SEURAAVA NUMERO 21.8.

Loma-asuntomessut ovat Kalajoen Hiekkasärkillä 23.6.–6.7. Kuva: Antero Tenhunen
Loma-asuntomessut ovat Kalajoen Hiekkasärkillä 23.6.–6.7. Kuva: Antero Tenhunen

Mökkiläi­syydestä riemua ja riesaa

Kesän loma-asuntomessut ovat Kalajoen Hiekkasärkillä, meren äärellä. Näytillä on 28 vapaa-ajantaloa terasseineen. Messut ovat ehtineet jo herättää keskustelua siitä, onko oikein rakentaa uutta, näyttävää vapaa-ajanasumista vanhojen vaatimattomien lautamökkien tilalle.

Messujärjestäjän, Suomen Asuntomessujen kannalta rakennuspaikka on mainio, suomalaisittain uniikki. Ei ihme, että terassipinta-alaa on ennätyksellisen paljon – enemmän kuin messutalojen huoneistoalaa yhteensä.

Kesämökkejä ja vapaa-ajanasuntoja on Suomessa noin puoli miljoonaa. Niistä 9 000 on pysyvästi asuttuja. Kesän riemujen lisäksi mökkiläisyys voi tuottaa myös riesaa, sekä mökkiläisille että kunnille. Kaksoiskuntalaisuuttakin on ehdotettu. Se olisi järjestelmä, jossa osa kansalaisista voisi olla sekä mökkikuntansa että vakituisen asuinkuntansa asukkaita.

Mökkiläisten palveluista kunta tuottaa perusinfrastruktuurin, muun muassa tiestön sekä palo- ja pelastuspalvelut. Mökkiläiset puolestaan maksavat kiinteistö- ja jäteveroa.