Omasairaala puolitti hoitoketjun

- Halusimme muuttaa toimialaa ja se ei ole koskaan kivutonta. Häirikkönä jotkut meitä pitävät, hymähtää toimitusjohtaja Harri Aho. Hän johtaa Pohjola Vakuutuksen omistamaa yksityissairaalaa, jonka lähtö on ollut poikkeuksellisen vauhdikas.

Omasairaala aloitti toimintansa Helsingin Pikku Huopalahdessa viime vuoden alussa ja jo tänä vuonna sen liikevaihto nousee 20 miljoonaan euroon. Työntekijöitä sairaalassa on satakunta, joista puolet vakituisia, puolet yhtiöidensä kautta työskenteleviä lääkäreitä.

- Kaikki hyötyvät, Aho vakuuttaa. Hoitoketju puolittui jo puolen vuoden toiminnan jälkeen, kun turhat viiveet on poistettu vahingon ja tervehtymisen väliltä.

Vakuutus korvaa
kaikki hoitokulut

Suurin osa Omasairaalan potilaista on Pohjolan vakuutusasiakkaita joko oman tai työnantajan vakuutuksen kautta. Vahingon tapahduttua, esimerkiksi nilkan murtumisen jälkeen, sairaalaan voi tulla jopa ilman ajanvarausta. Korvauskäsittely hoituu sairaalassa. Potilas pääsee heti lääkärintarkastukseen ja saa maksusitoumuksen odottaessaan.

- Diagnostinen tutkimus tehdään nopeasti, sitten siirrytään kuvantamiseen ja sieltä palataan lääkärin luokse, Aho kertoo. Lääkäri määrää lepoa, leikkauksen, kuntoutusta ja niin edelleen. Hoito lähtee liikkeelle yhdellä käyntikerralla ja hoitoketju lyhenee useita viikkoja.

Jos potilaan hoito vaatii leikkausta, se tehdään nopeimmillaan seuraavana päivänä, Aho lupaa. Viiveet hoitoon ja kuntoutukseen pääsyssä ovat kriittisiä, etenkin vanhemmille ihmisille. Hoitojonossa odottaessa kunto rapistuu kohtalokkaasti.

- Hoitoketjun puolittumisesta hyötyy kipeä ihminen, joka pääsee ripeästi hoitoon eikä uhkaa pudota Kelan päivärahoille. Vakuutusyhtiön korvaussumma puoliintuu ja työnantaja saa työntekijän puolta nopeammin työhön, Aho luettelee. Vakuutusyhtiö maksaa koko lystin, eikä asiakkaalta peritä mitään.

Omasairaalassa mitataan Ahon mukaan kahta asiaa. Toinen on asiakaskokemus. Siitä halutaan tehdä hyvällä palvelulla wau-elämys. Toinen on aika vahingosta tervehtymiseen. Sen pitää olla lyhyt.

Muut vakuutusyhtiöt
tulevat perässä

Toimitusjohtaja Aho uskoo, että muut vakuutusyhtiöt seuraavat perässä, kun vakuutusala ja terveystoimiala lähentyvät toisiaan.

Kesällä LähiTapiolan Vahinko- ja Henkiyhtiö ostivat 12,5 prosenttia Diacorin osakepääomasta. Diacorin koko omistus oli kesään saakka ollut Helsingin Diakonissalaitoksen säätiön hallussa.

Ahon mukaan vakuutusyhtiöt ovat olleet yksityisten terveyspalveluyritysten kumppaneita, mutta kyse ei ole ollut aidosta kumppanuudesta. Esimerkiksi Pohjolalla on ollut Suomessa satakunta kumppania. Nyt joukko on karsittu kymmeneen.

- Vakuutusyhtiöt olivat hyviä ostamaan palveluja asiakkailleen, mutta hoitoketju ei ollut kenenkään hallussa. Se ei kiinnostanut. Tehokkuudesta ei ollut tietoakaan, Aho painottaa.

Toimitusjohtaja kertoo esimerkin. Yksityisellä sektorilla lääkäri ottaa vastaan potilaan 20 minuutin välein. Omasairaalan huippuortopedeillä on käytössään kolme huonetta ja kolme avustajaa. Tällä mallilla lääkäri pystyy katsomaan jopa 60 asiakasta päivässä, kun aikaa asiakasta kohti kuluu 5–7 minuuttia. Lääkäri ei kirjaa vaan sanelee.

Aho korostaa, että tehokkuus perustuu myös siihen, että sairaalan lääkärit ovat alansa huippuja. Sairaalassa tehdään päiväkirurgiaa, eniten leikataan polven eturistisiteitä, nivelkierukoita sekä nilkkoja ja ranteita.

Hän toivoisi, että yksityinen terveydenhoito olisi tehokkaampaa ja dynaamisempaa ja täydentäisi hyvin julkista terveydenhoitoa.

- Emme haasta vaan täydennämme.

Omasairaala aikoo
laajentaa toimintaansa

Omasairaalan asiakkaista 90 prosenttia on Pohjolan omia vakuutettuja. Myös muiden vakuutusyhtiöiden asiakkaita hoidetaan Omasairaalassa. Vain yksi prosentti asiakkaista maksaa itse hoidon.

Suomalaiset ovat Ahon mukaan vakuuttaneet itsensä varsin hyvin. Kahtiajako on kuitenkin jo tapahtunut ja kuilu vakuutettujen ja ei-vakuutettujen välillä syvenee. Vakuutetuilla on mahdollisuus päästä yksityiseen hoitoon, ei-vakuutettujen on tyydyttävä julkiseen terveydenhoitoon.

Aho korostaa, että Omasairaalan potilaat ovat pois julkisen puolen jonoista, jolloin julkisessa terveystoimessa pystytään paremmin keskittymään vaativampiin potilaisiin.

Omasairaalan liikevaihto nousee tänä vuonna yli 20 miljoonaan euroon. Asiakaskäyntejä tulee tänä vuonna olemaan 40 000–45 000 ja leikkauksia on tehty lähes 3 000. Omasairaala on laajentumassa hammashoitoon, korva- ja kurkkusairauksiin sekä mahdollisesti tulevaisuudessa myös sisätautien hoitoon.

Omasairaalan toimitusjohtaja Aho tunnetaan terveyspalvelualan konkarina. Hän toimi Terveystalon toimitusjohtajana sen laajentumiskaudella ja oli perustamassa Sairaala NEOa Turussa. Ehkä kilpailijoilla on aihetta pieneen pelkoonkin, sillä rahaa uudella tulokkaalla on takanaan ja potilaatkin saadaan sisään ilman mainoskampanjoita.

Klikkaa kuvaa niin näet tarkemmat tiedot ja suuremmat kuvat

Syöpäsairaala neuvottelee ulkoistamisesta usean sairaanhoitopiirin kanssa

Docrates Syöpäsairaala on Suomen suurin terveyspalveluiden vientiyritys. Se on hoitanut potilaita jo yli 40 maasta. Kaukaisimmat potilaat ovat tulleet Australiasta, Afrikan maista ja Amerikasta. Suomen syövänhoitotulokset ovat maailman kärkiluokkaa.

- Kyllä. Sekä harvinaislaatuisempiin että tavallisempiinkin syöpiin lähdetään hakemaan apua maailman ääristä asti, sanoo Docrateen toimitusjohtaja Siv Schalin.

Helsingin Ruoholahdessa meren rannalla sijaitsevan sairaalan lääkehoitohuoneessa on usein yhtä aikaa kohtalotovereita useista eri maista.

Schalin korostaa, ettei syöpäsairaala ole vain viimeinen oljenkorsi, vaan sinne hakeudutaan myös syövän alkuvaiheessa, jotta hoito alkaisi nopeasti.

- Ennusteen kannalta on sitä parempi mitä nopeammin ihminen pääsee hoitoon, kun syöpä on vielä paikallinen. Olemme oikea paikka niille, joiden on vaikea odottaa diagnoosin varmistumista ja hoitoon pääsyä.

Schalinin mukaan lähes miljoonalla ihmisellä Suomessa on sairauskuluvakuutus, jonka turvin voi hakeutua myös yksityiseen syöpähoitoon.

- Moni ei edes tiedä, että heidän vakuutuksensa korvaa hoitoja. Kun he ovat yhteydessä meihin, tarkistamme heidän vakuutuksensa.

Docrateen suomalaisista potilaista 62 prosenttia maksaa itse hoidot ja 16 prosentilla heistä on vakuutus.

Julkiselta puolelta tulee lähetteellä alle 10 prosenttia potilaista. Maksusitoumuksella potilaita tulee Kotkan alueelta Careasta, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymästä, joka on ostanut syöpähoitopalvelun Docrateelta.

Syöpäsairaala neuvottelee parhaillaan syöpähoitojen ulkoistamisesta useamman sairaanhoitopiirin kanssa.

Potilasdirektiivi voi
tuoda lisää potilaita

Syöpäsairaalan potilaista neljännes tulee ulkomailta. Osuus on ollut kasvussa. Ulkomaalaisista potilaista itse maksavia on 85 prosenttia. Suurin yksittäinen ulkomainen potilasryhmä ovat venäläiset. Hoitoon tulevat ovat Schalinin mukaan enimmäkseen hyvin toimeentulevaa keskiluokkaa.

Kasvava määrä potilaita tulee muista Pohjoismaista. Odotuksia nostattaa vuoden alusta voimaan tullut Euroopan unionin potilasdirektiivi, jonka perusteella potilas voi hakeutua hoitoon haluamaansa jäsenmaahan oman kotimaansa korvatessa hoidon.

Toimitusjohtaja Schalinin mukaan viime kesänä sairaalassa hoidettiin ensimmäinen ruotsalainen syöpäpotilas potilasdirektiivin perusteella. Tukholman Landstinget maksoi 94 prosenttia hänen hoitokustannuksistaan. Vastaavia potilaita odotetaan tulevan enemmänkin.

- Esimerkiksi Värmlannissa eturauhassyöpäpotilailla on kahdeksan kuukauden pituinen hoitojono, Schalin kertoo.

Suomi tulkitsee potilasdirektiiviä siten, että ulkomailla tapahtuvasta hoidosta korvataan vain Kansaneläkelaitoksen korvaus, joka on 10–15 prosenttia kustannuksista. Korvaus on sama kuin yksityisen hoidon Kela-korvaus Suomessa.

Syöpähoito myydään
kokonaispakettina

Docrates on keskittynyt syövän diagnosointiin ja syöpähoitoihin. Sairaalan käytössä on huippuluokan kuvantamismenetelmät ja kaikissa hoitomuodoissa käytetään uusimpia menetelmiä. Syöpäleikkaukset Docrates teettää yksityissairaaloissa, kuten Lasertilkassa, Helsinki Hospitalissa ja Hyksinissä, joka tekee vaativimmat leikkaukset.

Docrates järjestää potilaalle koko hoitokokonaisuuden leikkauksesta jälkitarkastuksiin ja seurantaan.

Maksusitoumuksen sairaala hoitaa parissa päivässä ja koordinoivat hoitajat järjestävät asiakkaille ajanvaraukset, vakuutusasiat ja tarvittaessa majoituksen.

Docrates palvelee ulkomailta tulevia asiakkaitaan kuin täyden palvelun matkatoimisto. Asiakkaat voivat majoittua potilashotellissa, muussa hotellissa tai vaikka kodinomaisessa vuokra-asunnossa. Sairaala järjestää majoituksen, matkat, potilasasiakirjojen käännöstyöt ja viisumit.

- Potilaalla ei ole siinä tilanteessa energiaa hoitaa näitä asioita. Teemme hoitoon tulon hänelle helpoksi.

Docrates tunnetaan etenkin eturauhassyövän hoidostaan. Eturauhassyövän hoito maksaa 18 000–20 000 euroa.
Rintasyövän hoitopaketin hinta on
20 000–40 000 euroa leikkauksineen.

Yleisimpiä hoidettavia syöpälajeja ovat rinta-, eturauhas- ja vatsan alueen syövät sekä suolistosyöpä.

Venäjältä tulee hoitoon paljon kilpirauhassyöpää ja keuhkosyöpää sairastavia.

Schalinin mukaan sairaala markkinoi Venäjälle vasta toista vuotta, mutta jo nyt kasvu edellisvuoteen on 50 prosenttia. Sairaalan palveluksessa on myös venäjänkielistä henkilökuntaa. Muitakin vieraita kieliä talossa osataan, sillä potilaita tulee hyvin erilaisista kulttuureista.

Tappiollisuuden jälkeen
kannattavuus häämöttää

Syöpäsairaala työllistää viisikymmentä vakituista työntekijää ja lisäksi 25 lääkäriä ammatinharjoittajana.

Ainakin saman verran sairaala työllistää muita yksityisiä palveluita leikkaavista yksityissairaaloista ravintola-, ostos- ja kulttuuripalveluihin. Ulkomaiset potilaat tulevat kahden viikon sädehoitojaksolle usein perheineen.

Docrateen omistajat ovat suomalaisia perheyrityksiä, joista Aho Group on suurin. Sijoituksena syöpäsairaala on vaatinut omistajilta kärsivällisyyttä, sillä sen toiminta on edelleen tappiollista. Liikevaihtoa kertyi 11 miljoonaa euroa vuonna 2013.

- Omistajat haluavat kehittää suomalaista osaamista syövänhoidossa. Olemme yhä kehitysvaiheessa, mutta jo lähellä kannattavuutta, Schalin toteaa.

Syöpäsairaalassa on hoidettu jo yli 5 000 suomalaista potilasta. Tämän verran potilaita on pois julkisen erikoissairaanhoidon jonoista. Schalin korostaa, että yhteiskunta säästää kahdella tapaa, levinneen syövän huomattavasti kalliimmalta hoidolta vältytään ja hoidetut ihmiset palaavat nopeammin työelämään.

Syöpäsairaala neuvottelee ulkoistamisesta usean sairaanhoitopiirin kanssa

Docrates Syöpäsairaala on Suomen suurin terveyspalveluiden vientiyritys. Se on hoitanut potilaita jo yli 40 maasta. Kaukaisimmat potilaat ovat tulleet Australiasta, Afrikan maista ja Amerikasta. Suomen syövänhoitotulokset ovat maailman kärkiluokkaa.

- Kyllä. Sekä harvinaislaatuisempiin että tavallisempiinkin syöpiin lähdetään hakemaan apua maailman ääristä asti, sanoo Docrateen toimitusjohtaja Siv Schalin.

Helsingin Ruoholahdessa meren rannalla sijaitsevan sairaalan lääkehoitohuoneessa on usein yhtä aikaa kohtalotovereita useista eri maista.

Schalin korostaa, ettei syöpäsairaala ole vain viimeinen oljenkorsi, vaan sinne hakeudutaan myös syövän alkuvaiheessa, jotta hoito alkaisi nopeasti.

- Ennusteen kannalta on sitä parempi mitä nopeammin ihminen pääsee hoitoon, kun syöpä on vielä paikallinen. Olemme oikea paikka niille, joiden on vaikea odottaa diagnoosin varmistumista ja hoitoon pääsyä.

Schalinin mukaan lähes miljoonalla ihmisellä Suomessa on sairauskuluvakuutus, jonka turvin voi hakeutua myös yksityiseen syöpähoitoon.

- Moni ei edes tiedä, että heidän vakuutuksensa korvaa hoitoja. Kun he ovat yhteydessä meihin, tarkistamme heidän vakuutuksensa.

Docrateen suomalaisista potilaista 62 prosenttia maksaa itse hoidot ja 16 prosentilla heistä on vakuutus.

Julkiselta puolelta tulee lähetteellä alle 10 prosenttia potilaista. Maksusitoumuksella potilaita tulee Kotkan alueelta Careasta, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymästä, joka on ostanut syöpähoitopalvelun Docrateelta.

Syöpäsairaala neuvottelee parhaillaan syöpähoitojen ulkoistamisesta useamman sairaanhoitopiirin kanssa.

Potilasdirektiivi voi
tuoda lisää potilaita

Syöpäsairaalan potilaista neljännes tulee ulkomailta. Osuus on ollut kasvussa. Ulkomaalaisista potilaista itse maksavia on 85 prosenttia. Suurin yksittäinen ulkomainen potilasryhmä ovat venäläiset. Hoitoon tulevat ovat Schalinin mukaan enimmäkseen hyvin toimeentulevaa keskiluokkaa.

Kasvava määrä potilaita tulee muista Pohjoismaista. Odotuksia nostattaa vuoden alusta voimaan tullut Euroopan unionin potilasdirektiivi, jonka perusteella potilas voi hakeutua hoitoon haluamaansa jäsenmaahan oman kotimaansa korvatessa hoidon.

Toimitusjohtaja Schalinin mukaan viime kesänä sairaalassa hoidettiin ensimmäinen ruotsalainen syöpäpotilas potilasdirektiivin perusteella. Tukholman Landstinget maksoi 94 prosenttia hänen hoitokustannuksistaan. Vastaavia potilaita odotetaan tulevan enemmänkin.

- Esimerkiksi Värmlannissa eturauhassyöpäpotilailla on kahdeksan kuukauden pituinen hoitojono, Schalin kertoo.

Suomi tulkitsee potilasdirektiiviä siten, että ulkomailla tapahtuvasta hoidosta korvataan vain Kansaneläkelaitoksen korvaus, joka on 10–15 prosenttia kustannuksista. Korvaus on sama kuin yksityisen hoidon Kela-korvaus Suomessa.

Syöpähoito myydään
kokonaispakettina

Docrates on keskittynyt syövän diagnosointiin ja syöpähoitoihin. Sairaalan käytössä on huippuluokan kuvantamismenetelmät ja kaikissa hoitomuodoissa käytetään uusimpia menetelmiä. Syöpäleikkaukset Docrates teettää yksityissairaaloissa, kuten Lasertilkassa, Helsinki Hospitalissa ja Hyksinissä, joka tekee vaativimmat leikkaukset.

Docrates järjestää potilaalle koko hoitokokonaisuuden leikkauksesta jälkitarkastuksiin ja seurantaan.

Maksusitoumuksen sairaala hoitaa parissa päivässä ja koordinoivat hoitajat järjestävät asiakkaille ajanvaraukset, vakuutusasiat ja tarvittaessa majoituksen.

Docrates palvelee ulkomailta tulevia asiakkaitaan kuin täyden palvelun matkatoimisto. Asiakkaat voivat majoittua potilashotellissa, muussa hotellissa tai vaikka kodinomaisessa vuokra-asunnossa. Sairaala järjestää majoituksen, matkat, potilasasiakirjojen käännöstyöt ja viisumit.

- Potilaalla ei ole siinä tilanteessa energiaa hoitaa näitä asioita. Teemme hoitoon tulon hänelle helpoksi.

Docrates tunnetaan etenkin eturauhassyövän hoidostaan. Eturauhassyövän hoito maksaa 18 000–20 000 euroa.
Rintasyövän hoitopaketin hinta on
20 000–40 000 euroa leikkauksineen.

Yleisimpiä hoidettavia syöpälajeja ovat rinta-, eturauhas- ja vatsan alueen syövät sekä suolistosyöpä.

Venäjältä tulee hoitoon paljon kilpirauhassyöpää ja keuhkosyöpää sairastavia.

Schalinin mukaan sairaala markkinoi Venäjälle vasta toista vuotta, mutta jo nyt kasvu edellisvuoteen on 50 prosenttia. Sairaalan palveluksessa on myös venäjänkielistä henkilökuntaa. Muitakin vieraita kieliä talossa osataan, sillä potilaita tulee hyvin erilaisista kulttuureista.

Tappiollisuuden jälkeen
kannattavuus häämöttää

Syöpäsairaala työllistää viisikymmentä vakituista työntekijää ja lisäksi 25 lääkäriä ammatinharjoittajana.

Ainakin saman verran sairaala työllistää muita yksityisiä palveluita leikkaavista yksityissairaaloista ravintola-, ostos- ja kulttuuripalveluihin. Ulkomaiset potilaat tulevat kahden viikon sädehoitojaksolle usein perheineen.

Docrateen omistajat ovat suomalaisia perheyrityksiä, joista Aho Group on suurin. Sijoituksena syöpäsairaala on vaatinut omistajilta kärsivällisyyttä, sillä sen toiminta on edelleen tappiollista. Liikevaihtoa kertyi 11 miljoonaa euroa vuonna 2013.

- Omistajat haluavat kehittää suomalaista osaamista syövänhoidossa. Olemme yhä kehitysvaiheessa, mutta jo lähellä kannattavuutta, Schalin toteaa.

Syöpäsairaalassa on hoidettu jo yli 5 000 suomalaista potilasta. Tämän verran potilaita on pois julkisen erikoissairaanhoidon jonoista. Schalin korostaa, että yhteiskunta säästää kahdella tapaa, levinneen syövän huomattavasti kalliimmalta hoidolta vältytään ja hoidetut ihmiset palaavat nopeammin työelämään.