luottamuksella

Luottamuksella-kirjoituksissa haastatellaan kunnanvaltuustojen puheenjohtajia.

Kansanliike

nosti Reinikaisen

Tuusulan ykköspoliitikoksi

Tuusulan kunnanvaltuuston puheenjohtajan Tuija Reinikaisen taustaryhmä on sitoutumattomien kansalaisaktivistien muodostama Tuusulan Puolesta -yhdistys, Tupu.

Tuija Reinikainen kouluttautui sairaanhoitajaksi lentoemäntäuran jälkeen. Hän johtaa kunnanvaltuustoa toista kautta.
Tuija Reinikainen kouluttautui sairaanhoitajaksi lentoemäntäuran jälkeen. Hän johtaa kunnanvaltuustoa toista kautta.

merja ojansivu kuvat: seppo haavisto

Viime vaaleissa Tupu sai 12 valtuutettua 51:stä ja siitä tuli toiseksi suurin valtuustoryhmä kokoomuksen jälkeen. Reinikaiselle kuluva valtuustokausi on jo viides. Valtuuston johdossa hän on toista kautta. Ensimmäisen ja toisen valtuustokautensa hän edusti vihreitä.

- Toisen kauden jälkeen olin jo jäämässä pois kunnallispolitiikasta. Kokoomus ja demarit sopivat kaikki isot asiat keskenään ja me muut jäimme ulkopuolelle. Tilanne suututti myös valtapuolueisiin kuuluneita.

Tuusulan tunkkaiseen päätöksentekoon turhautuneet lyöttäytyivät yksiin, ja syntyi ajatus sitoutumattomasta kansanliikkeestä, johon voisi liittyä eri puolueisiin kuuluvia. Tupuun liittyi yhden asian liikkeitä, asukasyhdistyksiä, urheiluseuroja ja monia muita, joita yhteisiin asioihin vaikuttaminen kiinnosti.

- Meille on yhteistä se, että haluamme avoimuutta ja päätösten perustelemista kuntalaisille. Kuntalaiset pitää ottaa paremmin mukaan päätöksentekoon.

Tuusulan Puolesta ry perustettiin vuonna 2003. Valtuustokausi oli perustamisvaiheessa kesken, ja Tupuun liittyneet valtuutetut päättivät pysyä valtuustokauden loppuun omissa ryhmissään, jotta eivät olisi pettäneet äänestäjiään. Myös osa aikaisemmasta valtuuston sitoutumattomien ryhmästä siirtyi Tupuun.

Tupu syntyi vastaliikkeenä
demokratian kriisiin

Reinikainen kertoo, että Tupun syntyyn vaikutti Tuusulassa vallinnut edustuksellisen demokratian kriisi ja maapolitiikka. Se kulminoitui silloisen kunnanhallituksen puheenjohtajan ja suurmaanomistajan Juhani Sjöblomin asemaan.

- Tuntui siltä, ettei valta-akselin ulkopuolella kukaan pystynyt vaikuttamaan maapoliittisiin päätöksiin.

Neuvottelukulttuuri oli täysin suljettu.

Tilanne laukesi vasta, kun korkein hallinto-oikeus totesi päätöksessään vuonna 2011 Sjöblomin vaalikelvottomaksi kunnanhallitukseen. KHO:n mukaan Sjöblom ei ollut vaalikelpoinen, koska kunnanhallituksessa oli käsitelty hänen yrityksensä toimialaan kuuluvia asioita.

Sjöblom joutui eroamaan luottamustehtävästään kunnanhallituksessa ja hän erosi itse myös valtuustosta.

Tupu ei harrasta
lehmäkauppoja

Tupu osallistui ensimmäisen kerran kunnallisvaaleihin vuonna 2004. Reinikaisen mukaan toisenlaisen toimintatavan omaksuminen, kuten esityslistojen saaminen verkkoon ja kaikenlaisen avoimuuden lisääminen on ollut kovan työn takana.

- Saimme luoduksi uudenlaista toimintatapaa. Meille on tärkeää, ettei poliittisen ryhmän etu mene kuntalaisen edun edelle. Teemme hyvää yhteistyötä muiden ryhmien kanssa, mutta poliittista kaupantekoa emme harrasta ollenkaan.

Tuusulan kunnallispolitiikot kävivät kunnanjohtaja Hannu Joensivun luottamuksesta prosessin, jossa valtuusto asetti joulukuussa 2013 tilapäisen valiokunnan pohtimaan kunnanjohtajan erottamista. Aloitteen teki perussuomalaisten valtuutettu Pasi Huuhtanen, ja sen taakse asettui valtuutettuja myös muista valtuustoryhmistä – vasemmistoliittoa lukuun ottamatta.

Myös Reinikainen äänesti valiokunnan asettamisen puolesta.

Huhtikuun alussa valtuuston enemmistö päätti, ettei Joensivua eroteta tai siirretä muihin tehtäviin ja että hän nauttii valtuuston luottamusta.

Ruljanssin seurauksena valtuusto asetti toimikunnan kehittämään vuorovaikutusta Tuusulan kunnan luottamushenkilöiden ja virkamiesjohdon välillä. Johtamisjärjestelmää arvioidaan konsultin johdolla ja poliittista etikettiä kohennetaan yhteisillä pelisäännöillä.

Sairaanhoitaja näkee
päätösten seuraukset

Etenkin tuusulalaisten terveysasiat ovat Reinikaiselle tuttuja hänen työnsä kautta. Hän työskentelee sairaanhoitajana Tuusulan terveyskeskuksen vuodeosastolla, tekee myös kuntoutusta ja on laatinut potilasoppaita harvinaisille sairausryhmille.

- Sanotaan, ettei kunnan työntekijän pitäisi osallistua kunnallispolitiikkaan, mutta juuri työ kunnassa on avannut minulle järjestelmää sisältäpäin. Minusta se on enemmän etu kuin haitta.

Kun terveyspalveluita leikataan ja lakkautetaan, Reinikainen näkee työssään, miten seuraukset kohdistuvat.

Hän toivoo, että kunnissa nähtäisiin kuntoutuksen tarve ikääntyneille ihmisille.

- Työaikana en puhu politiikkaa. Jos potilaat kysyvät jotain kunnan asioihin liittyvää, pyydän heitä soittamaan kotiin.

Tuija Reinikainen toivoo kuntaliitoksia Keski-Uudellemaalle. Hän toteaa, että KUUMA-kuntien poliitikot tekevät hyvää yhteistyötä, mutta käytännössä kunnat kilpailevat keskenään.

- Mutta onko siinä järkeä, että 5–10 kilometrin sisällä on kolminkertaiset palvelut, esimerkiksi kolme terveyskeskusta. Meiltä Tuusulasta on kuusi kilometriä sekä Järvenpäähän että Keravalle.

Reinikaisen mukaan jokaisen kunnan ei kannattaisi rakentaa omaa pientä uimahallia yhden isomman sijasta, joka palvelisi kaikkia. Kaikki naapurikuntien kauppakeskukset ovat jääneet pieniksi ja väki käy Vantaalla Jumbossa.

Kuntaliitoskumppaneiksi Reinikainen laittaisi Tuusulan, Keravan, Hyvinkään, Järvenpään ja vielä Mäntsälän ja Pornaisenkin.

Sanon itselleni:
suoristapa selkäsi!

Sitoutumattoman poliitikon asema poikkeaa Reinikaisen mukaan ratkaisevasti puoluepoliitikon asemasta.

- Joskus tunnen itseni yksinäiseksi, kun en edusta mitään poliittista ryhmää. Sitten sanon itselleni: suoristapa selkäsi! Taustatukea ei tule, mutta toisaalta voin kysellä asioita keneltä vain, vaikka demariministeriltä.

Kilpailevan puolueen kollega luonnehtii Reinikaista kärsivälliseksi ja tasapuoliseksi valtuuston puheenjohtajaksi, joka huomioi hyvin salia ja palauttaa jaarittelijat raiteilleen miellyttävällä tavalla.

Aiempi työura on ollut Reinikaiselle hyvää harjoitusta luottamustoimeen. Hän työskenteli lentoemäntänä Finnairilla vuosina 1974–1990, minkä jälkeen otti erorahan ja kouluttautui sairaanhoitajaksi. Hän on osa-aikaeläkkeellä.

Faktat

Tuija Reinikainen

Syntynyt: 1952 Keravalla.

Puolue: Tuusulan Puolesta.

Perhesuhteet: Naimisissa,
kaksi aikuista poikaa.

Ammatti: Sairaanhoitaja.

Luottamustehtävät: Kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän Tuusulanjärven kunnostuksen ohjausryhmä, Keudan yhtymähallitus, KUUMA-kuntien hallitus, Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen ohjausryhmä.

Palkkio: Vuosipalkkio 1 960 € + kokouspalkkio 120 € puheenjohtajalle.

Harrastukset: Keramiikka,
kädentyöt, golf, lenkkeily.

Poliitikko, jota arvostan:
Saara-Maria Paakkinen.

Kirja, jonka viimeksi luin:
Maarit Tyrkkö: Tyttö ja nauhuri.

Klikkaa kuvaa niin näet tarkemmat tiedot ja suuremmat kuvat

Faktat

Tuija Reinikainen

Syntynyt: 1952 Keravalla.

Puolue: Tuusulan Puolesta.

Perhesuhteet: Naimisissa,
kaksi aikuista poikaa.

Ammatti: Sairaanhoitaja.

Luottamustehtävät: Kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän Tuusulanjärven kunnostuksen ohjausryhmä, Keudan yhtymähallitus, KUUMA-kuntien hallitus, Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen ohjausryhmä.

Palkkio: Vuosipalkkio 1 960 € + kokouspalkkio 120 € puheenjohtajalle.

Harrastukset: Keramiikka,
kädentyöt, golf, lenkkeily.

Poliitikko, jota arvostan:
Saara-Maria Paakkinen.

Kirja, jonka viimeksi luin:
Maarit Tyrkkö: Tyttö ja nauhuri.