sote

Viivi Väisänen, 3 kk, lopetti itkunsa äitinsä Emilia Hakkaraisen sylissä, kun sairaalaklovnit tulivat soittamaan hänelle ukulelea ja laulelemaan.
Viivi Väisänen, 3 kk, lopetti itkunsa äitinsä Emilia Hakkaraisen sylissä, kun sairaalaklovnit tulivat soittamaan hänelle ukulelea ja laulelemaan.

Hetki iloa

Sairaalaklovnit improvisoivat pienille potilaille iloa. Onnistuessaan he voivat saada lapsen hetkeksi unohtamaan surun, pelon ja kivun. Myös äiti ja isä saavat nauraa, jos osuvat paikalle.

Klovneriaa voivat hyödyntää myös sairaalan työntekijät. Heillä on tänä kesänä Helsingissä mahdollisuus opetella klovnien vuorovaikutustaitoja.

riitta vainio kuvat: seppo haavisto

Kolmikuinen lapsi huutaa nälkäänsä Lastenlinnan sairaalan tutkimusosastolla. Vauvan pitäminen monta tuntia syömättä ja juomatta raastaa myös äidin sydäntä.

Sairaalaklovnit kuulevat vauvan parun käytävään ja tulevat huoneeseen. Toinen alkaa soittaa ukulelea ja molemmat hymisevät laulun pätkiä. Tyttö lopettaa huutamisen. Tiivis vauvankatse siirtyy klovnista toiseen. Äiti heijaa vauvaa sylissään. Vihdoin tulee verinäytteiden ottaja ja sen jälkeen vauva saa muussattua banaania pahimpaan nälkäänsä.

Klovnit jatkavat kierrostaan.

Sairaalaklovniyhdistyksen perustaja on Lilli Sukula-Lindblom, joka oli pitkään myös yhdistyksen taiteellinen johtaja.

Yhdistyksellä on viisi klovnitiimiä, yksi kaikissa yliopistosairaaloissa: Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Lisäksi eräät keskussairaalat tilaavat klovnien vierailuja.

Toiminnan rahoituksesta on tullut kolmannes RAY:ltä vuodesta 2002 lähtien, ja rahoittajina ovat myös muun muassa Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfondet. Lisäksi tukijoina on muita pienempiä säätiöitä sekä yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä.

Tällä haavaa Suomessa on 45 sairaalaklovnia, Euroopassa satoja, maailmalla tuhansia. Sairaalaklovnitoiminta alkoi New Yorkissa vuonna 1986 Big Apple Circusin kainalossa.

Sairaalaklovnit ovat ammattiartisteja taiteiden eri aloilta. Sairaalaklovneja koulutetaan tarvittaessa lisää, käytännössä kursseja on muutaman vuoden välein. Tuorein ryhmä on Turussa.

Toiminnanjohtaja Aino Viertolan mukaan seuraavassa koulutuksessa todennäköisesti etsitään klovneja ensisijaisesti Kuopioon ja Ouluun.

Lastensairaalaan päivystävä pelle?

Työnjako henkilökunnan ja klovnien välillä säilytetään, mutta klovneilla ei olisi mitään sitä vastaan, jos muista maista mallia ottaen klovnit voisivat olla tiiviimmin mukana sairaalatyössä.

- Esimerkiksi Argentiinassa laki määrää, että sairaalalla on oltava palveluksessaan sairaalaklovni, Viertola kertoo.

Viertola haveilee ajasta, jolloin klovnit Suomessakin voisivat jo olla osa sairaalan työtiimejä.

HYKSissä on käynnissä uuteen Lastensairalaan liittyvä päivystys- ja läsnäoloklovneriaan liittyvä hanke.

- Toivomme löytävämme pysyvän rahoituksen tälle työmuodolle, joka tulisi siis nykyisen rinnalle, kun uusi sairaala avataan, Viertola kertoo.

Kolmipäiväinen klovnitaitojen kurssi

Klovneista voivat ottaa oppia vuorovaikutustaitoihinsa myös sairaaloiden työntekijät. Tänä kesänä sairaalaväelle on tarjolla lyhyt klovneriakurssi Helsingissä. Mukana kurssilla voi olla myös klovneja.

Kurssilla opettaa sairaalaklovnien yhdistyksen koulutusvastaavana toimiva Dan Söderholm, jonka tavaramerkki on viedä teatteria sinne missä sitä tarvitaan. Söderholmin opit ja teatterityyli perustuvat tiiviseen kontaktiin.

Pariisissa Jaques Lecoqin Teatterikoulussa opiskelleen ja viime vuodet pääasiassa Ranskassa ja Belgiassa työskennelleen Dan Söderholmin kurssilla sairaalatyöntekijät voivat opetella klovnerian ydintä, vuorovaikutustaitoja, katseen käyttöä, kehon kieltä, Aino Viertola sanoo.

Kurssi on kolmipäiväinen ja 150 euron hintainen. ♦

Sirpa Taivainen-Ilmola, alias tohroti Kukkaputki...hetkinen
Sirpa Taivainen-Ilmola, alias tohroti Kukkaputki...hetkinen
Pia Tapio, alias tohtori Tomera.
Pia Tapio, alias tohtori Tomera.
Aino Viertola
Aino Viertola
Sairaalaklovnien käytössä on Helsingin Lastenlinnan kahdeksannessa kerroksessa pieni huone, jossa Pia Tapio (vas.)  ja Sirpa Taivainen-Ilmola valmistautuvat päivän töihin.
Sairaalaklovnien käytössä on Helsingin Lastenlinnan kahdeksannessa kerroksessa pieni huone, jossa Pia Tapio (vas.) ja Sirpa Taivainen-Ilmola valmistautuvat päivän töihin.
Sirkku Pusa ja Elmo Heinonen yllättyivät iloisesti, kun pellet putkahtivat heidän eteensä pylvään takaa sairaalan käytävän odottelutilassa.
Sirkku Pusa ja Elmo Heinonen yllättyivät iloisesti, kun pellet putkahtivat heidän eteensä pylvään takaa sairaalan käytävän odottelutilassa.