työ ja tekijä

Saara Vauramo johtaa Lahden vihertymistä

Vihreys ja ympäristö liittyvät olennaisesti Saara Vauramon, 36, koko työuraan ja elämäntapaan. Lahden uusi ympäristöjohtaja ei omista autoa. Kotikulmillaan Jalkarannassa hän hoitaa viljelypalstaa, jolla pörrää parvi kaupunkimehiläisiä.

TEKSTI ja kuva: merja ojansivu

Saara Vauramo siirtyy Lahden ympäristöjohtajaksi kaupungin sisältä ympäristöpalvelujen kehityspäällikön tehtävästä. Paikkaa ei pantu julkiseen hakuun, koska Lahden ja Nastolan henkilöstöllä on viiden vuoden irtisanomissuoja ja sisäistä valintaa pidettiin tässä tilanteessa järkevämpänä.

Vauramon pätevyyttä tehtävään ei ole kiistetty. Päinvastoin, hänen valintansa oli hyvinkin luonteva. Hän muutti 2005 Lahteen opiskelemaan ympäristöekologiaa ja liittyi samoihin aikoihin Vihreään puolueeseen. Kunnallisvaaleissa 2009 hänet valittiin hyvällä äänimäärällä kaupunginvaltuustoon. Hän toimi tuulisella paikalla ryhmänsä puheenjohtajana ja teknisen lautakunnan jäsenenä.

Vuosina 2010–2013 Vauramo veti Euroopan aluekehitysohjelman rahoittamaa Green City -ohjelmaa. Lahdesta alettiin toden teolla rakentaa ympäristökaupunkia muun muassa energiatehokkuuskampanjalla kaupungin kiinteistöissä, pientalorakentajien energianeuvonnalla ja Green Office -ympäristöjärjestelmällä.

- En ole enää mukana politiikassa. Piti tehdä valinta, sillä kaksoisroolissa on vaikea tulla ymmärretyksi oikein, Vauramo toteaa

En hyppää edeltäjäni Kari Porran saappaisiin

Ympäristöjohtajana Vauramolla on vähemmän muodollista valtaa ja suoria alaisia kuin edeltäjällään Kari Porralla. Lahden ja Nastolan yhdistyttyä uudeksi Lahdeksi rakennusvalvonta ja ympäristöpalvelut yhdistettiin ja rakennusvalvonnan johtajasta tuli toimialan johtaja.

Teknisellä toimialalla on kaksi lautakuntaa: rakennus- ja ympäristölupalautakunta sekä tekninen ja ympäristölautakunta, jolle kuuluvat muun muassa liikenne, osa ympäristöasioista ja strategiset kehittämishankkeet. Vauramo toimii jälkimmäisen esittelijänä, jossa tehtävässä ympäristöjohtaja ei ole aiemmin toiminut.

Ympäristöjohtaja Porra pettyi organisaatiomuutokseen. Hän siirtyi eläkkeelle 64-vuotiaana tympääntyneissä tunnelmissa, vaikka oli suunnitellut jatkavansa tämän vuoden loppuun.

Vauramo toteaa, ettei hän aio yrittääkään hypätä edeltäjänsä – alan kiistattoman pioneerin – saappaisiin.

- Maailmakin on muuttunut. Ympäristöasiat eivät ole yhden ihmisen kokoisia asioita. Tämän päivän johtaminen on verkostojen johtamista. Pitää innostaa laajoja joukkoja.

Elämäntavat ja kulutus kohti kiertotaloutta

Lahden uusi ympäristöjohtaja pyrkii työssään vähentämään luonnonvarojen kulutusta. Hän näkee, että teollisuus-Suomen ympäristöongelmista, kuten happamista sateista, on päästy ja nyt kyse on siitä, etteivät luonnonvarat riitä nykyisen kaltaiseen kulutukseen.

On siirryttävä kiertotalouteen ja uusiutuvaan energiaan. Lahdessa merkittävä muutos tulee 2020-luvulla, kun Lahti Energia luopuu kivihiilen poltosta ja kaikki kaukolämpö tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä.

Vauramo on järjestänyt oman ja kahdeksanvuotiaiden kaksostensa elämän siten, ettei hänellä ole autoa. Hän vakuuttaa, että Lahdessa se on mahdollista. Joukkoliikenne toimii ja etäisyydet ovat kohtuulliset. Kelien salliessa hän kulkee pyörällä. ♦

Klikkaa kuvaa niin näet tarkemmat tiedot ja suuremmat kuvat

Saara Vauramo

1979: Syntyi Turussa.

1998: Ylioppilas Koivukylän lukiosta.

2005: Tutkijaksi Helsingin yliopistoon (2005–2011).

2011: Väitteli filosofian tohtoriksi ympäristöekologia pääaineena, kehityspäälliköksi Lahden kaupungille.

2016: Lahden kaupungin ympäristöjohtajaksi.

Saara Vauramo
Saara Vauramo

Saara Vauramo

1979: Syntyi Turussa.

1998: Ylioppilas Koivukylän lukiosta.

2005: Tutkijaksi Helsingin yliopistoon (2005–2011).

2011: Väitteli filosofian tohtoriksi ympäristöekologia pääaineena, kehityspäälliköksi Lahden kaupungille.

2016: Lahden kaupungin ympäristöjohtajaksi.