SEURAAVA NUMERO 26.3. Asuminen

Tampereen Tammelan kaupunginosa on tyypillinen 1960- ja 70-luvun asuinalue, jota voitaisiin tiivistää asuntorakentamisella.
Tampereen Tammelan kaupunginosa on tyypillinen 1960- ja 70-luvun asuinalue, jota voitaisiin tiivistää asuntorakentamisella.

Täydennysrakentaminen

edullisempaa kuin uusi asuinalue

Vanhan kaupunginosan täydennysrakentaminen tulee kaupungille huomattavasti edullisemmaksi kuin uuden kaupunginosan kaavoittaminen ja rakentaminen neitseelliselle alueelle. Tampereen teknillisen yliopiston vertailussa selvitettiin investointikustannuksia, joita Tampereen kaupungille koitui kahden erilaisen kaupunginosan rakentamisesta.

Metsään rakennettavan uuden Vuoreksen kaupunginosan synnyttämisen ja 1960- ja 70-luvulla rakennetun Tammelan täydennysrakentamisen kustannukset asukasta kohti eroavat suuresti.

Tutkimuksessa päädyttiin lopputulokseen, että niin sanottu green field -kaupunginosan rakentaminen tulee kaupungille jopa yli 11 kertaa kalliimmaksi kuin vastaava täydennysrakentaminen.

Täydennysrakentamisella voitaisiin esimerkiksi Tampereen Tammelaan saada asunnot 3 000–4 000 uudelle asukkaalle. Tämä tiivistäisi kaupunkirakennetta ja loisi edellytyksiä uusille palveluille.

Kun kerrostalot vanhoilla asuinalueilla tulevat remontointi-ikään, kalliita julkisivu-, putki-, katto- ja ikkunaremontteja voitaisiin rahoittaa myymällä tontilta maata uudelle asuinrakennukselle.