ulkomaat

André Correia ja Micaela Moura saivat kunnalta tuhat euroa Yara-vauvan ostoksia varten.
André Correia ja Micaela Moura saivat kunnalta tuhat euroa Yara-vauvan ostoksia varten.

Syrjäkunnat kannustavat

portugalilaisia tekemään vauvoja

Portugali menetti viimeisen talouskriisin saatteessa satojatuhansia asukkaita vierastyöläisiksi vauraampiin maihin. Pahimmasta väestökadosta kärsivät kunnat tarjoavat nyt vauvasta tuhat euroa ja vaipat päälle.

Eläkeläisille Portugali tarjoaa 10 vuoden verovapautta, johon suomalaisetkin ovat tarttuneet.

teksti ja kuvat: pilvikkI kause

Kahdeksankuinen vauva Lourenço Santos hypistelee kasvot loistaen kameliapuun nuppuja puutarhassa Gouveian vuoristokaupungissa Portugalissa. Kaksoissisar Nuria tarkkailee totisena äidin sylissä, vetääkö veli helakanpunaisen kukan oksasta irti.

- Kaksosten syntymä oli melkoinen yllätys. He ovat iloisia pienokaisia, mutta touhua riittää, tuore äiti Ana Catarina Santos, 27, nauraa. Santosin hoitoapuna on oma äiti, kun tietokonealan pikkuyritystä vetävä puoliso on töissä.

Kaksoset olivat iso ilouutinen myös kaupungille ja sitä ympäröivälle samannimiselle kunnalle. Santosit saivat esikoisilleen kunnan kannustusrahaa. Gouveia myöntää ensimmäisestä vauvasta tuhat euroa ja seuraavista 1 250 euroa.

Rahat annetaan vauvojen tarpeisiin ostoskuitteja vastaan. Ostokset on tehtävä oman kunnan alueella, mikä on piristysruiske myös yrittäjille.

– Ostimme vaippoja, vaatteita ja apteekkituotteita, Ana Catarina Santos luettelee.

Gouveia on koko maan harmaahapsisin kunta

Gouveia kuuluu Portugalin sisämaan kuntiin, jotka kärsivät raskaasta väestökadosta. Varsinkin koulunsa päättävät nuoret jättävät synnyinseutunsa eivätkä palaa.

Historiallisen kunnan arkeologina työskentelevä 29-vuotias Joel Correia valaisee tilannetta: 40 luokkatoverista vain kolme on jäljellä. Lähteneistä yli 30 asuu nyt ulkomailla.

Tilastokeskus julisti kahden vuoden takaisessa raportissaan Gouveian koko maan harmaahapsisimmaksi paikkakunnaksi. Yhtä 14-vuotiasta tai sitä nuorempaa asukasta kohden oli 246 vähintään 65 vuotta täyttänyttä.

- Viimeisin muuttoaalto osui tuoreimpaan talouskriisiin 2011–2014. Nuoret lähtivät varsinkin Sveitsiin, Ranskaan ja Yhdysvaltoihin, kaupunginjohtaja Luís Tadeu sanoo.

Maastamuuttoluvut ovat kansallisestikin hurjat. 110 000 portugalilaista jätti kotimaan 2014, ja liki yhtä moni vuotta aiemmin. Vastaavaa väestöpakoa ei ole koettu sitten 1970-luvun.

Asukkaiden houkuttelemisesta poliitikot yksimielisiä

Portugalin kaksi edellistä hallitusta kehitteli helpotuksia uusien asukkaiden houkuttamiseksi. Kymmenet tuhannet eläköityneet ranskalaiset sekä ainakin muutama sata suomalaista ovat muuttaneet maahan sitten 2013, jolloin Portugali alkoi tarjota kymmenen vuoden verovapautta senioreille.

Gouveiassa on luotu monia hätätoimia muuttotappion selättämiseksi. Keinoista vallitsee kunnanvaltuustossa poliittinen yksimielisyys oikeistosta kommunisteihin, Tadeu vakuuttaa.

- Syvenevän väestökadon taltuttaminen on meille tärkeysjärjestyksessä aivan ensiarvoista, hän sanoo komeassa, 1600-luvun kaupungintalossa.

- Uusin tukikeinomme on jopa 20 prosentin alennus kiinteistöverosta nuorille perheille lapsien lukumäärästä riippuen. Alennusta saa tänä vuonna yli 800 kotitaloutta, Luís Tadeu kertoo.

Kunta tukee myös päivähoitokuluissa kolmevuotiaaksi asti. Kunnallinen päivähoitomaksu on 50 euroa kuussa, josta kunta maksaa enintään 45 euroa.

Ilmaisia lääkärikäyntejä, lääkkeitä ja rokotuksia

Manner-Portugalin korkeimman vuoriston Serra da Estrelan rinteillä sijaitseva kunta oli tärkeä villa- ja tekstiilituotannon keskus 1980-luvun alkuun asti. Väkimäärä on puolittunut huippuvuosista 14 000 asukkaaseen.

Vehreä vuoristokunta ei ole ainoa, jossa kamppaillaan eri houkuttimin nuoria pyöräyttämään jälkikasvua ja sitoutumaan paikkakunnan elämään. Syrjäkunnat mainostavat vauvapalkintoina rahaa, ilmaisia lääkärikäyntejä, päivähoitoa, vaippoja ja lääkkeitä sekä rokotuksia, jotka eivät kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Osa kunnista lupaa starttiapua nuorille yrittäjille. Vauva-avustukset ovat tuttuja myös monissa lapsipulaa potevissa suomalaiskunnissa.

Kannustimet tuntuvat kantavan hedelmää Portugalissa. Gouveiassa vauvoja syntyi 83 eli kolmannes enemmän heti 2014. Viime vuonnakin ylitettiin selvästi pohjanoteeraukset. Velkakriisin kiihdyttämä äkkinäinen syntyväisyysromahdus taittui lisäksi koko maassa viime vuonna.

Lapsilisää saavat vain pienituloiset

Nascimento-Simõesin perhe rohkaistui hankkimaan toisen lapsen taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta. Yksivuotias Santiago leikkii värikkäästi sisustetussa lastenhuoneessa, ja työtön opettajaäiti Marisa Simões hoitaa häntä kotona.

- Menetin virkani juuri siksi, ettei koululaisia enää ollut uuden lukuvuoden alussa vaadittavaa määrää. Jos aviomiehellä ei olisi työtä kuntosaliohjaajana, joutuisimme varmasti muuttamaan, Simões arvelee.

Perhe jyvitti vauvan tuhannesta eurosta osan muun muassa 180 euron arvoiseen pneumokokkirokotteeseen sekä rotavirusrokotteeseen.

- Kunnan tuki on tervetullutta, kun ystäväperheet esimerkiksi Lissabonissa eivät saa mitään apua, hän vertaa. Lapsilisä on 40 euroa, johon on oikeus vain pienituloisilla kotitalouksilla valtion säästöleikkausten jälkeen.

Muutto saattaa tulla eteen yhdeksänkuisen Yaran vanhemmille. Micaela Mouralla ei ole töitä lastenhoitajana, ja avopuoliso Andre Marques Correia menetti paikkansa ravintola-alalla. Nuoripari saa toimeentulo- ja työttömyystukea kolmesataa euroa kuussa.

- Gouveian kaduilla ei parveile nuoria edes iltaisin, vaan pelkästään vanhuksia. Jos työpaikkoja ei synny, kaupunkimme muuttuu hautausmaaksi, Correia kärjistää.

Kaupunginjohtaja ärtynyt äänestäjien mielistelystä

Myös kaupunginjohtaja Luís Tadeu tähdentää, että yksinään nykyiset tukitoimet eivät riitä väestökasvuun.

Portugalin hallitusta tarvitaan apuun investointien suuntaamiseksi sisämaahan ja verohelpotuksiin syrjäseuduille ankkuroituville yrityksille.

- Mutta hallitukset toisensa jälkeen eivät ole tehneet mitään! Maata johdetaan äänestäjien lukumäärän perusteella. Ulkomaisia sijoituksia pedataan sinne, missä on eniten asukkaita, Tadeu suomii toisten julkisuudessa purnanneiden virkaveljiensä tavoin.

Läheisen Penelan kunnanjohtaja kutsui asukasmäärän kasvattajiksi kaksikymmentä pakolaista joulun alla.

Muitakin väestöhukasta kärsiviä kuntia on ilmoittautunut tarjoamaan kodin ja elannon turvapaikanhakijoille välittömästi. Portugalin kiintiö EU:n pakolaiskriisin purkamisessa on noin 4 674 ihmistä, mutta vasta 24 turvapaikanhakijaa oli saapunut tästä joukosta vuodenvaihteeseen mennessä.

- Me gouveialaiset olemme itse siirtolaisina maailmalla. Siksi myös täällä suvaitsemme erilaisia kulttuureita ja uskontoja, jos tulijat sopeutuvat meidän oloihimme, Luís Tadeu sanoo.

Hän ei usko, että pakolaiset ratkaisevat kansallisen asukaspulan. Valtakunnan uutisten mukaan osa turvapaikanhakijoita on jopa kieltäytynyt saapumasta Portugaliin.

Sen sijaan muotiin ovat nousseet perinteiset tuotteet niin Portugalissa kuin ulkomailla, mikä voisi houkuttaa nuoria yrittäjiä. Gouveiassa on tilaa pikkuisille juustoloille, marjanviljelijöille ja kekseliäille villakangasvaattureille, kunnanjohtaja uskoo. ♦

Luís Tadeu johtaa muuttotappiosta kärsivää vuoristokuntaa.
Luís Tadeu johtaa muuttotappiosta kärsivää vuoristokuntaa.
Maria Santos auttaa tytärtään Ana Catarina Santosia kaksosten hoidossa.
Maria Santos auttaa tytärtään Ana Catarina Santosia kaksosten hoidossa.
88-vuotias Avelino Sousa toivoo lisää nuoria ja työpaikkoja.
88-vuotias Avelino Sousa toivoo lisää nuoria ja työpaikkoja.