uutisanalyysi

Politiikan katsomossa

on nyt jännää

Eihän tässä näin pitänyt käydä. Kortit jaettiin kevään 2015 eduskuntavaaleissa ja kolme ässää antoivat toinen toisiaan tukevia ja kannustavia lausuntoja hallituksen kärkihankkeista. Ja vaikka gallupit melko nopeasti alkoivat näyttää perussuomalaisille tuhon lukuja, Timo Soinin ja hänen eduskuntaryhmänsä pokka näyttää pitävän.

Toisin kävi kokoomukselle. Siellä soitettiin hätäkelloja, mikä politiikassa tietää usein johtajan vaihtamista. – Kritiikin voi tiivistää seuraavasti: kokoomuksella on puheenjohtaja, mutta ei johtajaa. Samalla kaavalla saivat aikanaan mennä niinkin ”mukavat miehet” kuin Pertti Salolainen (pj. 1991–1994) ja Ville Itälä (pj. 2001–2004). Heidän välissään puheenjohtajana, ja johtajana isolla J:llä, oli Sauli Niinistö (pj. 1994–2001).

NYKYTILANTEEN laukaisemiseksi on monta näkökulmaa ja vielä useampia seurannaisvaikutuksia. Tänä vuonna ei vielä ole vaaleja, mutta ensi vuonna vaaliputki alkaa; kunnallisvaalit ovat 2017, presidentinvaalit 2018, EU-vaalit 2019, eduskuntavaalit 2019. Kokoomuksessa tulisi katastrofaalista jälkeä, jos entinen ykköspuolue rämpisi niihin nykyisillä 17 prosentin kannatuslukemilla.

Presidentti Sauli Niinistökin varmaan toivoo, että hänen parin vuoden kuluttua tapahtuva uudelleenvalintansa sujuisi mutkattomasti iskukykyisen kokoomuksen avustuksella. Nyt kokoomuksen puheenjohtaja näyttää kulkevan esim. Nato-puheissa vähän eri polkuja kuin presidentti. – Jan Vapaavuori on jo vuosien ajan peittelemättä fanittanut Niinistöä ja niin varmaan tekee puheenjohtajakisan ykkösnimikin.

ALEXANDER STUBBIN tuntevat kaikki, ja kaikilla on hänestä myös mielipide. Mutta. Mutta. Kokoomuksen esikunnasta on hävinnyt taktisen osaamisen äly ja ilo, kun Taru Tujunen ja Jussi Kekkonen lähtivät Jyrki Kataisen myötä muihin tehtäviin. Stubbin ensimmäinen puoluesihteeri Minna Arve ei tuntenut oloaan kotoiseksi ja lähti takaisin Turkuun. Nykyinen puoluesihteeri Janne Pesonen on vielä kysymysmerkki.

Jos ja kun Helsingin Sanomien puheenjohtajagallup (11.5.2016: Stubb 19 %–Orpo 30 %) toteutuu, niin uusi puheenjohtaja ja uusi valtiovarainministeri Petteri Orpo saattaa tehdä kunnon remontin niin kokoomuksen puoluetoimistossa kuin ministeriryhmässäkin.

POLITIIKAN KATSOMOSSA on nyt niin mielenkiintoiset ajat, että päivittäisten uutisten ohella kannattaa lukea myös ihan omilla aivoillaan ajattelevia kolumnisteja. Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen pistelee kokoomuslaisia hereille kolumnillaan (HS. 10.5.2016) ”Mitäpä jos kokoomus valitsisi uuden päämäärän”.

Syvällisen pohdiskelun ohella häneltä riittää myös myötätuntoa: ”En kadehdi Stubbia. Hänellä on johdettavanaan päiväkoti, jonne lapset ajavat omilla Mersuillaan.” Painavin piikki tulee kuitenkin seuraavasta: ”Samaan aikaan keskustalainen liikenneministeri Anne Berner on tehnyt hallituksen kokoomuslaisinta politiikkaa – tai sitä politiikkaa, jota kokoomuskin tekisi, jos se jonain aamuna heräisi ja huomaisi muuttuneensa karvaiseksi porvaripuolueeksi.”

KOKOOMUKSEN puoluekokous on tietysti kiinnostavin ja merkittävin tapahtuma, mutta liikkuvat ne politiikan syvätkin virrat.

Toinen huippukolumnisti, Talouselämä-lehden entinen päätoimittaja, Pekka Seppänen kysyi kolumninsa otsikossa 10.5.2016 Ilta-Sanomissa: ”Entä jos Sipilä onkin oikeassa?” Kyseessä oli Juha Sipilän huhtikuun lopussa esittämä kanta, että keskittämisen sijasta hän hakisi Suomelle kilpailuetua hajauttamisesta.

Sipilä haukuttiin välittömästi lyttyyn. Poliittinen argumentti oli, että hän vain kosiskelee kepukenttää. Sitten tulivat kaupunkitutkijat, aluemaantieteilijät ja muut taloustieteilijät, jotka todistivat, että luovuus on kukoistanut aina kaupungeissa. Pitää olla tiivistä, jotta hedelmälliset ajatukset löytävät toisensa.

SEPPÄNEN kyseenalaistaa tämän ja sanoo että asiantuntijat etsivät todistusaineistona menneisyydestä ja että jospa Sipilä näkeekin tulevaisuuteen.

Seppänen päättää kolumninsa: ”Sipilä tuomittiin, koska hän on keskustan puheenjohtaja. Jäi huomaamatta, että paljon pidempään ja paljon paremmalla menestyksellä hän on työskennellyt yrittäjänä ja uuden teknologian parissa. Hän saattaa tietää mistä puhuu. Ainakin hänen ajatteluunsa kätkeytyy vanha viisaus: jospa tehtäisiinkin eri tavalla kuin muut. Yleensä se on ollut suorin reitti menestykseen.”

MAUNO KOIVISTO vertasi aikanaan toimittajia samaan suuntaan rynnivään sopulilaumaan. Vertaus on hyvä; niin media käyttäytyy. Mutta nyt jos koskaan, katsomon puolella kannattaa tehdä ihan omiakin havaintoja. ♦

Kuva: Kari Långsjö

Kuva: Kari Långsjö