LUOTTAMUKSELLA

Luottamuksella-kirjoituksissa haastatellaan kunnanvaltuustojen puheenjohtajia.
Toimi Kankaanniemi johtaa Uuraisten valtuustoa yli kymmenen vuoden kokemuksella.
Toimi Kankaanniemi johtaa Uuraisten valtuustoa yli kymmenen vuoden kokemuksella.

Kankaanniemi,

kuntapoliitikko

Entinen kansanedustaja, ministeri ja puoluejohtaja Toimi Kankaanniemi tarkkailee Suomen ja maailman tapahtumia Uuraisten valtuuston puheenjohtajan paikalta.

JORMA YLÖNEN KUVAT: JUHA SORRI

Toimi Kankaanniemi, ps., ei tiedä millaista on olla rivivaltuutettu kunnassa.

Hän on ollut Uuraisten valtuuston puheenjohtaja siitä lähtien, kun hänet ensimmäisen kerran valittiin valtuustoon syksyllä 2000.

- Puheenjohtajuus lankesi tuolloin kansanedustajalle kuin itsestään, Kankaanniemi kertoo.

Viimeiset kolme vuotta Kankaanniemi on ollut kuntapoliitikko. Eduskuntaura katkesi, ainakin toistaiseksi, keväällä 2011. Saman vuoden syksyllä hän jätti kristillisdemokraatit, kun kuuden puolueen hallituksen politiikka karkasi kauaksi hänen omista periaatteistaan.

- Kataisen hallituksen EU- ja kuntapolitiikka. Ne olivat ratkaisevat syyt lähtööni.

- Hallitus hyväksyi jopa EU:n komission valvontavallan kansallisiin budjetteihin. Kuntapolitiikan puolella hallitus ujutti kuntauudistukseensa pakkoliitosten mahdollisuuden. Näitä en pystynyt nielemään, Kankaanniemi sanoo.

Syksyllä 2012 Kankaanniemi mietti ennen kuntavaaleja, jättäisikö jo politiikan kokonaan. Hän oli johtanut valtuustoa viimeisen vuoden sitoutumattomana.

- Annoin sitten viime hetkellä suostumukseni perussuomalaisille. Useasta puolueesta kysyttiin listalle, Kankaanniemi kertoo.

Ratkaisevia aikoja kuntien kannalta

Kankaanniemi ei kadu jatkoaan kuntapolitiikassa. Siirtyminen perussuomalaisiin toi hänelle muun muassa paikan Kuntaliiton hallitukseen.

- Timo Soini tarjosi paikkaa. Minä puolestani tiivistiin suhdettani perussuomalaisiin ja otin puolueen jäsenyyden.

- Kuntaliiton hallitus on hyvä näköalapaikka sote-uudistukseen, uuteen kuntalakiin ja valtionosuusuudistukseen. Elämme kuntien kannalta todella ratkaisevia aikoja, ja olen mielelläni näissä linjanvedoissa mukana.

Sote-uudistuksessa Kankaanniemeä askarruttavat monet asiat.

- Erityisen huolestunut olen sosiaalipuolen asioista, sillä ne jäävät varjoon suurissa kokonaisuuksissa. Olisin pitänyt ne ainakin vielä kuntien omissa käsissä.

Myös sote-uudistuksen ja perustuslain yhteensovittaminen mietityttää.

- Jos sosiaali- ja terveysministeriö saa oikeuden muuttaa sote-alueen laatimaa järjestämissuunnitelmaa, ollaan astuttu kunnallisen itsehallinnon tontille. Toivottavasti lakia viilataan ainakin tuolta osin.

Uuraisissa vain harvat puhuvat

Uuraisten valtuuston kokouksen ovat Kankaanniemen mukaan melko hiljaisia tilaisuuksia: valtaosa valtuutetuista on hiljaa, ja samat valtuutetut kokouksesta toiseen ovat äänessä.

- Aika sopuisaa meillä on. Tosin nyt laajakaistahanke herättää kovasti tunteita ja on jakanut jokaisen poliittisen ryhmän kahteen leiriin.

Sopuisuutta edesauttaa se, että Uuraisten kunta ei kuihdu vaan kasvaa. Kun Kankaanniemi tuli kuntaan 1970-luvulla, asukkaita oli noin 2 600, nyt tuhat asukasta enemmän.

- Esimerkiksi talousarviot on hyväksytty varsin yksituumaisesti.

Lähes yksituumaisesti Uuraisten valtuutetut ovat myös itsenäisen kunnan kannalla. Uurainen on mukana valtiovarainministeriön määräämässä Jyväskylän kaupunkiseudun erityisessä kuntajakoselvityksessä Hankasalmen, Jyväskylän, Joutsan, Laukaan, Luhangan, Muuramen, Petäjäveden ja Toivakan kanssa.

- Selvitämme liitosta, koska ministeriö on määrännyt meidät sitä selvittämään. Uuraisten asukkaat ja päättäjät eivät sitä halua.

Yksi kokous vei politiikkauralle

Kankaanniemi on Tampereen yliopiston kunnallistutkinnon suorittanut sosionomi. Hän olisi voinut tehdä ihan tavallisen kuntauran, mutta yksi rutiininomainen kokous käänsi hänen elämänpolkunsa.

Hän oli vuonna 1981 ajanut Uuraisilta Seinäjoelle Törnävän sairaalan kuntainliiton valtuuston kokoukseen. Uuraisten keskustalainen kunnanjohtaja ei päässyt paikalle, ja kunnansihteerinä toiminut sitoutumaton Kankaanniemi joutui varavaltuutettuna tuuraamaan.

Kun valtuusto valitsi kuntainliiton hallitusta, kävi ilmi, että myös kristillisille olisi tulossa yksi paikka. Kristillisten valtuutettu sanoi, että heillä ole esittää ketään.

- Juttelin kokoustauolla hänen kanssaan ja sanoin että on demokratian pelisääntöjen mukaista, että pidätte kiinni paikastanne.

- Olin uskonnollisesta kodista ja siksi kristillisiin päin kallellaan, mutta en ollut mukana heidän toiminnassaan. Sanoin kristillisten edustajalle, että minä voin mennä hallitukseen, jos ette muita keksi.

Syyskuussa päätös eduskuntavaaleista

Tuota kokousta seurasi nopeasti kristillisen liiton jäsenyys, seuraavana vuonna jo piirin puheenjohtajuus ja valinta kansanedustajaksi keväällä 1987.

- Olin oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kun kristillisillä oli keskustan kanssa vaaliliitto, minä piirin puheenjohtajana onnistuin pääsemään läpi, vaikka olin vielä melko tuntematon tekijä. Keskustan istuvista kansanedustajista Paavo Vesterinen luopui, ja eduskunnan ovi avautui minulle kuin itsestään.

24 vuoden ura kristillisen liiton ja kristillisdemokraattien kansanedustajana, puolueen puheenjohtajana ja ministerinä päättyi putoamiseen keväällä 2011. Nyt hän pohtii, pyrkiäkö vielä takaisin perussuomalaisena.

- En vielä tiedä mitä teen. Luulen, että perussuomalaiset pitävät minulle paikkaa auki viimeiseen asti, mutta en todellakaan osaa vielä sanoa. Syyskuun aikana minun pitää ratkaista asia.

- Minulla on takana 24 vuotta eduskunnassa, joten ei sinne paluussa olisi sikäli suurta hohtoa. Se kiehtoo, että päätettävänä on lukuisia suuria kysymyksiä sekä sisä- että ulkopolitiikassa.

Ulkopolitiikan puolella Suomi on Kankaanniemen mielestä menettänyt mahdollisuutensa toimia puolueettomana välittäjänä kansainvälisissä kriiseissä.

- Sen aseman, jossa oltaisiin lääkäreitä eikä tuomareita, kuten Kekkosen aikaan sanottiin.

- Maailman tilanne suorastaan huutaa apuun sellaista maata, joka ei olisi vahvasti sitoutunut sotilaallisiin leireihin. Sellaista maata ei Euroopasta enää löydy.

Faktat

Toimi Kankaanniemi

Kotikunta: Uurainen.

Puolue: Perussuomalaiset.

Koulutus: Tampereen yliopiston kunnallistutkinnon suorittanut sosionomi.

Luottamustehtävät: Uuraisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Kuntaliiton hallituksen jäsen, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen, Jyväskylän seudun kehitysyhtiö Jykes Oy:n hallituksen jäsen.

Harrastukset: Politikointi ja lueskelu.

Esikuva politiikassa: Kyösti Kallio.

Kirja, jonka viimeksi luin: Lasse Lehtisen Vastarannan kiiski.

Faktat

Toimi Kankaanniemi

Kotikunta: Uurainen.

Puolue: Perussuomalaiset.

Koulutus: Tampereen yliopiston kunnallistutkinnon suorittanut sosionomi.

Luottamustehtävät: Uuraisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Kuntaliiton hallituksen jäsen, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen, Jyväskylän seudun kehitysyhtiö Jykes Oy:n hallituksen jäsen.

Harrastukset: Politikointi ja lueskelu.

Esikuva politiikassa: Kyösti Kallio.

Kirja, jonka viimeksi luin: Lasse Lehtisen Vastarannan kiiski.