luottamuksella

Luottamuksella-kirjoituksissa haastatellaan kunnanvaltuustojen puheenjohtajia.

Herran kukkarossa

Kunnanvaltuuston puheenjohtajan Tapio Salmen mukaan Toivakan kaltaisia kuntia ei pidä pyyhkiä kartalta.

teksti: jorma ylönen kuvat: kimmo peltonen

Aurinko paistaa Toivakassa. Välituntiaan viettävien lasten iloiset äänet kuuluvat pallokentältä.

Kylänraittia kulkeva valtuuston puheenjohtaja Tapio Salmi vaihtaa sanan jokaisen vastaantulijan kanssa.

- Ei meillä ole ihan täydellistä, mutta Toivakka on varmasti hyvä paikka elää. Täällä on turvallista, ja palvelut ovat hyvässä kunnossa niin lapsiperheille kuin ikääntyvillekin, Salmi sanoo.

Jyrki Kataisen, kok. hallituksen käynnistämän kuntauudistuksen tärkeimpiä tavoitteita oli suurten keskusten elinvoimasta nauttivien pienten kuntien liittäminen yhteen keskuskuntien kanssa. Jyväskylän kainalossa sijaitseva 2 500 asukkaan Toivakka on niitä kuntia, jotka piti poistaa kartalta tällä vaalikaudella.

Toisin kävi: hallituksen kuntauudistus mureni alkutekijöihinsä ja kuntaministeri Henna Virkkunen, kok., lähti Brysseliin. Toivakka sen sijaan valitsee parhaillaan uutta kunnanjohtajaa toistaiseksi voimassa olevaan virkaan ja pohtii uuden kunnantalon rakentamista.

- En usko, että palveluiden keskittäminen suuriin yksiköihin ratkaisisi julkisen talouden pulmat. Jos pieni toimija on tehokas ja pystyy asiansa hoitamaan, sen on annettava elää, Salmi sanoo.

Valtiovalta vaihtaa
liitostaktiikkaa

Valtiovarainministeriön määräämä Jyväskylän kaupunkiseudun liitosselvitys valmistui syyskuun lopulla, mutta käytännössä hanke on jo rauennut. Ympäryskunnat eivät halua liitosta.

- Toivakkalaiset eivät halua liitosta Jyväskylään, se on käynyt selväksi. Meillä on valtuuston voimassa oleva yksimielinen päätös, että olemme itsenäinen kunta. Olimme mukana selvityksessä, koska valtio niin määräsi, Tapio Salmi sanoo.

- Suuressa Jyväskylässä olisimme laitakuntaa, ja kuntaliitosten jälkeen palvelut pikkuhiljaa karkaisivat keskukseen. Sen ovat muiden ympäristökuntien liitokset näyttäneet.

Salmi uskoo, että valtiovalta vaihtaa jatkossa taktiikkaa kuntaliitoksiin patistamisessa. Suuria uudistuksia ei lähdetä enää viemään läpi torvet soiden.

- Valtiolla on käytössään myös hienovaraisempia konsteja. Kun valtionosuusruuvia kiristetään, moni pienempi kunta joutuu lopulta hakeutumaan yhteen isomman naapurinsa kanssa.

Aina vaalien
ääniharava

Tapio Salmi on toinen kristillisdemokraatteihin lukeutuvista valtuuston puheenjohtajista Suomessa. Toinen on ruotsinkielisen Larsmon, eli Luodon, valtuustoa johtava Sven Grankulla.

Vaalimenestyksen perusteella kristillisdemokraateilla ei pitäisi olla asiaa Toivakan puheenjohtajistoon, sillä puolue oli kunnan vaalitilastossa 2012 vasta neljäntenä 10,3 prosentin kannatuksella ja kahdella valtuustopaikalla.

- Pienissä kunnissa eivät asiat kulje ihan samalla tavoin kuin suuremmissa. Puoluepolitiikka ei ole niin pinnalla, kun asioita pohditaan. Puolueiden voimasuhteet eivät myöskään suoraan sanele johtavien luottamushenkilöpaikkojen jakoa, Salmi kertoo.

Salmi on johtanut Toivakan valtuustoa vuodesta 2007. Hän on ollut ehdolla kuntavaaleissa viidesti, ja viidesti hänen nimensä on myös ollut ykköspaikalla vaalien tuloksissa. Tahti on ollut tasaista: kolmissa viime vaaleissa hänen äänimääränsä ovat olleet 94, 97 ja 89.

- On vaikea itse arvioida, miksi ihmiset äänestävät minua. Ehkä minä vain tunnen niin monia toivakkalaisia. Ihmisethän äänestävät kuntavaaleissa tuttuja ehdokkaita.

Salmi toimi pitkään Tehdaspuu Oy:n, viimeksi UPM:n, puunostajana Toivakan alueella. Jospa hän maksoi puusta niin hyviä hintoja, että isännät kiittävät vieläkin äänestämällä?

- No, maksoin kai sopivaa hintaa. Kiersin kyllä työvuosieni aikana kunnan läpikotaisin ja tunsin aikanaan melkein jokaisen kuntalaisen.

Uskonto saneli Salmelle puolueen valinnan. Asioiden puolesta jokin muukin puolue kuin kristillisdemokraatit olisi voinut olla hänelle mahdollinen.

- Koin hengellisen herätyksen vuonna 1969. Tulin uskoon, kuten Suomessa sanotaan, helluntailaisiin lukeutuva Salmi sanoo.

- En ole kuitenkaan uskonnollisessa yhteisössäni vastuupaikoilla. Se sopisi mielestäni huonosti yhteen sen kanssa, että toimin kunnassa johtavissa luottamustehtävissä.

Valtuustolle vielä
paremmin tietoa

Tapio Salmi pitää kunnanvaltuuston puheenjohtajan tehtävästä.

- Päätöksenteko on kiehtovaa, ja on oikeastaan niin, että se on sitä kiehtovampaa mitä vaikeampia tapauksia päätettäväksi tulee.

Hän sanoo pyrkivänsä johtamaan valtuustoa maltillisin keinoin.

- En joudu siellä juurikaan pitämään kuria, sillä valtuustomme keskustelut ovat asiallisia. Vaalikauden alussa saattavat puheet olla räväkämpiä, kun uudet valtuutetut hakevat paikkaansa päätöksenteossa.

Salmen mukaan kunnallista päätöksentekoa pitäisi kehittää siten, että valtuusto olisi vielä paremmin perillä kaikista valmistelussa olevista suuremmista asioista. Jos asiat käytäisiin huolella läpi valtuustoryhmissä ennen varsinaista päätöksentekoa, itse päätöksenteko olisi sujuvampaa.

- Me olemme pyrkineet jakamaan valtuutetuille tietoa esimerkiksi kuntarakenne- ja sote-uudistuksista niin varhain kuin olemme pystyneet. Parantamista varmasti vielä on.

Larsson lähti,
kuka tilalle?

Toivakka täyttää parhaillaan kunnanjohtajan virkaa. Paikka tuli avoimeksi, kun kuntaa reilut kaksi vuotta johtanut Kalle Larsson siirtyi syksyllä Tammelan kunnanjohtajaksi.

- Kalle teki täällä hyvää työtä, joten hänen kautensa jäi harmittavan lyhyeksi. Ymmärrän kyllä että hän hakeutui pois, sillä hän pääsi töihin lähemmäksi synnyinseutujaan.

Kunnanjohtajaa haetaan toistaiseksi voimassaolevaan virkaan. Hakuaika päättyi 7. marraskuuta.

- Määräaikainen virka olisi karsinut hakijoita. Uskon, että Toivakka kiinnostaa kuntahallinnon ammattilaisia. Kyselijöitä ainakin on ollut.

Faktat

Tapio Salmi

Syntynyt: 1945 Kinnulassa.

Puolue: Kristillisdemokraatit.

Perhesuhteet: Naimisissa, kolme lasta ja neljä lastenlasta.

Ammatti: Puunostaja, eläkkeellä.

Luottamustehtävät: Kunnanvaltuuston puheenjohtaja, maakuntavaltuuston jäsen, kristillisdemokraattien Keski-Suomen piirihallituksen jäsen.

Palkkio: Vuosipalkkio 1 500 € + kokouspalkkio 70 €.

Harrastukset: Kuorolaulu, metsästys, avantouinti, lukeminen.

Poliitikko, jota arvostan: Juho Kusti Paasikivi.

Kirja, jonka viimeksi luin: Adolf Ehrnrooth, Kenraalin testamentti.

Tapio Salmi on johtanut Toivakan kunnanvaltuustoa vuodesta 2007. Sitä ennen hän oli kunnanhallituksen puheenjohtajana.
Tapio Salmi on johtanut Toivakan kunnanvaltuustoa vuodesta 2007. Sitä ennen hän oli kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Faktat

Tapio Salmi

Syntynyt: 1945 Kinnulassa.

Puolue: Kristillisdemokraatit.

Perhesuhteet: Naimisissa, kolme lasta ja neljä lastenlasta.

Ammatti: Puunostaja, eläkkeellä.

Luottamustehtävät: Kunnanvaltuuston puheenjohtaja, maakuntavaltuuston jäsen, kristillisdemokraattien Keski-Suomen piirihallituksen jäsen.

Palkkio: Vuosipalkkio 1 500 € + kokouspalkkio 70 €.

Harrastukset: Kuorolaulu, metsästys, avantouinti, lukeminen.

Poliitikko, jota arvostan: Juho Kusti Paasikivi.

Kirja, jonka viimeksi luin: Adolf Ehrnrooth, Kenraalin testamentti.