Viime viikolla Kiinan taloushuolet ovat järkyttäneet maailmantaloutta ja Euroopan pörssit ovat heiluneet kuin tuuliviiri. Helsingissä järjestettiin mielenosoitus hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan, joka alkaa muistuttaa Keski-Euroopan mielenosoituskulttuuria.

Onko maailma murenemassa? Onko Suomen kilpailukyky menetetty ja julkiset palvelut romutettava? Onko maailmantalous romahduspisteessä?

Ehkä. Silti suhteellisuudentajua ja positiivista asennetta tarvittaisiin enemmän uutisointiin ja keskusteluihin.

Ehkä voisimme iloita siitä, että nautimme tänäkin vuonna noin 46 miljardin euron arvosta laadukkaita kuntapalveluita. Laatu näkyy esimerkiksi OECD:n vertailuissa, joissa koulutuksemme on maailman huippuluokkaa ja terveydenhuollon tehokkuuskin selvästi keskitasoa parempi.

Leikkimielisesti voisi vertailla hyvinvointipalvelujen sijoituksia kansainvälisissä vertailuissa hotellien kansainvälisin tähtiluokituksiin tai TripAdvisor -tyyppisten nettipalveluiden arvosteluasteikkoon. Oma mielikuvani on kansainvälisiä vertailuja tarkistellessa, että tällaisessa vertailussa suomalainen koulutus voisi saada 4 ½ / 5 tähteä ja terveydenhuolto vastaavasti 3½ tai 4 / 5 tähteä.

Teknisen sektorin kansainvälisiä vertailuja on vähemmän, mutta tämän sektorin palvelut ovat mielestäni Suomessa vähintään 4/5 tähden arvoisia. Esimerkiksi hanasta tulee puhdasta juomavettä hintaan 0,5 senttiä per litra ja 240 litraa jätettä haetaan kotiovelta kuudella eurolla, joten voidaan puhua varsin laadukkaista ja tehokkaista palveluista.

Kun mukaan lasketaan myös valtion ja muun julkisen sektorin palvelut, on Suomen julkisten menojen suhde BKT:hen 58,7 prosenttia vuonna 2014. Lukema on OECD:n maiden korkein (Lähde: OECD, Government at a Glance 2015).

Yksittäisten tilastojen perusteella ei tietenkään kannata tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Silti voidaan melko suurella varmuudella todeta, että Suomessa verorahoilla tuotetaan suuri joukko laadukkaita palveluita.

Vaikka näiden palveluiden supistamiseen nyt kohdistuu paineita, tulemme tulevaisuudessakin nauttimaan vuosittain kymmenien miljardien euron arvoisista laadukkaista julkisista palveluista. Iloitkaamme niistä!

Hyvää alkavaa syksyä Belgiasta! Maasta, jossa äitiysloma on 15 viikkoa, päivähoitomaksu yhdestä lapsesta helposti 600 €/kk, juomavesi pitää suodattaa kannussa, jätteet viedään kadulle parina päivänä viikossa ja pyörätiet päättyvät paikoin kuntarajalle kuin seinään.

Henrik Rainio

Johtaja, Kuntaliiton Brysselin toimisto

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä