Meillä tapahtuu!

Pakollisia peruspalveluja pukkaavista kunnista sukeutuu kesäisin notkeita tapahtumaisäntiä. Kunnanvirasto taipuu tapahtumatoimistoksi, sirkus valtaa urheilukentän ja puisto-osasto siivoaa rock-konsertin jäljet. Kunnat tukevat ja ovat monella tavalla mukana kesätapahtumissa. Ilman kuntaa moni tapahtuma jäisi toteuttamatta.

 

MERJA OJANSIVU

Ei liene yhtään kuntaa ilman jonkinlaista kesätapahtumaa. Manner-Suomen pienimmässäkin kunnassa, Luhangassa järjestetään kesän mittaan toistakymmentä häppeningiä. On laituritanssit, heinänniittotalkoot, yöjuoksu ja yhteislaulua.

Koko Suomen pienimmässä kunnassa, noin sadan asukkaan Sottungassa Ahvenanmaalla, on myös kesäohjelmaa. Kotiseutumuseo järjestää kesällä saaristokunnan elämästä kertovan näyttelyn.

Jos jossain kunnassa ei vielä ole yhtään kesätapahtumaa, se on kriisipalaverin paikka. Voiko kunta olla elinkelpoinen, ellei siellä saada pystyyn pientä pöhinää – edes kesällä.

Fiksu kunta edistää tapahtumia

Miksi kunnat tukevat kesätapahtumia, vaikka talous on säästökuurilla?

Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla vastaa, että kuntien kannattaa tukea kesätapahtumia yksinkertaisesti siksi, että niillä voi tehdä rahaa. Tämän osoittavat tapahtumien rahavirroista tehdyt tutkimukset.

- Nyrkkisääntö on, että yhden euron investoinnilla kunta saa viisi euroa takaisin.

Kulttuurituristi käyttää matkakassastaan 20 prosenttia pääsylippuihin ja 80 prosenttia matkalippuihin, majoitukseen, ruokaan ja muihin ostoksiin.

Kunnan tuet ovat keskimäärin 17 prosenttia tapahtumien budjeteista. Loput tulevat lipunmyynnistä, sponsoreilta ja muista tuista. Esimerkiksi Savonlinnan Oopperajuhlat saa 70 prosenttia tuloistaan lipunmyynnistä, Amberla muistuttaa.

Oopperajuhlien kokonaisbudjetti on lähes kymmenen miljoonaa euroa ja valtion tuki on koko potista vain 10 prosenttia, vaikka tukisumma on yli 700 000 euroa.

Amberla korostaa kuntien tapahtumajärjestäjille tarjoaman infran merkitystä. Fiksut kunnat ymmärtävät helpottaa tapahtumien järjestelyissä monin tavoin.

Helsingin kulttuurijohtaja Stuba Nikula on samoilla linjoilla. Hän pitää toimintaedellytysten luomista tapahtumille vielä tärkeämpänä kuin avustuseuroja.

Esimerkiksi Helsinki on luonut Suvilahdesta Flow Festivalin näyttämöä ja on visioimassa Töölönlahden ympäristöön kokonaista Finlandiapuistoa erilaisten tapahtumien areenaksi.

- Megatapahtumista puhutaan eniten, mutta myös pienet kaupunginosatapahtumat, nämä Kumpulan Kyläjuhlat ja muut, ovat tärkeitä asukkaille. Hesalaisethan asuvat täällä koko ajan, Nikula huomauttaa.

Sodankylän elokuvaväki valvoo yötöntä yötä

Vilkaisu Finland Festivalsin tapahtumakalenteriin kertoo, että tapahtumakesä on jo täydessä käynnissä. Yksi alkukesän eksoottisista helmistä on Sodankylän elokuvajuhlat.

Kunnan talous- ja hallintojohtaja Päivi Vauhkonen kertoo, että Jäämerenraitilla voi 11.–15. kesäkuuta tavata esimerkiksi brittielokuvan mestarin Peter Greenawayn ja venäläisen käsikirjoittajan Gleb Panfilovin.

Miten ihmeessä 9 000 asukkaan kunta pystyy majoittamaan tuhannet eri maailman kolkilta tulevat elokuvavieraat?

- Moni perhe majoittaa vieraita kotiinsa. Se on helppoa, sillä elokuvavieraat nukkuvat päivät ja valvovat yöt elokuvia katsellen, Vauhkonen vastaa.

Oopperajuhlat ja Pori Jazz tahdittavat heinäkuun

Kun Suomi juhannuksen jälkeen sulkeutuu ja ihmiset painuvat lomille, tapahtumakesä vilkastuu entisestään. Monen kesäkalenteriin kuuluu vakiomerkintänä Savonlinnan Oopperajuhlat – edustusmenona tai yksityisesti.

Viime vuosina kesäturistin Savonlinnan-kierroksesta on pudonnut pois Punkaharjun näyttelykeskus Retretti. Se kuului myös kaupungin avustuskohteisiin, mutta pelkillä avustuksilla se ei pysynyt hengissä.

Myös oopperajuhlien jälkeen järjestetty Savonlinnan Balettijuhla kaatui järjestäjäyhdistyksen konkurssiin eikä tapahtumaa enää viime kesänä järjestetty.

Toinen perinteinen heinäkuun megatapahtuma on Pori Jazz ja sen kylkeen pystytetty SuomiAreena.

Porin kulttuurijohtaja Jaana Simula kehuu festivaali-infran olevan kaupungissa huippuunsa viilattu. Jotta porilainen vahva asenne tulisi selväksi, tapahtumajärjestäjille on laadittu aiheesta oma opas.

- Pori on kesäisin yhteiskunnallisen keskustelun tärkein paikka, ja kaupungille hyöty on todella suuri, Simula vakuuttaa.

Pori Jazz tuo kaupungille sievoisesti veroeuroja ja täyttää hotellit ja ravintolat. Mutta kun svengi vaimenee, pienen suvannon jälkeen jyrähtää hevimusiikkitapahtuma Porispere. Se on Simulan mukaan porilaisten rakastama porilaisuuden ytimen ilmiö. Myös hevi saa kaupungilta tukea.

Tampereelle teatteriin

Tapahtumakesä ei pääty heinäkuuhun vaan jatkuu lähes yhtä vilkkaana elokuussa. Tampereen Teatterikesä 4.–10. elokuuta lupaa muuttaa kaupungin yhden viikonlopun ajaksi paitsi suomalaiseksi myös turkkilaiseksi, hollantilaiseksi, kanadalaiseksi, tanskalaiseksi, virolaiseksi ja slovenialaiseksi näyttämöksi.

Maineikas teatterikaupunki panostaa vahvasti perinteisiin ja uusiin tapahtumiin.

Tapahtumamäärärahoja leikattiin tänä vuonna keskimäärin kaksi prosenttia, mutta yksikään järjestäjä ei jäänyt kokonaan ilman. Uusina toiminta-avustusten piiriin pääsivät Valoa Festival ja Monsters of Pop.

Helsinki kukoistaa juhlaviikoilla

Suomen suurin monitaidefestivaali Helsingin juhlaviikot 15.–31. elokuuta on hyvä syy poiketa isolla kirkolla muualtakin Suomesta. Ohjelmassa on mistä valita.

Klassisen musiikin osastossa voi kuulla esimerkiksi Esa-Pekka Salosen johtamana Shostakovitsin oopperan Orango tai Karita Mattilaa tulkitsemassa Schönbergiä.

Viihdepuolella esitykset levittäytyvät ravintoloihin Art goes Kapakka -teemalla. Huvilateltassa kuullaan muun muassa nigerialais-amerikkalaista laulajatarta Iyeokaa, Iiro Rantalaa ja Jonathan Wilsonia.

Kaiken kaikkiaan Suomen kesä tarjoaa mahdollisuuksia kulttuurielämyksiin joka kolkallaan. Suuruus ei ole tärkeä juttu. Syvän elämyksen voi kokea yhtä hyvin Luhangan laituritansseissa kuin Porin Kirjurinluodolla.

Kunnat myös rahoittavat kulttuuritapahtumia

 

HELSINGIN kesätapahtumien kiistaton ykkönen on Helsingin juhlaviikot, jota kaupunki avustaa 1,5 miljoonalla eurolla. Muita avustuskohteita ovat Alppipuiston kesä (100 000 €), Flow Festival (30 000 €), Les Lumiers (24 000 €) ja Maailma kylässä (23 000 €).

Tampereen kesän lippulaiva, Tampereen Teatterikesä saa 200 500 euron avustuksen kaupungilta. Muita Tampereen avustuskohteita ovat SottiisiMoves (78 000 €) ja Tampereen Flamencoviikko (19 500 €).

Turun kaupungin suurimman tapahtumatuen, 300 000 euroa, saa The Gangut Regatta, joka purjehditaan Kotkasta Hangon kautta Turkuun.

Muita avustuskohteita ovat Turun musiikkijuhlat (286 000 €) ja Keskiaikaiset markkinat (80 000 €).

Porin kesän megatapahtuma on Pori Jazz yhdessä Suomi Areenan kanssa. Kaupunki tukee Jazzia 209 000 eurolla.

Savonlinna tukee Oopperajuhlia tänä vuonna 365 000 eurolla. Muut kesätapahtumat saavat tyytyä muutaman tonnin tukiin.

Lahti tukee Kansainvälistä Urkuviikkoaan 50 000 eurolla. Tukikohteena on myös MM Mölkky 2014 -tapahtuma (6 000 €).

Sodankylä tukee kansainvälisiä elokuvajuhliaan 120 000 eurolla, ja Luosto Classics -konserttisarja saa 50 000 euroa.

Faktat

Kulttuurin suurimmat valtionavut

Kultturi- ja asuntoministeri Pia Viitanen, sd., jakoi yhteensä 4,9 miljoonaa euroa

taide- ja kulttuuritapahtumille.

Suurimmat tuen saajat: Savonlinnan Oopperajuhlat 722 000 €,

Tampereen Teatterikesä 252 000 €, Helsingin Juhlaviikot 196 000 €,

Kuhmon Kamarimusiikki 190 000 €, Kuopio Tanssii ja Soi 187 000 €,

Musiikin aika -festivaali Viitasaarella 87 000 €.

Kommentti

Toimittajan omat kesämenot

Iitin musiikkijuhlat 11.–14.6., Saariaho, Ravel

Heinolan kesäteatteri 12.6.–31.7., Ilmasta rahaa

Turun keskiaikamarkkinat 26.–29.6.

Savonlinnan Oopperajuhlat 4.7.–2.8., Nabucco, Manon Lescaut

Sysmän Suvisoitto 4.7.–12.7., Metsäromantiikkaa-konsertti

Taidekeskus Salmela 7.6.–10.8.

Lahden Kansainvälinen Urkuviikko 4.–9.8., Gunnar Idenstamin Bach-konsertti Sibeliustalossa

Helsingin Juhlaviikot 15.–31.8., Sacred Bridges

MERJA OJANSIVU

Kunta-asiat ja Kuntaliitto mukana SuomiAreen​assa

Kuntaliitto on Porissa mukana SuomiAreenan kolmessa tapahtumassa.

Kaupunki kotina

Maanantai 14.7.

Kello 12.00–13.15

Mistä on hyvä kaupunkiympäristö tehty?

Järjestäjinä Kuntaliitto ja Porin kaupunki, tapahtumapaikka kaupungintalon piha.

Mukana: Helka-Liisa Hentilä, professori, Oulun yliopisto, Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja, Turun kaupunki, Mikko Härö, osastonjohtaja, Museovirasto, Juha Kostiainen, johtaja, YIT, Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma, toimitusjohtaja, Kuntaliitto. Juontajana toimii Jussi Eronen, MTV Uutisten toimituspäällikkö.

 

Kuntien liikuntarahojen käyttö

Keskiviikko 16.7. Kello 10.30–11.45

Järjestäjä Porin vapaa-aikaviraston liikuntatoimi, paikkana Puuvillan puisto.

Mukana: Krista Kiuru, opetus- ja viestintäministeri, sd, Risto Nieminen, puheenjohtaja, liikuntajärjestö Valo, Arto Sinkkonen, liikuntajohtaja, Turun kaupunki, Harri Syväsalmi, päällikkö, liikuntayksikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Porin nuorisovaltuuston nuoret. Juontajana Kuntaliiton erityisasiantuntija Kari Sjöholm.

 

Kuntaministerit kohtaavat

Torstai 17.7.

Kello 12.15–13.30

Kuntaministerit kohtaavat

– kunnat hiillostavat.

Järjestäjänä Kuntaliitto. Tapahtumapaikka SuomiAreena-piha, Antinkatu 2

Osallistujat: Jouni Backman, sd., kuntaministeri vuosina 1995–1999, Martti Korhonen, vas., kuntaministeri vuosina 1999–2003, Tapani Tölli, kesk., kuntaministeri vuosina 2010–2011, sekä Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma. Keskustelun juontaa toimittaja Hannu Lehtilä.

 

Kaupunginjohtajien kesämenot

 

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen:

- Olen monena vuonna vieraillut Savonlinnan Oopperajuhlilla. Lasken myös Kuninkuusravit kulttuuritapahtumiin. Helsingissä alkukesän huipentuma on Helsinki-päivän monipuolinen tapahtumatarjonta 12.6. Loppukesän huipentuma on Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen ilotulitus. Aion osallistua ainakin Toronton sinfoniaorkesterin konserttiin ja moniin

tanssitapahtumiin.

 

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen:

- Kesääni kuuluu todella paljon kulttuuritapahtumia Saarenmaan oopperajuhlista alkaen ja niitä on ihan mahdoton ”rankata”. Amatöörivoimin toteutettu kesäteatteri on kuitenkin kaikessa suomalaisuudessaan jäljittelemätön ilmiö ja Ahlaisten kesäteatteri täällä Porissa on maininnan arvoinen. Siellä on ihan uskomattomia tyyppejä, joita teatterin keulahahmo on löytänyt milloin mistäkin arkisesta tilanteesta, mm. kaupan kassajonosta eikä sieltä ole koskaan tarvinnut lähteä pahoilla mielin tai pettyneenä.

 

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine:

- Menoista mieluisin on Oopperajuhlat, koska ooppera on taidemuotona kaikkein monipuolisin ja esteettisin. Siinä on upeita aarioita, karismaattisia esiintyjiä, upeaa orkesterimusiikkia, mahtava kuoro, hienoja kulisseja ja pukuja, kauniita tarinoita ja soljuvaa koreografiaa. Tämän kesän Oopperajuhlat on myynyt ennätysmäisen hyvin.

 

Oriveden Suvi 7.6.–10.8. Kuva: Taidekeskus Purnu
Oriveden Suvi 7.6.–10.8. Kuva: Taidekeskus Purnu
Naantalin Musiikkijuhlat 3.–14.6. Kuva:  Esko Keski-Oja
Naantalin Musiikkijuhlat 3.–14.6. Kuva: Esko Keski-Oja
VocalEspoo 1.–7.6. Kuva: Igor Väisänen
VocalEspoo 1.–7.6. Kuva: Igor Väisänen
Vekara-Varkaus Festivaaliviikko 9.–15.6. Kuva: Terhi Siippainen
Vekara-Varkaus Festivaaliviikko 9.–15.6. Kuva: Terhi Siippainen
Salo -  Lasten Laulukaupunki 5.–8.6. Kuva: Satu Mäkipuro-Leino
Salo - Lasten Laulukaupunki 5.–8.6. Kuva: Satu Mäkipuro-Leino
Taidekeskus Salmela 7.6.–10.8. Kuva: Salmelan arkisto
Taidekeskus Salmela 7.6.–10.8. Kuva: Salmelan arkisto
Sodankylän elokuvajuhlat 11.–15.6.  Kuva: Tuukka Järventausta
Sodankylän elokuvajuhlat 11.–15.6. Kuva: Tuukka Järventausta
Urkuyö ja aaria, Espoo 5.6.–28.8. Kuva: Mari Piirainen
Urkuyö ja aaria, Espoo 5.6.–28.8. Kuva: Mari Piirainen
Vjatsheslav Novikov. Riihimäen Kesäkonsertit 3.–8.6. Kuva: tapahtuman arkisto
Vjatsheslav Novikov. Riihimäen Kesäkonsertit 3.–8.6. Kuva: tapahtuman arkisto
Ilmajoen Musiikkijuhlat 5.–15.6. Kuva: Hannu Syrjä
Ilmajoen Musiikkijuhlat 5.–15.6. Kuva: Hannu Syrjä

Faktat

Kulttuurin suurimmat valtionavut

Kultturi- ja asuntoministeri Pia Viitanen, sd., jakoi yhteensä 4,9 miljoonaa euroa

taide- ja kulttuuritapahtumille.

Suurimmat tuen saajat: Savonlinnan Oopperajuhlat 722 000 €,

Tampereen Teatterikesä 252 000 €, Helsingin Juhlaviikot 196 000 €,

Kuhmon Kamarimusiikki 190 000 €, Kuopio Tanssii ja Soi 187 000 €,

Musiikin aika -festivaali Viitasaarella 87 000 €.

Kommentti

Toimittajan omat kesämenot

Iitin musiikkijuhlat 11.–14.6., Saariaho, Ravel

Heinolan kesäteatteri 12.6.–31.7., Ilmasta rahaa

Turun keskiaikamarkkinat 26.–29.6.

Savonlinnan Oopperajuhlat 4.7.–2.8., Nabucco, Manon Lescaut

Sysmän Suvisoitto 4.7.–12.7., Metsäromantiikkaa-konsertti

Taidekeskus Salmela 7.6.–10.8.

Lahden Kansainvälinen Urkuviikko 4.–9.8., Gunnar Idenstamin Bach-konsertti Sibeliustalossa

Helsingin Juhlaviikot 15.–31.8., Sacred Bridges

MERJA OJANSIVU

Kunta-asiat ja Kuntaliitto mukana SuomiAreen​assa

Kuntaliitto on Porissa mukana SuomiAreenan kolmessa tapahtumassa.

Kaupunki kotina

Maanantai 14.7.

Kello 12.00–13.15

Mistä on hyvä kaupunkiympäristö tehty?

Järjestäjinä Kuntaliitto ja Porin kaupunki, tapahtumapaikka kaupungintalon piha.

Mukana: Helka-Liisa Hentilä, professori, Oulun yliopisto, Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja, Turun kaupunki, Mikko Härö, osastonjohtaja, Museovirasto, Juha Kostiainen, johtaja, YIT, Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma, toimitusjohtaja, Kuntaliitto. Juontajana toimii Jussi Eronen, MTV Uutisten toimituspäällikkö.

 

Kuntien liikuntarahojen käyttö

Keskiviikko 16.7. Kello 10.30–11.45

Järjestäjä Porin vapaa-aikaviraston liikuntatoimi, paikkana Puuvillan puisto.

Mukana: Krista Kiuru, opetus- ja viestintäministeri, sd, Risto Nieminen, puheenjohtaja, liikuntajärjestö Valo, Arto Sinkkonen, liikuntajohtaja, Turun kaupunki, Harri Syväsalmi, päällikkö, liikuntayksikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Porin nuorisovaltuuston nuoret. Juontajana Kuntaliiton erityisasiantuntija Kari Sjöholm.

 

Kuntaministerit kohtaavat

Torstai 17.7.

Kello 12.15–13.30

Kuntaministerit kohtaavat

– kunnat hiillostavat.

Järjestäjänä Kuntaliitto. Tapahtumapaikka SuomiAreena-piha, Antinkatu 2

Osallistujat: Jouni Backman, sd., kuntaministeri vuosina 1995–1999, Martti Korhonen, vas., kuntaministeri vuosina 1999–2003, Tapani Tölli, kesk., kuntaministeri vuosina 2010–2011, sekä Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma. Keskustelun juontaa toimittaja Hannu Lehtilä.

 

Kaupunginjohtajien kesämenot

 

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen:

- Olen monena vuonna vieraillut Savonlinnan Oopperajuhlilla. Lasken myös Kuninkuusravit kulttuuritapahtumiin. Helsingissä alkukesän huipentuma on Helsinki-päivän monipuolinen tapahtumatarjonta 12.6. Loppukesän huipentuma on Helsingin juhlaviikkojen taiteellinen ilotulitus. Aion osallistua ainakin Toronton sinfoniaorkesterin konserttiin ja moniin

tanssitapahtumiin.

 

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen:

- Kesääni kuuluu todella paljon kulttuuritapahtumia Saarenmaan oopperajuhlista alkaen ja niitä on ihan mahdoton ”rankata”. Amatöörivoimin toteutettu kesäteatteri on kuitenkin kaikessa suomalaisuudessaan jäljittelemätön ilmiö ja Ahlaisten kesäteatteri täällä Porissa on maininnan arvoinen. Siellä on ihan uskomattomia tyyppejä, joita teatterin keulahahmo on löytänyt milloin mistäkin arkisesta tilanteesta, mm. kaupan kassajonosta eikä sieltä ole koskaan tarvinnut lähteä pahoilla mielin tai pettyneenä.

 

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine:

- Menoista mieluisin on Oopperajuhlat, koska ooppera on taidemuotona kaikkein monipuolisin ja esteettisin. Siinä on upeita aarioita, karismaattisia esiintyjiä, upeaa orkesterimusiikkia, mahtava kuoro, hienoja kulisseja ja pukuja, kauniita tarinoita ja soljuvaa koreografiaa. Tämän kesän Oopperajuhlat on myynyt ennätysmäisen hyvin.