iso vaalinumero

Elina Hirvonen syventyy Helsingin Töölössä sijaitsevalla työhuoneellaan kunnallispoliittisen tv-käsikirjoituksensa tekoon.
Elina Hirvonen syventyy Helsingin Töölössä sijaitsevalla työhuoneellaan kunnallispoliittisen tv-käsikirjoituksensa tekoon.

Draamaa

valtuustosalissa

Kirjailija, ohjaaja Elina Hirvonen teki dokumentin maahanmuutosta. Nyt hän aikoo syväluodata helsinkiläisen kuntapolitiikan. Yle esittänee kolmiosaisen tv-sarjan kahden vuoden kuluttua.

Katja Martelius kuvat: Liisa Takala

Töölöläisen kahvilan ovesta pyrähtää sisään pörröpäinen blondi tyylikkäästi kaksi minuuttia myöhässä.

Kirjailija, elokuvaohjaaja Elina Hirvosella, 41, on pitänyt viime aikoina kiirettä.

Hirvosen maahanmuuttoa käsittelevää dokumenttia Kiehumispistettä on esitetty jo yli 500:ssa tilaisuudessa ympäri Suomen, ja se palkittiin vastikään Tampereen elokuvajuhlilla Kirkon mediasäätiön palkinnolla.

Virallisen maailmanensi-iltansa Kiehumispiste sai ihmisoikeusteemaisia dokumenttielokuvia esittelevällä One world -festivaalilla Prahassa maaliskuun alussa.

- Dokumentin pyrkimys on puhutella eri tavoin maahanmuutosta ajattelevia ihmisiä. Halusimme tavoitella elokuvalla muitakin kuin perinteistä dokumenttielokuvayleisöä, sanoo Hirvonen.

Siinä Hirvosen voi sanoa onnistuneen.

Elokuva tuntuu saavan vastakaikua muissa Pohjoismaissa ja Euroopassakin, sillä asetelma on tunnistettava yli kansallisten rajojen.

Mutta ohjaaja Hirvonen ei lepäile laakereillaan. Työn alla on jo seuraava projekti: kuntapolitiikka-aiheisen televisiosarjan käsikirjoitus.

Kuntapolitiikka-aiheisen?

Kuulitte oikein. Elina Hirvonen tunnustaa olevansa politiikkanarkomaani, ja hänen suosikkihuumeensa on kuntapolitiikka.

Sitä hän nauttii suurina annoksina Helsinki-kanavan kautta. Se on kaupungin ylläpitämä netti-tv, josta voi seurata Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksia suorana lähetyksenä.

- Rakastan valtuuston kokouksien katsomista, tunnustaa Hirvonen, joka on juuriltaan paljasjalkainen helsinkiläinen.

Ajatus tv-sarjasta sai alkunsa, kun Hirvonen muutama vuosi sitten seurasi, miten Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli Auroran sairalaassa toimineen psykiatrian päivystyksen siirtämistä terveyskeskuspäivystysten yhteyteen.

- Myöhemmin kävi ilmi, ettei osa valtuutetuista ollut ymmärtänyt, mistä he olivat äänestäneet.

Tapaus jäi mietityttämään Hirvosta.

Hän sanoo, että kuntapolitiikassa todellinen valta on vaarassa valua poliitikkojen käsistä virkamiehille, kun päätettävät kokonaisuudet ovat monimutkaisia ja vaativat alansa asiantuntemusta.

- Kysymys kuuluu, mitkä ovat virastojen ja päättäjien suhteet ja miten demokraattista päätöksenteko lopulta on, Hirvonen pohtii.

Suuria tunteita ja dramaattista vääntöä

Hirvosen tv-sarjan esikuvana ovat suuret poliittiset laatudraamat, kuten Yhdysvaltain presidentin neuvonantajista kertova West Wing.

Mutta kyllä suomalaisesta kuntapolitiikastakin draamaa löytyy.

Käsiteltävät asiat ovat usein merkittäviä, ja niinpä valtuustosaleissa nähdään suuria tunteita, dramaattisia vääntöjä ja hykerryttäviä dilemmoja.

Hirvosen mielestä kuntapolitiikka on fiktiivisesti täysin aliarvostettua. Se on hyvä aihe tv-sarjalle siksikin, että se on niin konkreettista ja kouriintuntuvaa.

-Kunnanvaltuustoissa päätetään hyvin suoraan kansalaisten arkeen liittyvistä asioista, hän sanoo.

Kuten vaikka siitä, mihin kouluun lapset menevät tai minkälaista hammashoitoa voi vaivoihinsa saada.

Silti oman kunnan asioiden seuraaminen vaatii kuntalaiselta aktiivisuutta ja valppautta, jota ei kaikilla ole.

- Kuinka paljon ihmiset ymmärtävät poliittista vallanjakoa, kysyy Hirvonen.

- Ymmärtävätkö he, mitä päätetään ja miten, hän jatkaa.

Hirvonen antaa useammallekin helsinkiläiselle kuntapoliitikolle tunnustusta siitä, että he aktiivisesti itse avaavat kuntalaisilleen päätöksentekoprosesseja ja niiden taustoja ja näin palvelevat demokratian toteutumista. Hän mainitsee nimeltä Tuomas Rantasen, vihr., Hannu Oskalan, vihr., Lasse Männistön, kok., Pilvi Torstin, sd., ja Veronika Honkasalon, vas.

Tarina käynnistyy koulukiusatun kohtalosta

Kolmiosainen sarja sijoittuu fiktiiviseen Helsinkiin.

Tarina käynnistyy kohtauksella, jossa koulukiusattu ala-asteen oppilas joutuu koulunpihalta lähtiessään auton yliajamaksi ja kuolee.

Tapahtumasarja käynnistää prosessin, jossa kriittisen tarkastelun kohteeksi joutuu koko varhaiskasvatuksen ketju.

Lopulta draaman keskiössä on se vanha poliittinen konflikti: kissanhännän veto vasemmiston ja oikeiston välillä.

- Asetelma tuntuu nyt melkein viattomalta, sanoo Hirvonen.

Kun Hirvonen aloitti kirjoitustyön muutama vuosi sitten, hän kaavaili ensin käsikirjoittavansa vieläkin mustemman kuntapoliittisen fantasian.

Mutta kun Donald Trump sittemmin nousi Yhdysvaltain presidentiksi, ylimääräiselle synkistelylle ei tuntunut olevan tarvetta.

- Tällaisessa ajassa ei ole mielekästä kirjoittaa dystopiaa, sanoo Hirvonen.

Tv-sarjan tuottaa Pohjola-Filmi, ja sen ohjaa Hirvosen vanha opiskelukaveri Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitokselta, Juho Kuosmanen. Kuosmasen elokuva Taulukauppiaat voitti vuonna 2010 Cannesin filmifestivaalien Cinéfondation-palkinnon.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, katsojat pääsevät seuraamaan kolmiosaista kuntasarjaa Ylen kanavalta vuonna 2019.

Hirvonen ei ole ensimmäinen suomalainen taiteilija, joka ammentaa aiheensa helsinkiläisestä kuntapolitiikasta.

Ohjaaja, toimittaja Susanna Kuparisen kolmiosainen dokumenttiteatteriesitys Valtuusto käytti materiaalinaan autenttisia kaupunginvaltuuston kokouspöytäkirjoja ja herätti kaupungissa vuosikymmenen vaihteessa melkoisen kohun.

Hirvonen kuitenkin sanoo, että ei aio käyttää oikean elämän materiaalia samalla tavoin – vaikka todellisuus eittämättä onkin draaman lähteenä.

- Tämä on puhtaasti fiktiivistä kerrontaa, vakuuttaa Hirvonen.

Äänestäjänä ei helpoimmasta päästä

Joko Hirvonen on päättänyt, ketä aikoo äänestää kuntavaaleissa?

Ei kuulemma ole.

Kuten arvata saattaa, äänestäjänä Hirvonen ei ole siitä helpoimmasta päästä.

Ensinnäkin hän on kiusallisen perehtynyt kunnallispoliittisiin kysymyksiin. Ennen päätöstään hän aikoo paitsi tehdä kaikki vaalikoneet, myös kirjelmöidä kandidaateille lisätietojen hankkimista varten.

- Olen hyvin perehtyväinen äänestäjä.

Irtopisteiden keräily poliittisissa kohuissa ei tee Hirvoseen vaikutusta. Sen sijaan Hirvosen ehdokkaan täytyy läpäistä tärkeä eettinen testi.

- Poliitikko punnitaan siinä, miten hän pitää sellaisten ihmisten puolta, jotka eivät ole hänen omia äänestäjiään, sanoo Hirvonen.

Hirvoselle näiden vaalien ehdottomasti tärkein teema on yhdenvertaisuus.

- Ennaltaehkäisevät palvelut, varsinkin mielenterveys- ja päihdepalvelut. Varhaiskasvatus, ryhmäkoot, koulut, luettelee Hirvonen.

Hän sanoo olevansa todella iloinen, että Helsinki päätti säilyttää subjektiivisen päivähoito-oikeuden.

- Nämä kysymykset ovat mielestäni helsinkiläisen kuntapolitiikan ydintä. Se, ovatko mielenterveyspotilaat meillä ratikoissa, vai ovatko he hyvässä hoidossa.

Maahanmuutto voi olla pienissä kunnissa suuri kysymys

Vaikka Helsingissä äänestetään palveluista, monessa pienessä kunnassa näiden vaalien suurin kysymys on maahanmuutto, sanoo Hirvonen.

Hirvosen mielestä nykyisen kärjistyneen mielipideilmaston alla on lopulta taloudellisten näköalojen konflikti.

- Meillä on suuri määrä ihmisiä, jotka ovat lietsottavissa vihaan, ja minusta se liittyy näköalattomuuden kokemukseen. Toisaalta on hyväosainen eliitti, joka ei heitä kuule.

Suomessa on ollut pitkään sosiaalisen nousun kertomus, mutta se tarina ei enää ole tosi, sanoo Hirvonen. Siksi muukalaisvihan takaa löytyvä rakenteellinen kritiikki on Hirvosen mielestä pohjimmiltaan oikeutettua.

- Perinteisten poliittisten puolueitten on tässä tilanteessa erittäin vaikea luoda poliittista visiota, joka olisi voimauttava. ♦

Tarina alkaa jo hahmottua.
Tarina alkaa jo hahmottua.