Lotto tuo Pukkilalle

vähän rahaa ja paljon mainetta

Uusmaalaisen Pukkilan talkoolottotilille on jo kilissyt parikymppiä vajaat 800 euroa. Se ei ole loton tärkein seuraus, sanoo idean isä.

eija kallioniemi kuva: seppo haavisto

Viime joulukuussa Pukkilan kunnanvaltuusto siunasi kunnanhallituksen puheenjohtajan Jukka Lehtimäen, kesk., kuntalottoidean. Oli tarkoitus, että kunta alkaisi lotota budjettimäärärahalla. Kuntaliitosta kuitenkin kerrottiin lakimiesterveisinä, ettei lottoaminen kuulu kunnan tehtäviin. Niinpä määräraha, 1 872 euroa, lahjoitettiin Lastensairaalan projektille.

Idea muuttui talkoolotoksi. Kuluneena vuonna kimppalotto on pyörinyt vaihtelevalla porukalla, johon on kuulunut niin valtuutettuja kuin kuntalaisia. Yhdeksän rastin järjestelmärivi on ostettu kerralla usealle viikolle. Joskus numerot on kerätty maksajilta, joskus kone on arponut ne.

Lokakuun lopussa vuoden voittopotti oli kasvanut noin 780 euroon, ja vielä on vuotta jäljellä. Voitot on käynyt lunastamassa ja siirtämässä kunnan tilille itse kunnanjohtaja Juha Myyryläinen.

Mitä voitolla tehdään, päättää kunnanhallitus vuodenvaihteen jälkeen. Kuntalaisilta on satanut ideoita.

- Kun vuoden saldo on tiedossa, nähdään, mitä sillä saa. Useampi idea on liittynyt hankintoihin päiväkotiin, esikouluun tai alakouluille. Summa ei ole hurja, mutta kyllä sillä jotakin teemapäiviä pystyisi järjestämään tai hankkimaan urheiluvälineitä, Lehtimäki uskoo.

- On ehdotettu myös, että pidettäisiin rahalla koko kansan pirskeet, hän jatkaa.

Alun perin lottoidea syntyi tarpeelle synnyttää keskustelua surkeasta kuntataloudesta. Toinen syy oli saada kuntaan yhteisöllisyyttä. Tavoitteet ovat ylittyneet monikertaisesti.

- Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen. Missä päin Uuttamaata ja Suomea liikkuukin, aina lotto muistetaan ja aina se tuo hymyn huulille. Lähes poikkeuksetta kuulen, että ”olipa tosi hyvä juttu”, Lehtimäki ynnää.

Lokakuussa saksalainen Deutsche Welle kävi tekemässä Pukkilasta viiden minuutin tv-reportaasin maailmanlaajuiseen levitykseen. Juttuun mahtui lottoa, talouden tiukkuutta ja Onni Nurmen Nokia-testamentilla rakennetun Hyvinvointikeskus Onnin esittelyä.

Viime vuonna Pukkilasta raportoivat jo isot eurooppalaiset mediat, englantilainen BBC ja saksalainen Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehti, lähempänä olevista puhumattakaan.

- Lotto on tehnyt Pukkilaa tosi paljon tunnetuksi, ja käytännössä julkisuus on tullut ilmaiseksi. Samalla on saatu ääntä kuuluviin muissakin asioissa, esimerkiksi talousongelmista on annettu monta haastattelua, Lehtimäki kertoo.

Lehtimäki uskoo talkooloton jatkuvan tavalla tai toisella ensi vuonna. Mutta miten raha jaetaan, jos jättipotti todella osuisi kohdalle?

- Kuntalaiset päättävät, tuli euro tai miljoona. Jos tulisi esimerkiksi kuusi miljoonaa, se tarkoittaisi 3 000 euroa jokaiselle kuntalaiselle puhtaana käteen. Laitetaanko ne kunnan kirstuun vai jaetaanko jokaiselle käteen? Sehän olisi jo nelihenkiselle perheelle 12 000 euroa, Lehtimäki laskee.

Sitä odotellessa kunnan rahamurheet jatkuvat.

- Sote-menot karkaavat täysillä. Tämänhetkistä valtionpolitiikkaa on se, että paineet siirretään kuntatasolle. Valtiollahan ne pelimerkit on kääntää tämä laiva. Yksittäiset kunnat eivät pysty kääntämään Suomen kurssia yhtään minnekään, Lehtimäki näkee.

Pukkilan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Lehtimäki täytti lottokupongin kunnan hyväksi.
Pukkilan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Lehtimäki täytti lottokupongin kunnan hyväksi.