Kittilän uusi ryhmä

sai suuren voiton

Inkeri Yritys toivoo, että äänestäjien antamaa viestiä kunnioitetaan.

Jorma Ylönen kuva: Kaisa Sirén

Puoluepoliittisesti sitoutumaton Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmä rynni suureen vaalivoittoon jännityksellä odotetuissa Kittilän kuntavaaleissa.

Oikeudenmukainen Kittilä sai kuusi paikkaa. Valtapuolue keskusta menetti kymmenen prosenttiyksikköä kannatuksestaan, neljänneksen paikoistaan ja sai läpi yhdeksän ehdokastaan.

Kunnanjohtaja Anna Mäkelää erottamisasiassa näkyvästi puolustanut Inkeri Yritys sai ylivoimaisesti eniten ääniä. Vasemmistoliitossa aiemmin vaikuttanut Yritys sai OMK:n listalla 391 ääntä, kun seuraavaksi paras, kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala, kesk., sai tyytyä 156 ääneen.

Koko kunnan äänipotista Yritys nappasi 12,4 prosenttia.

Yritys toivoo, että vanhat valtapuolueet eivät sulkisi uutta ryhmää päätöksenteon ulkopuolelle ja vaalitulos voisi siten näkyä kunnan päätöksenteossa.

- Odotamme, että äänestäjien antamaa vahvaa viestiä kunnioitetaan. Me olemme valmiina neuvottelemaan ja tekemään yhteistyötä, Inkeri Yritys sanoi ennen kuin neuvottelut luottamushenkilöpaikoista olivat käynnistyneet.

Yrityksen mukaan ainekset päätöksentekokulttuurin muuttamiselle ovat olemassa, sillä valtuustossa on 14 uutta valtuutettua ja 13 entistä.

Jatkavista valtuutetuista kaikki muut paitsi Yritys ovat epäiltyinä virkarikoksista Mäkelän erottamisasiaan liittyen.

- Odotan että uusille päätöksentekijöille annetaan mahdollisuudet vaikuttaa. Sitä kautta Kittilässä voidaan palata hyvään hallintoon, valtuuston puheenjohtajana toimiva Inkeri Yritys sanoo.

Arviot alakanttiin

Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa tutkijana työskentelevä Tapio Nykänen sanoi ennen vaaleja Kuntalehdessä (4/2017), että Oikeudenmukainen Kittilä voisi yltää parhaimmillaan kolmeen valtuustopaikkaan.

Nykänen kertoo arvioineensa alakanttiin sen, kuinka suureksi Yrityksen henkilökohtainen äänimäärä voi nousta.

- Listan ehdokkaat menestyivät yleensä ottaen melko hyvin, mutta silti valtuustopaikat olivat suurelta osin Yrityksen henkilökohtaisen suosion ansiota. Hänen myönteinen mediakuvansa vaikutti menestykseen todennäköisesti varsin paljon.

Nykänen arvioi, että Kittilässä on aineksia yhteistyöhön, vaikka vaalikamppailun aikana korostuivat näkemysten erot.

- Uskoisin, että siellä on pyrkimystä hakea yhteisiä toimintamalleja. Kuten muillekin, myös Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmälle yhteistyön löytyminen on elinehto. Kuudella paikallaan se jää muuten sivuraiteille päätöksenteossa.

Yhdeksän ryhmää

OMK:n rynnistys ei ollut ainoa muutos Kittilä kuntapolitiikassa. Uudessa valtuustossa on peräti yhdeksän eri puoluetta tai ryhmää.

Vasemmistoliitolla on neljä paikkaa ja perussuomalaisilla kolme. Yhden valtuutetun saivat kokoomus, vihreät, SDP, kristillisdemokraatit sekä perussuomalaisista tällä kaudella irtautuneen Akseli Erkkilän Kuntalaislista.

Kolmanneksi suurimman henkilökohtaisen potin, 164 ääntä, sai vihreiden Tiina Huilaja. Huilaja oli vihreiden listan ainoa ehdokas. ♦

Klikkaa kuvaa niin näet tarkemmat tiedot ja suuremmat kuvat

Levin hissikauppojen epäselvyyksistä liikkeelle lähtenyt tapahtumien ketju ajoi Kittilän kunnan vaikeuksiin.
Levin hissikauppojen epäselvyyksistä liikkeelle lähtenyt tapahtumien ketju ajoi Kittilän kunnan vaikeuksiin.