iso vaalinumero

Evijärven kunnanvaltuusto pääsi juhlistamaan maaliskuussa kuntansa 150-vuotisjuhlia juhlavaltuuston merkeissä.
Evijärven kunnanvaltuusto pääsi juhlistamaan maaliskuussa kuntansa 150-vuotisjuhlia juhlavaltuuston merkeissä.

Vanhassa vara parempi

vai tarvitaanko tuuletusta?

Sallan ja Evijärven valtuustot ovat eri-ikäisiä, mutta samantapaisia.

Pekka Moliis

Salla ja Evijärvi edustavat ääripäitä, kun vertaillaan vallassa vielä olevien valtuustojen keski-ikiä. Ikäeroista huolimatta päätökset ovat kohtuullisesti linjassa toistensa kanssa.

Molemmissa kunnissa on kuluneella kaudella vaihtunut kunnanjohtaja, tehty kipeitä kouluratkaisuja ja investoitu tulevaisuuteen. Valintahetkellä syksyllä 2012 Sallan valtuusto oli keski-iältään Suomen vanhin eli 57,1 vuotta ja Evijärvi puolestaan kuopus 42 vuodella.

Sallaan paluumuuttajana viisi vuotta sitten palanut Pekka Lassila, sd., omaa kokemusta kuntapäättäjänä Viljakkalasta ja Ylöjärveltä. Lassilan mukaan valtuutettujen iällä ei ole merkitystä tehtyihin päätöksiin.

- Hyvin harvoin valtuutettujen iällä on mitään tekemistä päätösten kanssa. Meillä oli Ylöjärvellä erittäin nuori valtuusto, mutta kyllä sielläkin pidettiin ikäihmisistä huoli.

Kokenutta päättäjäkaartia Evijärvellä edustava kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juha Alkio, kesk., on ollut tyytyväinen nuoreen joukkoonsa.

- Nuoret valtuutetut ovat kunnalle rikkaus. Tosin joissakin asioissa näkyy kokemattomuus.

Taloutta kuntoon

Evijärvellä nykyinen valtuusto korotti veroprosentin vuoden 2014 alusta lukemiin 21,50. Samana vuonna Sallassa veroprosentiksi tuli 20,50. Sallan veroprosentti on alhainen muihin Itä-Lapin kuntiin verrattuna, mutta kunnassa on kuntaliitosten pelossa tehty investointeja mieluummin velkarahalla kuin verotuloilla.

- Jos lähdemme nostamaan kuntaveroa ja hoitamaan sillä investointeja, niin mahdollisessa kuntaliitoksessa joudumme naapurikuntien velkojen maksumieheksi, Sallan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kari Davidsainen, ps., pohtii.

Molemmat kunnat ovat viime vuosina ottaneet käyttötaloudestaan niskalenkin ja ylijäämää on kirjautunut taseeseen tasaisesti. Evijärvellä tosin suurin osa kertyneestä ylijäämästä selittyy Hanhikosken voimalaitoksen myynnistä Esse Elektro-Kraft Oy:lle 5,17 miljoonalla eurolla. Päätös kaupasta syntyi syksyllä 2013 äänestyksen jälkeen.

- Hanhikosken voimalaitoksen myynti ja siitä saatujen varojen sijoittaminen on valtuustokauden merkittävin päätös. Saimme hyvän hinnan ja sijoitukset ovat tuottaneet moninkertaisesti aiempaan tuottoon verrattuna. Tuolla kaupalla varmistimme kunnan tulevaisuuden pitkäksi aikaa, Aapo Kirsilä, kesk., arvioi.

Kouluverkossa karsintaa

Yhteistä valtuustoille on myös puuttuminen kouluverkkoon. Sallassa lakkautettiin kerralla kolme viimeistä kyläkoulua. Hautajärven, Kelloselän ja Kursun kyläkouluilla kajahti viimeinen suvivirsi keväällä 2014. Kaukana kirkonkylältä asuville lapsiperheille päätös oli rankka.

- Pitkien välimatkojen kunnassa jäljellä olleiden kyläkoulujen lakkauttaminen pidensi pienimpienkin koululaisten koulumatkoja kohtuuttoman pitkiksi. Pisimmillään 75 kilometrin yhdensuuntainen koulumatka pienelle koululaiselle on vaatinut erityistoimenpiteitä myös kunnan puolelta. Osa opetuksesta toteutetaan oppilaan kotona videoyhteyden ja kouluavustajan avulla, valtuutettu Niina Mattila, kesk., kertoo.

Evijärvellä puolestaan aiheutti paljon parranpärinää Lahdenkylän koululla havaitut kosteusongelmat ja koulun siirto väistötiloihin loppuvuodesta 2015. Samalla tehtiin kouluverkkoselvitys, jossa vedettiin ruksit Lahdenkylän koulun päälle. Asiasta valitettiin, joten lopulliset päätökset ovat vielä sinettiä vaille.

- Kyläkouluja saisi olla enemmän, mutta se on tätä päivää, että ikäluokat pienenevät ja kouluja lakkautetaan. Lapsille ja nuorille on saatu enemmän aktiviteetteja, mutta aina on parantamisen varaa, valtuutettu Susanna Välikangas, ps., arvioi.

Koulupäätökset aiheuttivat lopulta valitettavan tutun ilmiön suomalaisessa kuntapolitiikassa.

- Meillä on sellainen ongelma, että kun Lahdenkylän koulu siirrettiin väistöön, niin sen kylän toimesta on alettu tehtailemaan valituksia kunnan päätöksistä. Ei kuntaa pysty kehittämään, kun kaikista asioista seuraa valituskierre. Tällainen kyläpolitikointi on vienyt paukut kaikesta kehityksestä, harmittelee valtuuston jättävä 2. varapuheenjohtaja Petteri Laukkonen, kd.

Kirkonkylän ja syrjäkylien yhtäläistä arvostamista Evijärvellä perää kokoomuksen Markus Kattilakoski.

- Ikäryhmien välillä ei ole ollut eriarvoista kohtelua, mutta keskustan ja syrjäkylien asukkaita ei ole pystytty kohtelemaan tasa-arvoisesti. Sivukylän ihmisiä ei ole kohdeltu niin kuin olisi pitänyt. Keskustalaiset ovat halunneet keskittää kaiken kirkonkylälle, hän kritisoi.

Matkalla kaatuneet

Sallassa oltiin ulkoistamassa sote-palveluja vuonna 2013. Hanke läpäisi kunnanhallituksen, mutta kaatui valtuustossa selvin äänin 22–2. Evijärvellä ei ulkoistamisia ole tarvinnut pohtia, sillä Kaksineuvoisen kuntayhtymä hoitaa Kauhavan, Lappajärven ja Evijärven sote-palvelut.

- Pelko on suuri, miten sote-palveluiden tulevaisuudessa käy, Sallan valtuuston puheenjohtaja Kari Davidsainen tunnustaa.

Sallassa on osaltaan varmistettu sote-palvelujen säilymistä paikkakunnalla panostamalla noin seitsemän miljoonaa euroa terveyskeskuksen ja sen yhteydessä vuodeosaston peruskorjaukseen.

- Syömävelkaa ei ole tarvinnut ottaa, vaan lainarahat on käytetty investointeihin. Terveyskeskuksen saneeraus on kestänyt useamman vuoden, ja se on suurin syy sille, että lähdin itse mukaan vielä tälle valtuustokaudelle. Nyt lopetan oltuani mukana yhdeksän kautta ja 36 vuotta, Olli Saariniemi, vas., kertoo.

Evijärvellä oli valmistelussa pitkään vajaan 2,7 miljoonan euron liikuntahallin rakentaminen, mutta se kaatui lopulta.

- Se oli järjetön hanke, eikä sillä ollut kuntalaisten kannatusta, mutta sitä eivät meidän nuoret valtuutetut ymmärtäneet. Meidän tehtävämme on pitää kunnassa ja kunnossa terveysasemat, vanhustenhuolto, peruskoulut, ei rakentaa miljoonahalleja, kokenutta valtuutettukaartia edustava Markus Kattilakoski arvioi. ♦

Muuttoliikkeen hillintä ja elinvoiman lisääminen ovat työllistäneet Sallan kunnanvaltuustoa.
Muuttoliikkeen hillintä ja elinvoiman lisääminen ovat työllistäneet Sallan kunnanvaltuustoa.