vaalien jälkeen

Keminmaan valtuuston pitkäaikainen puheenjohtaja Erkki Alatalo (vas.) ja poika, nykyinen valtuuston puheenjohtaja Teemu Alatalo asuvat naapureina Kemijokivarressa Itäkoskella. Miesten yhteinen harrastus on hevoset.
Keminmaan valtuuston pitkäaikainen puheenjohtaja Erkki Alatalo (vas.) ja poika, nykyinen valtuuston puheenjohtaja Teemu Alatalo asuvat naapureina Kemijokivarressa Itäkoskella. Miesten yhteinen harrastus on hevoset.

Väyryslandian isäntää kaivattiin

Keskusta menetti kaksi valtuustopaikkaa ja vasemmisto pärjäsi Keminmaassa.

Tapio Mainio kuvat: Vesa Ranta

Keminmaan Teboilin katuparlamentissa on haikea tunnelma. Kaksi tärkeää P:tä on poissa: alueen mahtilehti Pohjolan Sanomat ilmestyi viimeisen kerran kuntavaalien jälkeen ja Paavo Väyrynen ei ole enää Keminmaan valtuustossa.

Väyrynen pääsi Helsingin valtuustoon 1015 äänellä Terve Helsinki -listaltaan. Sitä äimistellään Teboilin kahvipöydässä.

Jos Teboilin parlamentti olisi saanut päättää, se olisi ottanut Väyrysen Keminmaan keskustan vaalilistalle, vaikka hän kulki omia latujaan. Väyrynen on aina ollut Keminmaan ääniharava.

- Varmasti keskustapuolueen vaalitappio olisi jäänyt pienemmäksi, sillä moni jokivarren asukas on perinteisesti äänestänyt häntä yli puoluerajojen. Teknisesti se meni niin, ettei Paavoa voitu ottaa listalle, koska hän ei palauttanut suostumuskaavaketta allekirjoitettuna, Keminmaan valtuuston puheenjohtaja Teemu Alatalo, kesk., sanoo.

Väyrynen ei juuri puhunut

Keminmaan valtuusto on valtuutettu Hannu Tikkalan mukaan liian pieni pelikenttä valtakunnan ja Euroopan tason poliitikolle.

- Kahden kauden aikana kuulin Paavon pitäneen yhden puheenvuoron, Tikkala sanoo. Hän uusi valtuustopaikan Keminmaan Parhaaksi -listalta. Kokoomuksesta edellisen vaalin alla eronnut ryhmä sai nyt seitsemän paikkaa, kun kokoomus sai vain yhden paikan.

Tiettävästi Väyrysen äänet imuroi Keminmaan entinen kunnanjohtaja Tommi Lepojärvi, kesk. Hän sai eniten, yhteensä 466 ääntä. Hän on nyt Lapin Sote-Savotta -hankkeen vetäjä.

- Suuri äänisaalis tuli yllättyksenä, Lepojärvi sanoo.

Vasemmistoliitto pärjäsi Keminmaassa. Se sai vaaleissa kaksi lisäpaikkaa mikä tarkoittaa yhteensä seitsemää valtuutettua. Keskusta sai 13 valtuustopaikkaa, mutta menetti kaksi.

- Vastustimme tuloksetta kolmiopettajaisen Liedakkalan koulun sulkemista. Lisäksi puolustimme vanhusten saunapalveluja, joiden lopettamisessa kunta sai minimaaliset säästöt, mutta paljon mielipahaa vanhuksille, Keminmaan vasemmistoliiton kunnallisjärjestön puheenjohtaja Helena Halttu kertoo.

Hän työskentelee autoliikkeessä autosihteerinä.

- Vasemmistoliitto on harjoittanut voimakasta oppositiopolitiikkaa. Keminmaan talouden syöksykierre oli pakko oikaista ja se vaati kipeitä ratkaisuja. Talouden hyvinä vuosia on helppo olla valtuutettu, keskustan Teemu Alatalo huomauttaa.

Keminmaan kunta hakee talouden piristysruisketta moottoritien läheisyyteen laajennettavasta Rajakankaan teollisuusalueesta. Osa uusista yrityksistä voi sijoittua siten, että ne näkyvät nelostielle.

- Kaavoitustyö 40 tontin osalta on jo käynnissä, Teemu Alatalo kertoo.

- Oli niitä 1970-luvulla hyviäkin vuosia. Saimme voimayhtiöltä niin paljon säännöstelykorvauksia, että piti laatia oikein lisätalousarvio. Ei niitä rahoja silti humputettu, Teemu Alatalon isä Erkki Alatalo, 72, kertoo.

Erkki Alatalo toimi kolme valtuustokautta Keminmaan valtuuston puheenjohtajana ja sen jälkeen varapuheenjohtajana.

Alatalot asuvat Kemijokivarressa Itäkoskella kulttuurimaisemassa 20 kilometriä ylävirtaan. Hevoshaasta näkyy joki ja parinsadan metrin päässä alavirrassa Kemijoki Oy:n Taivalkosken voimalaitos.

Voimalaitoksen sillan yli ajamalla pääsee länsipuolen tielle. Ennen Keminmaata vastaan tulee Pohjantähti-opiston viitta. Siitä alkaa mittava rakennuskanta, Väyryslandia.

Rahastaja pani kuriin

Väyrystä kuvataan kovaksi mieheksi – myönteisessä sävyssä.

- Se on sama mihin kuntaan hänet laittaa. Aina se pääsee vaaleissa läpi. Nytkin hän meni Helsingin valtuustoon ministerikokemuksella, Taisto Kalliojärvi Teboilin parlamentista sanoo.

Kerran Väyrynenkin on kohdannut voittajansa, paikallisen Hietalan Linjojen tomeran rahastajan Luiron Saimin.

- Paavo nousi bussiin ja sanoi, ettei hänen tarvitse maksaa, koska on ministeri. Saimi sanoi siihen, ole vaikka kanisteri, mutta tässä bussissa kaikki maksavat, Kalliojärvi kertoo.

Tarina lienee totta.

Teboililla kahvia juova Jorma Rahkonen ilmoittautuu myös Väyrystä äänestäneiden joukkoon.

- Kuka toinen olisi saanut rakennettua Väyryslandian eli Pohjantähti-opiston sekä nuorisokodin paanukirkkoineen ja kylpylöineen, hän tivaa.

Paanukirkkoa ei ole vihitty kirkoksi, mutta siellä järjestetään konsertteja ja häätilaisuuksia.

- Kaikki Keminmaan asukkaat eivät tiedä, miten paljon työpaikkoja Paavo on tuonut tälle alueelle. Laskin juuri työvuorolistasta, että henkilökuntaa on yhteensä 24, sanoo Keminmaan Nuorisokodin johtaja Seija Suopajärvi.

Kannatusyhdistyksen ylläpitämä opistokin tarjoaa työpaikkoja, samoin kylpylähotelli. Nuorisokodin naapuriin on avattu myös kuntoutuskoti Sateenkaari.

Vuonna 2003 perustettu nuorisokoti tarjoaa sijoituspaikan 12–18-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat apua käyttäytymis-, mielenterveys- ja alkaviin päihdeongelmiin.

- Tällä hetkellä meillä on nuoria yhteensä 21, Suopajärvi kertoo.

Paavo-tarinoita riittää

Tarinoita Väyrysestä riittää kuin ”Nätti-Jussista”, pohjoisen metsätyömailla vaikuttaneesta Johan Viktor Nätistä.

- Kerran Väyrynen lainasi kaverilta Keminmaassa 20 euroa, kun oli lähdössä Brysseliin. Väyrynen antoi saman kakskyppisen tultuaan takaisin. Ei hänellä siellä rahaa kulunut, kun EU-hommissa kaikki on ilmaista, Jorma Rahkonen naurattaa.

Osaa Väyrynen olla anteliaskin.

- Kun olin yhden puusepän kaverina asentamassa penkkejä Paavon uuteen paanukirkkoon, niin saimme aamupalat ja päivälliset ilmaiseksi, Rahkonen kertoo.

Kerrotaan myös, että Väyrynen oppi lukemaan Pohjolan Sanomista. Keminmaassa vaikuttaa ottavan koville, kun nyt pitää opetella lukemaan Lapin Kansaa, joka ilmestyy Pohjolan Sanomien tilalla.

- Taidan lopettaa tilauksen,Vesa Hautala Keminmaan Teboililla aprikoi. ♦

Keminmaan Teboilin katuparlamentti: Vesa Hautala (vas.), Jorma Rahkonen ja Taisto Kalliojärvi.
Keminmaan Teboilin katuparlamentti: Vesa Hautala (vas.), Jorma Rahkonen ja Taisto Kalliojärvi.
Paavo Väyrysen rakennuttama paanukirkko maksoi noin 250 000 euroa. Lapin TE-keskus tuki hanketta 63 000 eurolla. Kirkko otettiin juhla- ja esityskäyttöön vuonna 2010.Samassa pihapiirissä on muun muassa nuorisokoti, kylpyläravintola ja kansanopisto.
Paavo Väyrysen rakennuttama paanukirkko maksoi noin 250 000 euroa. Lapin TE-keskus tuki hanketta 63 000 eurolla. Kirkko otettiin juhla- ja esityskäyttöön vuonna 2010.Samassa pihapiirissä on muun muassa nuorisokoti, kylpyläravintola ja kansanopisto.
Viimeinen numero ilmestyi vaalien jälkeen.
Viimeinen numero ilmestyi vaalien jälkeen.