kuntatalous

Raportti:

Elinvoimaisimmat seudut

Helsinki–Vaasa-akselilla

Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunkiseudut sekä keskisuurista Vaasan, Hämeenlinnan, Kuopion ja Seinäjoen seudut edustavat Suomen parhaimmistoa seutukuntien elinvoimaisuusvertailussa.

kuntalehti

Seutukuntien elinvoimaindeksissä kaikkien 70 seudun parhaaseen viidennekseen ylsivät Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun kaltaiset suuret kaupunkiseudut ja keskisuurista Vaasan, Hämeenlinnan, Kuopion ja Seinäjoen seudut. Kärjen tuntumaan sijoittuivat Porvoon ja Riihimäen seudut Helsingin metropolialueelta sekä Maarianhaminan, Pietarsaaren ja Rauman seudut.

Tulokset käyvät ilmi aluetutkija, valtiotieteen tohtori Timo Aron tekemästä seutujen elinvoimaindeksistä. Analyysin tilasi Suomen kasvukäytävä -verkosto.

Suomen elinvoimaisimmat seudut ovat tutkimuksen kriteereiden mukaan luokiteltuina Helsingin, Porvoon, Maarianhaminan, Vaasan, Turun ja Hämeenlinnan seudut.

Suomen kasvukäytävä ulottuu Helsingistä Vaasaan. Kuopion seudusta on tullut itäisen ja keskisen Suomen elinvoimaisin keskittymä. Seutujen elinvoiman osalta toiseksi parhaaseen viidennekseen pääsivät muun muassa Kokkolan, Lappeenrannan, Rovaniemen, Jyväskylän ja Porin seudut.

Kolmen parhaan viidenneksen seudut sijoittuivat pääasiassa Pori–Lappeenranta-linjan alapuolelle, Vaasan ja Oulun väliselle Pohjanmaan rannikkoalueelle ja osaan Lappia.

Lapissa elinvoima on selvityksen mukaan parantunut merkittävästi 2010-luvulla – paitsi Itä-Lapissa. Heikoimman viidenneksen seudut sijoittuivat Itä-Lapin, Kainuun ja muun maantieteellisesti laajan Väli-Suomen alueille.

Reuna-alueilla menee heikosti

Elinvoimaltaan heikoimmassa viidenneksessä oli lähinnä maakuntien reuna-alueiden maaseutuvaltaisia seutuja ja rakennemuutosalueista Varkauden seutu.

Esimerkiksi Tornionlaakson seutu sijoittui kaikissa muuttujissa ja Keski-Karjalan seutu yhdeksässä muuttujassa heikoimpaan viidennekseen.

Eteläisimmät heikompien viidennesten seudut olivat Joutsan seutu Keski-Suomessa, Pohjois-Satakunnan seutu Satakunnassa sekä Luoteis- ja Ylä-Pirkanmaan seudut Pirkanmaalla. ♦

Selvitys verkossa www.suomenkasvukaytava.fi