Seuraavassa numerossa

Millaista elämä on vaalien jälkeen?

Kun seuraava Kuntalehti ilmestyy 27. huhtikuuta, kuntavaalit ovat ohi. Vaalien jälkipuinti tietysti jatkuu pitkään, joten analysoimme vaalitulosta perusteellisesti. Selvitämme, millaisia vaikutuksia vaaleilla on ympäri maata. Muuttuuko elämä kunnissa?

Maaliskuun lopussa kolmen suuren puolueen kannatus oli kyselyissä melkein tasoissa. Syksyn 2012 kuntavaaleissa kokoomus oli suurin puolue 21,9 prosentin kannatuksella, SDP toiseksi suurin 19,6 prosentin kannatuksella ja keskusta kolmas 18,7 prosentin kannatuksella.

Vaikka Suomen kartta on sävyttynyt kuntavaalien jälkeen keskustanvihreäksi, monissa kaupungeissa merkittävintä valtaa käyttää kokoomus tai SDP. Näissä vaaleissa vihreät saattaa ottaa johtoaseman ehkä Helsingissä ja myös Turussa.

Hallitus siirsi isot päätökset vaalien jälkeiseen aikaan, vaikka hallitus olisi periaatteessa voinut pitää kehysten niin sanotun puolivälitarkastelun aiemmin. Hallituksen neuvottelu julkisen talouden suunnitelmasta ja hallituksen puolivälitarkastelu järjestetään 24.–25. huhtikuuta. Neuvottelua jännitetään myös kunnissa.

Sote- ja maakuntauudistukseen olennaisesti liittyvää valinnanvapauslakia odotetaan eduskuntaan viimeistään toukokuun alussa. Tilanne on vaikea, sillä hallituksen luonnos valinnanvapauslaista sai paljon moitteita. Muutoksia on tulossa, virkamieskunnasta ja hallituksen piiristä on lupailtu.

Eduskunnassa on jo varauduttu siihen, että kansanedustajat voivat käsitellä sote- ja maakuntauudistusta vielä heinäkuussa. Jos näin käy, valmistelusta vastaava väliaikaishallinto ei voi aloittaa heinäkuun alussa. Se voi tietää lisää ongelmia. ♦

MARTTA NIEMINEN