaja Jyrki Mattila.

Hän sanoo, että naapuria on siunattu monenlaisilla hyvillä asioilla. Ensinnäkin Riihimäen sijainti on erinomainen ja sen vuoksi myös liikenneyhteydet. On risteysasema, moottoritie ja poikittaisyhteydet.

Elinkeinopolitiikkaakin riihimäkeläiset ovat hoitaneet hyvin. Työpaikkaomavaraisuus on korkea ja kaupunkiin on sijoittunut hyviä yrityksiä, kuten Valio ja Sako.

Mattila pitää naapurikaupunkia onnekkaana, koska siellä asuu kaikkien tuntemia julkkisasukkaita, kuten Aku Hirviniemi, Janne Kataja ja Jukka Jalonen. He pitävät kaupunkia hienosti esillä. Riihimäeltä on myös kaksi aktiivista kansanedustajaa, Päivi Räsänen, kd, ja Aino-Kaisa Pekonen, vas.

- Riihimäellä on hyvät liikuntapalvelut ja menestyviä seuroja, kuten Cocks ja RiUS. Hienoja paikkoja ovat maauimala ja vanha varuskunta-alue.

Hyvinkään Tahko ohitti Riihimäen pesäpallossa

Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen käy Hyvinkäällä pelaamassa golfia, sillä kenttä sijaitsee aivan kaupunkien rajalla Hyvinkään puolella.

- Hyvinkäällä on loistava elinkeinorakenne. Heillä on Kone, Konecranes ja myös aluesairaala. Ihan viime vuosien kehityksen ansiosta kaupunkisuunnittelu on parantunut, kaupunkirakenne ja keskusta ovat petranneet.

- Meilläkin pyritään samaan.

Keskiruokanen toteaa, että pesäpallossa Hyvinkään Tahko pärjää paremmin kuin Riihimäen Pallonlyöjät, jonka maine on kuihtunut.

- Perinteisesti olemme olleet vierekkäin kilpailuasetelmissa. Minusta se on tervettä, että naapurit kilpailevat keskenään. Olemme samantyyppiset metropolialueen kaupungit ja meiltä ihmiset menevät junalla töihin Helsinkiin. ♦

Toisiaan kehuvat

tässä jutussa

kuntaparit

Espoo–Vantaa,

Hyvinkää–Riihimäki,

Heinola–Lahti,

Tampere–Turku,

Pori–Rauma,

Seinäjoki–Vaasa,

Hamina–Kotka-pari

ei vastannut.

Kuva: Satu Aalto
Kuva: Satu Aalto
Kuva: Turun kaupunki
Kuva: Turun kaupunki
Kuva:Antti Huhtamäki
Kuva:Antti Huhtamäki
Kuva: Ann-Britt Pada
Kuva: Ann-Britt Pada

Toisiaan kehuvat

tässä jutussa

kuntaparit

Espoo–Vantaa,

Hyvinkää–Riihimäki,

Heinola–Lahti,

Tampere–Turku,

Pori–Rauma,

Seinäjoki–Vaasa,

Hamina–Kotka-pari

ei vastannut.