Viron liberaali talouslinja

ei kelpaa Tallinnalle

Tallinnan perustama Kaupungin kauppa, Lipo, on yksi esimerkki, kuinka Viron pääkaupunki vetää linjaeroa valtion liberaaliin talouspolitiikkaan. Tallinna jatkaa linjaansa ensi vuonna reilun puolen miljardin euron budjetilla.

kaja kunnas kuvat: toomas volmer

TALLINNA. Tallinnan jättilähiön, Lasnamäen perukoilla, kyltti ohjaa Kaupungin kauppaan, Linna pood Lipo. Avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 9–19. Lipo on ruokakauppa, joka ei tuota voittoa, vaan tappiota. Se on nimensä mukaisesti kaupungin kauppa. Kaupunki rahoittaa kaupan toimintaa. Tallinna avasi sen toukokuussa tarkoituksenaan tukea vähävaraisia.

- Ostokori on 10–15 prosenttia edullisempi kuin Tallinnan edullisimmassa kaupassa. Pidän hintoja jatkuvasti silmällä, sanoo Liposta vastaava Tallinnan torien rahoituksen asiantuntija Terje Klimov.

Täsmällisemmin Klimov ei tahdo paljastaa Liposta kaupungille koituneita kuluja.

Lipo on yksi esimerkki siitä, kuinka Viron pääkaupunki pyrkii vetämään linjaeroa valtion liberaaliin talouspolitiikkaan. Tallinna haluaa näyttää sosiaalisemmalta.

Ratkaisut ovat viime vuosina muuttuneet yhä rohkeammiksi. Joukkoliikenne muuttui tallinnalaisille maksuttomaksi viime vuonna, tänä vuonna avattiin Lipo. Seuraavaksi on suunnitteilla kaupungin pankki.

Tätä kaikkea Tallinna toteuttaa ensi vuonna 529 miljoonan euron budjetilla. Se on alle puolet vaikkapa huomattavasti Tallinnaa pienemmän Tampereen kaupungin budjetista.

Eläkeläinen Leida Margejeva jonottaa Lipon hedelmätiskillä omenoita.

- Lehdistössä vallitsee käsitys, että Kaupungin kauppa on propagandatemppu, Margejeva sanoo.

Margejeva on eri mieltä.

- Minulle tämä on avuksi, hän sanoo.

- Olen hyvin kiitollinen kaupunginhallitukselle.

Rahaa jää Lipon ansiosta
hieman aiempaa enemmän

Margejeva käy Lipossa pari kertaa viikossa. Hän arvioi, että hänellä jää kuussa noin seitsemän euroa enemmän käteen kuin ennen Lipon tuloa.

Seitsemän euroa voi kuulostaa pieneltä summalta, mutta Margejevan eläke on 263 euroa. Miehen eläkkeen avulla hän tulee toimeen.

Margejeva muistaa ulkoa Lipon hinnat marraskuun lopulla: Omenat maksoivat 34 senttiä kilo, maito 42 senttiä litra ja perunat 20 senttiä kilo.

Liikkeen valikoima ei ole laaja, mutta kaikki peruselintarvikkeet, vessapaperi, hammastahna ja pesujauheet ovat myynnissä.

Kaupungin kauppa toimii entisessä kauppahallissa, jonka keskellä on pienet suihkulähteet ja penkit. Molemmilla seinustoilla on tiskit. Niiden taakse seinustoille tavarat on lajiteltu tuoteryhmittäin.

Kaupungin kaupassa on pieniä jonoja keskellä arkipäivää. Kaikkia tuotteita alkaen maidosta ja vessapaperista pitää pyytää myyjältä samaan tapaan kuin kauppahallissa.

Lipon lähellä asuva elokuvaohjaaja Peeter Simm oli marraskuun lopulla ensimmäistä kertaa ostoksilla Lipossa. Jonot ovat aiemmin karkottaneet hänet ovelta. Periaatteessa kaupungin kauppa on hänestä hyvä idea.

- On oikein tukea ihmisiä, joiden täytyy laskea senttejä, Simm sanoo.

Lipossa käyvät ostoksilla myös ympäröivien kuntien asukkaat.

- Ihmisiä tulee jopa 120 kilometrin etäisyydeltä. Jotkut kunnat ovat järjestäneet kuljetuksia minibussilla, sanoo kaupan päällikkö Kateriina Veeremäe.

Miten Tallinna pystyy
rahoittamaan tätä kaikkea?

Vippaskonsteja ei ole. Tallinnan päätulot muodostuvat veroista, jotka se saa valtiolta. Kunnat eivät Virossa voi itsenäisesti päättää kuntaveroa.

Jostakin on siis pitänyt luopua.

Osittainen vastaus löytyy ensi vuoden 529 miljoonan euron budjetista kertovasta tiedotteesta. Tiedotteessa Tallinna lupaa poistaa lastentarhajonot ensi vuoden loppuun mennessä.

Toistaiseksi Tallinnassa on säästetty esimerkiksi tarhapaikoista. Jos ei laita lasta jonoon heti syntymästä, tarhapaikkaa on erittäin vaikea saada kolmevuotiaalle lapselle.

- Lastentarhajonojen poistaminen ensi vuoden loppuun mennessä on vallankumouksellinen tavoitteen asettelu, sanoi pormestari Edgar Savisaar kaupungin tiedotustilaisuudessa.

Virossa myös vanhusten tai vammautuneiden hoidosta vastaavat lain mukaan ennen muuta lähiomaiset, kunnalla on vasta toissijainen vastuu.

Tallinnan valtioon vetämä linjaero on mahdollista siksi, että Tallinnassa pormestari Edgar Savisaaren johtamalla keskustapuolueella on jo toista vaalikautta ehdoton enemmistö valtuustopaikoista.

Tiedon levitys Tallinnan toimista on taattu kaupungin omilla tiedotusvälineillä. Tallinnalla on oma televisio, Tallinna televisioon, sekä valtakunnan laajalevikkisin sanomalehti Pääkaupunki, joka ilmestyy viroksi ja venäjäksi nimillä Pealinn ja Stolitsa. Lehdet ilmestyvät pari kertaa kuussa mutta Tallinnan uutisia voi katsoa televisiosta joka päivä.

Tallinnan tiedotusvälineet arvostelevat valtion hallituksen toimia ja esittävät myönteisessä valossa kaupungin toimet.

Arvostelijoiden mukaan Lipo onkin vain yksi Tallinnan lukuisista mainostempuista, joilla pormestari Edgar Savisaaren johtama keskustapuolue kalastelee ääniä.

Seuraavat parlamenttivaalit ovat maaliskuussa.

Tallinna jatkaa valitsemallaan tiellä. Seuraavaksi se aikoo luoda Viron rahoitusalaa hallitseville pohjoismaisille pankeille vaihtoehdon, Tallinnan osuuspankin.

Tallinnan Raatihuoneen tori loistaa jouluvaloissa.
Tallinnan Raatihuoneen tori loistaa jouluvaloissa.
Kaupungin rahoittama kauppa toimii entisen Lasnamäen torin kauppahallissa.
Kaupungin rahoittama kauppa toimii entisen Lasnamäen torin kauppahallissa.
Lasnamäen jättilähiön perällä on Linna pood Lipo, eli Kaupungin kauppa.
Lasnamäen jättilähiön perällä on Linna pood Lipo, eli Kaupungin kauppa.
Lipon kanta-asiakas eläkeläinen Leida Margejeva.
Lipon kanta-asiakas eläkeläinen Leida Margejeva.
Lipon naapuri elokuvaohjaaja Peeter Simm.
Lipon naapuri elokuvaohjaaja Peeter Simm.
Lipon myyjä Maria Lebedeva laittaa perunat asiakkaan pussiin.
Lipon myyjä Maria Lebedeva laittaa perunat asiakkaan pussiin.